Răbdare și o uimitoare tenacitate pe care foarte mulți care au fost inițiați în sistemul KARMA YOGA nu o au…


Vreme de 36 de ani, un țăran chinez a cioplit în stâncă un canal, pentru a aduce apa în satul său!


Caowangba este un mic sat din provincia Guizhou din China, care, în 1959, a fost pus în fața unei mari probleme. Un fenomen de secetă prelungită a dus la secarea tuturor surselor de apă din zonă, cu excepția unui singur puț. Iar acea unică sursă de apă potabilă nu era suficientă pentru toți locuitorii acelei mici așezări. Mai mult, lipsa de apă a făcut ca singura orezărie a satului să se usuce. Cum această problemă serioasă a persistat și în anii următori, o parte dintre săteni plănuiau să se mute în alte zone, mai prielnice. Însă nu și Huang Dafa, primarul acelei localități!

Huang Dafa a decis să sape un canal de 10 kilometri, pentru a face să fie din nou apă în satul său. Proiectul inițial a fost ușor de întocmit, dar mai greu de pus în practică, din cauza zonei stâncoase pe care era necesar să o parcurgă micul canal. Ajutat de câțiva dintre consătenii săi, harnicul Huang Dafa s-a apucat de treabă. Dar dificultățile mari pe care le-au întâmpinat, i-au făcut după o vreme pe toți ceilalți să abandoneze planul.

Totuși, proverbiala răbdare și perseverență chinezească nu a fost dezmințită nici în aceasta situație. Huang Dafa și-a reluat lupta cu stânca dură. După 36 de ani, Dafa a reușit, în ciuda tuturor criticilor tâmpe și opiniilor ciudate ce erau marcate de scepticism, să-și preschimbe visul în realitate și să aducă în localitatea sa apa de care toată lumea avea mare nevoie. Ca urmare a acestei munci titanice, mulți îl compară pe ambițiosul chinez cu personajul mitologic Yu Gong, a cărui hotărâre i-a determinat pe zei, spune legenda, să mute munții din calea sa.

În tinerețe, Dafa a luat hotărârea de a sfida așa-zisul imposibil și de a aduce apa în satul său, privind aceasta ca pe un obiectiv pentru o viață. A început să pună în practică această hotărâre împreună cu camarazii săi, care îi împărtășeau viziunea. Dafa s-a implicat total într-o muncă migăloasă, periculoasă, care implica escaladarea sau coborârea a sute de metri, pe frânghii, pentru a ajunge în locurile prin care canalul trebuia săpat în peretele vertical al stâncii. Altă cale nu exista!

O primă tentativă de construire a canalului a dat greș, după un deceniu de eforturi. Dar n-a fost o muncă de Sisif, deoarece tot a rămas ceva util după acea primă încercare: a fost săpat în stâncă un tunel care permitea accesul mai ușor și mai rapid în localitate.

Pentru a-și duce munca la bun sfârșit, a fost necesar ca Dafa să se dedice câțiva ani studiului ingineriei, după care și-a planificat munca în cele mai mici amănunte. O altă dificultate pe care a reușit să o învingă a fost convingerea sătenilor că este posibilă construirea canalului. Dafa a reușit să îi determine să îl susțină în noul său plan. La începutul anilor ʼ90, a reînceput lupta anevoioasă cu piatra dură.

Uneori, muncitorii coordonați de Dafa dormeau în chilii săpate în peretele vertical de calcar, pentru a evita escaladarea repetată a stâncii. În caz de urgență, intervenția în zonă ar fi fost foarte dificilă.

În 1995, noul canal a fost terminat și un șuvoi abundent de apă proaspătă și-a găsit drumul către Caowangba.

Ca o încununare a muncii sale în slujba comunității, Huang Dafa a făcut și demersurile necesare pe lângă autorități pentru electrificarea localității sale izolate, demersuri ce au fost încununate de succes în același an cu finalizarea canalului. Astăzi, comunitatea din Caowangba prosperă, se dezvoltă, cuprinde 1.200 de suflete și produce, an de an, circa 400 de tone de orez.

Ajuns la respectabila vârstă de 82 de ani, temerarul și tenacele Huang Dafa își privește realizările cu satisfacția unei vieți puse în slujba semenilor. Iar răbdarea și perseverența sa uimitoare s-au transformat într-un șuvoi viguros, aducător de viață și prosperitate, într-un sat pe care mulți voiau să-l părăsească!


Citiți și:

Un fermier din Indonezia a plantat o pădure întreagă

Un bărbat orb și prietenul său fără mâini au plantat 10.000 de copaci

Tenacitatea şi perseverenţa, două calităţi esenţiale în practica spirituală

 

yogaesoteric
13 ianuarie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More