Putin și-a schimbat tonul după anunțul Marii Britanii privind furnizarea de obuze cu uraniu sărăcit Ucrainei: „Ne rezervăm dreptul de a utiliza arme nucleare”

În timpul unui anunț comun cu președintele chinez Xi Jinping, liderul rus Vladimir Putin a întrerupt discuția despre aprofundarea parteneriatului bilateral pentru a avertiza că Rusia va fi „forțată să reacționeze” la știrile potrivit cărora Marea Britanie livrează obuze cu uraniu sărăcit Ucrainei, informează LifeSiteNews.

Comentariile sale se referă la planurile britanice de a trimite tancuri Challenger 2 împreună cu un tip de obuze care utilizează uraniu sărăcit, un produs secundar al prelucrării nucleare și care a fost descris de Programul de Mediu al Națiunilor Unite ca fiind un „metal greu toxic din punct de vedere chimic și radiologic”.

Uraniul sărăcit a fost suspectat pe scară largă că ar fi fost cauza misteriosului Sindrom al Războiului din Golf, o afecțiune încă neexplicată de care au suferit până la 25% din trupele coaliției într-un teatru de operațiuni în care s-a folosit pe scară largă muniție cu uraniu sărăcit. Studiile au justificat utilizarea acestuia, negând orice legătură între utilizarea deșeurilor nucleare dense și izbucnirea pe scară largă a unei boli necunoscute până în prezent, pentru care nu există încă o cauză convenită.

În ciuda numeroaselor rapoarte care susțin contrariul, este rar ca președintele rus să folosească cuvântul cu „n”. Având la dispoziție cel mai mare arsenal nuclear din lume, președintele Putin are de obicei grijă să se refere la acest arsenal al Armaghedonului în mod oblic. Prin urmare, este demn de remarcat faptul că el se referă la gloanțele sabot perforante pentru blindate ca incluzând „o componentă nucleară”, continuând apoi să asigure lumea că Rusia va răspunde.

Dacă toate acestea se vor petrece, Rusia va fi nevoită să răspundă în consecință, având în vedere că Occidentul, în mod colectiv, începe deja să folosească arme cu componentă nucleară.”

În timp ce președintele rus nu și-a explicat remarcile, se poate presupune că nu se referă la un e-mail formulat cu severitate către ministrul britanic al Apărării. Răspunsul britanic a fost acela de a respinge aceste îngrijorări și gravitatea termenilor în care au fost exprimate, considerând poziția Rusiei ca fiind o piesă de propagandă.

Într-o declarație emisă la 22 martie, Ministerul britanic al Apărării a declarat că proiectilele „nu au nicio legătură cu armele sau capacitățile nucleare… Rusia știe acest aspect, dar urmărește în mod deliberat să dezinformeze”.

Schimbul de replici, așa cum este el, caracterizează rolul percepției în acest război foarte modern. Rușii sunt hotărâți să se facă înțeleși – nu este vorba că proiectilele de tanc sabot sunt arme nucleare, ci de faptul că toleranța lor față de escaladarea occidentală are o limită. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că demersul Marii Britanii este un alt pas spre un schimb nuclear.

„S-a făcut încă un pas și au mai rămas din ce în ce mai puțini”, a spus el.

Importanța ripostei președintelui rus poate fi reflectată în doctrina militară rusă, care, deși susține că Rusia nu va lovi niciodată prima într-un schimb nuclear strategic, își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare tactice mai mici în luptele convenționale. Doctrina sa nucleară a fost modificată în 2014, marcând ceea ce majoritatea analiștilor sunt de acord că a fost o scădere a pragului nuclear.

Federația Rusă își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare ca răspuns la utilizarea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva sa și/sau a aliaților săi, precum și în cazul unei agresiuni împotriva Federației Ruse care implică utilizarea de arme convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată.”

Rușii au afirmat în repetate rânduri că scopul Occidentului este distrugerea Rusiei. Discuțiile despre schimbarea de regim, despre Proiectul Rusia al lui Soros și menționarea ocazională a înlocuirii lui Putin ar sugera că statul rus este într-adevăr amenințat. La aceasta se adaugă, bineînțeles, și faptul că NATO duce un război prin procură pentru a-i destabiliza. Acesta este un joc periculos.

Într-o postare remarcabilă pe Telegram, fostul președinte și prim-ministru rus Dmitri Medvedev a avertizat Curtea Penală Internațională că „Vai, domnule, toată lumea umblă sub Dumnezeu și sub rachete”, înainte de a continua spunând că un atac cu rachete rusești asupra tribunalului de la Haga nu ar putea fi oprit.

Este foarte posibil să ne imaginăm că o rachetă hipersonică Oniks lansată de pe o navă de război rusă din Marea Nordului va lovi clădirea tribunalului de la Haga. Mi-e teamă că nu poate fi doborâtă”, a avertizat el. Așa că ……. priviți cu atenție spre cer.

Rușii și-au schimbat tonul. Se pare că nu mai sunt dispuși să accepte termenii fostei ordini unipolare – o modificare de atitudine care denotă încrederea pe care o găsesc în noua lor alianță de facto.

Poziția britanică face cu ochiul către mass-media, Occidentul fiind preocupat să câștige războiul informațional – în timp ce victoria în campania terestră pare din ce în ce mai îndepărtată.

Ceea ce ar putea determina o schimbare de ton din partea rușilor este prietenia lor nou descoperită cu cea mai mare bază de producție din lume. China furnizează o piață pentru minereurile rusești și dispune de forța de muncă care, combinată cu puterea nucleară rusă, poate reprezenta o amenințare serioasă și credibilă pentru Occident.

Chinezii nu au pus nicio limită în parteneriatul lor cu Rusia. Aceștia sunt supuși unei situații similare, SUA avertizând împotriva înarmării rușilor, în timp ce arme și ajutor militar american sunt trimise în Taiwan. Răbdarea noului și rivalului pol global se epuizează.

Citiți și:
Rusia delenda est
A fost dezvăluit modul în care Rusia va aplica doctrina nucleară
Amenințarea existențială care vine: Acționăm în comun sau va fi fiecare pentru el însuși?

 

yogaesoteric
14 mai 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More