Prostia (democrată) nu doare, dar costă! Corespondență din New York

Așadar, am fost la benzinărie să fac plinul la mașină. Am plătit 37 de dolari pentru 12 galoane (circa 48 de litri). Veți spune – pe bună dreptate – că benzina e mai ieftină în America decât în Europa, dar eu trăiesc la New York și plătisem cu 6 dolari mai puțin pentru un plin în luna ianuarie 2021, când fostul președinte a predat cheile de la Biroul Oval, după ce a muncit 4 ani fără salariu!

Duminică, 28 februarie 2021, la prima sa apariție publică de după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă (20 ianuarie 2021), Donald Trump a avertizat că prețul benzinei va exploda în următoarele luni, ca urmare a măsurilor economice dezastruoase preconizate de noul președinte. În cele ce urmează, voi explica pe înțelesul tuturor ce înseamnă asta pentru micul întreprinzător – unul din motoarele economiei de piață americane.

Pe termen scurt, se pare că 6 dolari în plus la un plin de benzină nu înseamnă mai nimic pentru proprietarul unei mici afaceri, mai ales că suma se poate scădea de la taxele anuale. Dacă guvernul federal va mări taxele și va limita deducțiile (element caracteristic guvernărilor democrate, conform principiului „taxează și cheltuiește” în folosul clienților politici – mai ales al sindicatelor care aduc voturi!), pentru a recupera o parte din cele 1,9 trilioane de dolari alocate diminuării efectelor pandemiei de covid-19 asupra economiei și asupra societății americane în general, micile afaceri vor sucomba și vor trage obloanele, iar proprietarii vor îngroșa rândurile șomerilor, devenind încă o povară pusă în cârca guvernului. Mai mult, cele 1,9 trilioane de dolari vor acoperi dezastrele generate de incompetența primarilor și/sau guvernatorilor „albaștri” în unele state mari precum California sau New York, păcălind populația cu o „pomană” de 1.400 de dolari pe cap de locuitor, 3.600 de dolari credit la taxe pentru fiecare copil sub 6 ani, 3.000 de dolari pentru cei de vârstă cuprinsă între 6 și 17 ani, promițând și sindicatelor noi beneficii din bani care NU provin din relansarea economică, ci din mărirea taxelor!

La polul opus, programul economic al lui Trump a acordat stimulente și facilități fiscale micilor și marilor întreprinzători, aducând economia la cifre fără precedent în zeci de ani și rata șomajului la cote neverosimil de mici!

Pentru a explica mai clar ce se petrece, voi da un exemplu. Creșterea prețurilor și a taxelor, concomitent cu limitarea deducțiilor, vor pune presiune pe micul întreprinzător, care se va vedea în imposibilitatea de a plăti salariile angajaților și cheltuielile curente din ce în ce mai mari. Prin urmare, la fel ca în principiul Dominoului, afacerea se închide, lăsând pe drumuri un proprietar (plus familia acestuia și angajații), banii cheltuiți pentru activitățile curente ale firmei nu vor mai intra în economie, guvernul nu va mai încasa taxe de la o afacere în care nu investește nimic (!!!) și toți cei implicați în activitatea firmei falimentare vor completa formularele pentru ajutorul de șomaj dat de guvern! Prostia (democrată) nu doare, dar costă! Și e finanțată din bani inexistenți!

Autor: Grigore L. Culian
Articol apărut atât în Cotidianul cât și în New York Magazin

Citiți și:
Biden are șansa de a fi cel mai prost președinte ales vreodată – Povestea președintilor din ultimul secol
Pfizer, printre companiile care au susținut financiar inaugurarea lui Biden
Donald Trump acuză: Biden distruge America. Politicile sale au generat un coșmar național aflat în desfășurare

 

yogaesoteric
9 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More