Putin: lecții din copilărie

Putin: „Nimeni nu este bine să fie încolțit. Nimeni nu ar fi indicat să fie pus într-o situație din care să nu aibă ieșire”.

În copilărie, în Leningrad, Vladimir Putin a locuit într-o clădire cu cinci etaje. El și părinții lui au împărțit un apartament cu alte două familii. Curtea era plină de gunoaie, iar gunoaiele erau pline de șobolani.

Putin și prietenii lui îi urmăreau cu bețe, până când într-o zi un șobolan mare, pe care îl încolțise, s-a întors și l-a atacat, producându-i o spaimă de teribilă. Această amintire i-a rămas vie în memorie, iar ani mai târziu avea să formuleze o lecție de viață: „Nimeni nu este bine să fie încolțit. Nimeni nu ar fi indicat să fie pus într-o situație din care să nu aibă ieșire”.

Această istorioară este relatată în biografia președintelui rus redactată de Philip Short, Putin. În biografie se regăsesc mai multe lecții din copilărie care par să fi fost formatoare pentru Putin. Trei dintre ele ies în evidență.

Nimeni nu este bine să fie încolțit

În ciuda promisiunilor repetate ale SUA, Germaniei, Marii Britanii și NATO că NATO nu se va deplasa mai spre est, NATO a continuat să se deplaseze spre est. NATO a continuat să invadeze, apropiindu-se din ce în ce mai mult de o Rusie care fusese lăsată în mod explicit în afara Uniunii Europene și care acum vedea cum alianța militară condusă de SUA devora teritoriu pe măsură ce se deplasa până la granițele sale. Rusia a fost încolțită.

Încă din 2008, când NATO a anunțat pentru prima dată la summitul de la București că Ucraina și Georgia vor deveni membre ale NATO, conducerea rusă a precizat că vedea această decizie ca pe o amenințare existențială. Putin a avertizat că aderarea la NATO a Georgiei și Ucrainei este „o amenințare directă” la adresa securității ruse.

John Mearsheimer citează un jurnalist rus care a relatat că Putin „s-a înfuriat” și a avertizat că „dacă Ucraina va adera la NATO, va face aceasta fără Crimeea și regiunile estice. Pur și simplu se va destrăma”.

Un deceniu mai târziu, Putin a lansat același apel către Statele Unite. Pe 2 decembrie 2021, Putin a cerut SUA negocieri imediate și a trimis o propunere privind garanțiile reciproce de securitate. El a cerut „garanții de securitate fiabile și pe termen lung” care „ar exclude orice alte mișcări ale NATO spre est și desfășurarea de sisteme de arme care ne amenință în imediata apropiere a teritoriului rusesc”.

SUA au refuzat și au închis ușa. Rusia nu avea nicio cale de ieșire.

Cu NATO înghesuindu-se la granițele Rusiei, Ucraina fiind inundată cu arme NATO letale și zeci de mii de trupe ucrainene de elită masate de-a lungul graniței estice cu Donbas, ca acel șobolan din curtea lui Putin, Rusia era încolțită. Cu avertismentele și cererile sale pentru negocieri imediate ignorate, Rusia nu a văzut nicio cale de ieșire.

Asta nu justifică invazia Ucrainei. Dar următoarea mișcare fusese învățată de Putin în copilărie.

Niciodată nu blufa

Multe reguli predate de KGB Putin le învățase încă din copilărie, „luptând cu ceilalți copii”. Una dintre ele era „Nu pune mâna pe o armă decât dacă ești pregătit să o folosești……. La fel era și în stradă. [Acolo] relațiile erau clarificate cu pumnii. Nu te implicai decât dacă erai pregătit să mergi până la capăt”.

Când Putin a declarat în 2008 că „dacă Ucraina va adera la NATO, o va face fără Crimeea și regiunile estice”, Occidentul l-a ignorat, crezând că este o cacealma. Dar Putin a învățat de mic să nu blufeze. Nu ameninți cu acțiuni dacă nu ești „pregătit să le duci până la capăt”.

În condițiile în care SUA s-au implicat tot mai direct în război – nu numai că au furnizat arme, instruire și informații despre ținte, ci au mers chiar până la a face jocuri de război cu armata ucraineană și a o consilia – Rusia a stabilit o nouă linie roșie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut SUA să lase în urmă sistemele de rachete HIMARS, cu o rază de acțiune de 80 de kilometri, și să furnizeze „un sistem de rachete cu o rază de acțiune de 190 de mile, care ar putea ajunge mult în teritoriul rusesc”.

