Prof. Ovidiu Bojor: Curățați căile respiratorii cu această soluție și sterilizați aerul din casă în acest fel

 

Profesorul Ovidiu Bojor, doctor farmacist şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, a făcut o listă a celor mai bune remedii contra răcelilor şi gripelor. Acestea scurtează perioadele de boală şi severitatea simptomelor.

Căile respiratorii se curăță cu soluții saline, iar aerul din locuințe se sterilizează cu aerosoli cu sare sau cu uleiuri esențiale, potrivit expertului în fitoterapie. Iată și alte sfaturi oferite de prof. Ovidiu Bojor:

1. Folosiţi echinaceea. Echinaceea este un supliment care ajută la întărirea sistemului imunitar şi vă poate ajuta să contracaraţi răceala. „Dacă deja v-aţi îmbolnăvit, planta vă poate scurta numărul zilelor de convalescenţă. Are un rol protector“, precizează profesorul Ovidiu Bojor.

2. Testaţi suplimentele naturale cu zinc. Zincul are proprietăţi antivirale. Potrivit unor studii, acest mineral este capabil să distrugă formarea unor proteine care contribuie la multiplicarea virusurilor gripale. „Vă recomand produsul numit Biozinc, pe care îl puteţi combina cu Biomagneziu. Sunt două suplimente naturale de succes“, consideră Ovidiu Bojor.

3. Beneficiaţi de vitamina C. Vitamina C poate preveni o răceală, dar şi scurta perioadă de boală, ori poate uşura simptomele. Consumată în cantităţi mari însă, poate afecta rinichii. Adulţilor li se recomandă un gram pe zi, iar copiilor, 500 de miligrame.

4. Supa este bună pentru nasul înfundat. Supa fierbinte calmează simptomele de răceală, deoarece aburii pe care îi inhalaţi vă decongestionează nasul înfundat. Totodată, vă ajută să nu vă deshidrataţi şi, în plus, este uşor de digerat.

5. Beţi ceaiuri pe săturate. Ceaiul cald (cel mai bine preparat sub formă de macerat la rece şi apoi uşor încălzit) are efecte similare supei fierbinţi. Cel verde, dar şi cel negru par a fi mai indicate, deoarece conţin şi cantităţi mari de antioxidanţi. Seara, în locul ceaiului negru, îl puteţi alege pe cel cu fructe ori pe cele de tei sau cimbru.

6. Usturoiul şi ceapa, două medicamente puternice. Usturoiul şi ceapa sunt remedii legendare contra răcelilor, deoarece distrug germenii şi ajută la desfundarea nasului, funcţionând ca două medicamente puternice.

7. Durerile în gât se tratează cu zeamă de ridiche neagră. Zeama de ridiche neagră cu miere poate că nu este aşa gustoasă, dar vă poate ajuta să scăpaţi de durerile în gât şi de tuse. „Scobiţi ridichea, puneţi miere şi lăsaţi-o să se îmbibe timp de 10-12 ore. Mâncaţi apoi preparatul cu linguriţa“, sugerează profesorul Ovidiu Bojor. Acelaşi remediu este recomandat persoanelor cu afecţiuni hepatice, deoarece zeama de ridiche neagră are proprietatea de a reface ficatul.

8. Sauna şi băile turceşti vă relaxează. Aburii fierbinţi din baia turcească vă pot relaxa muşchii şi sunt un bun decongestionant nazal. Acelaşi efect îl poate avea şi sauna. Temperaturile crescute ajută în lupta contra agenţilor patogeni.

9. Soluţiile saline elimină mucusul. Spray-urile saline pot îndepărta virusurile şi bacteriile din mucoasa nazală. Soluţia salină înmoaie mucusul, care devine astfel mai uşor de eliminat. Există, de asemenea, şi aparate de cameră, cu plăcuţe din sare de mină, care se pun în priză şi împrăştie aerosoli.

10. Gargară cu apă sărată ori cu tinctură de propolis. Gargara cu apă sărată este un remediu bun contra durerilor în gât. Puteţi face şi cu macerat de muşeţel ori cu tinctură de propolis, din care se pun 20-25 de picături la 50 de mililitri de apă. Repetaţi procedura de două sau de patru ori pe zi, în funcţie de severitatea simptomelor.

11. Aromaterapia ucide microbii din aer. Aerisiţi bine camera în care dormiţi, iar după aceea folosiţi uleiuri esenţiale, cum sunt cele de levănţică, busuioc sau mentă. „La fel ca şi tămâierea, acestea «sterilizează» mediul ambiant“, mai spune profesorul Ovidiu Bojor.

12. Somnul reface organismul. Cel mai bun medicament contra răcelilor şi gripelor este somnul. Dacă organismul va fi mai odihnit, va fi şi mai capabil să lupte contra virusurilor. În special pentru copii şi vârstnici este esenţial să respecte programul de somn.

Citiţi şi:

Ce plante să folosești pentru scăderea febrei

Sănătate de fier la 95 de ani. Academicianul Ovidiu Bojor și «regula celor trei opt»

 

yogaesoteric
22 ianuarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More