Pe 15 septembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că, dacă SUA acceptă să furnizeze aceste rachete cu rază mai lungă de acțiune armatei ucrainene, „ar trece linia roșie și ar deveni o parte reală a conflictului”. Purtătoarea de cuvânt a Rusiei a adăugat apoi că „într-un astfel de scenariu, ar fi necesar să venim cu un răspuns adecvat”. Rusia, a reamintit ea Occidentului, „își rezervă dreptul de a-și apăra teritoriul folosind orice mijloace disponibile”.

O săptămână mai târziu, pe 21 septembrie, Putin însuși a repetat acest avertisment. Pe lângă amenințarea rachetelor cu rază mai lungă de acțiune, Putin a declarat că unele țări importante din NATO au vorbit despre posibilitatea de a folosi arme nucleare împotriva Rusiei și a spus: „Aș dori să reamintesc celor care fac astfel de declarații cu privire la Rusia că și țara noastră are diferite tipuri de arme, de asemenea, iar unele dintre ele sunt mai moderne decât armele pe care le au țările NATO. În cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale a țării noastre și pentru apărarea Rusiei și a poporului nostru, cu siguranță vom folosi toate sistemele de arme pe care le avem la dispoziție”. Putin a spus apoi: „Aceasta nu este o cacealma”.

În copilărie, Putin a învățat că „Nu întinzi mâna după o armă decât dacă ești pregătit să o folosești”.

Recunoscând că dotarea Ucrainei cu rachete ghidate cu rază mai lungă de acțiune care ar putea lovi teritoriul rusesc „ar fi probabil văzută de Moscova ca o provocare majoră”, că această provocare ar putea duce la al treilea război mondial și că beneficiile „în timpul următoarei etape a războiului” „ ar fi minime”, Biden pare să se opună acestei solicitări a lui Zelenski.

Nu da niciodată înapoi

Putin nu este spontan sau imprudent. Fosta lui soție, Lyudmila, a spus că „Tot ceea ce a făcut a fost întotdeauna gândit bine”. Un diplomat suedez care l-a cunoscut a spus că „își evaluează adversarii în mod rece și serios și anticipează propriile sale acțiuni și ale altora cu mult înainte de a face prima mutare de șah”.

Când faci acea mutare, te angajezi în secvența de mutări pe care o declanșează. „Dacă se petrece ceva”, a spus odată Putin, „ar fi necesar să pornești de la faptul că nu există retragere. Este necesar să duci acțiunea până la capăt”. KGB-ul predă această regulă, dar Putin spune că o știa deja pentru că „a învățat-o mult mai devreme, când se războia cu copiii”.

Putin ar repeta această formulă, „a duce până la capăt”. „Dacă vrei să câștigi o luptă”, spune el, „este necesar să o duci până la capăt, ca și cum ar fi cea mai decisivă bătălie din viața ta”.

Deși SUA și aliații săi din NATO se angajează în mod repetat să înarmeze și să ajute Ucraina pe toată durata conflictului, Putin nu a dat niciun semn de retragere sau de renunțare. După ce pare să fi ajuns la concluzia că Rusia nu duce un război regional împotriva Ucrainei, ci un război global prelungit împotriva „întregii mașinării militare occidentale”, la 21 septembrie, Putin a ordonat o mobilizare parțială a până la 300.000 de rezerviști. Mobilizarea include doar rezerviști militari „care au servit în forțele armate și au specialități profesionale militare specifice și experiența corespunzătoare”, reprezentând aproximativ 1% din întregul potențial al Rusiei.

Rusia vede invadarea NATO și prezența NATO în Ucraina drept o amenințare existențială. Putin a învățat în copilărie că „nu există retragere” și că „este necesar să mergi până la capăt, ca și cum ar fi cea mai decisivă bătălie din viața ta”.

Citiți și:
Putin a reușit să crape temelia Europei!
The Times: Problema Occidentului nu este Putin, ci toată Rusia
Dacă Putin va câștiga acest război, va fi învins Occidentul și tot ceea ce reprezintă el

 

yogaesoteric
2 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More