Războiul din Ucraina „poate fi văzut ca o binecuvântare”, spune un așa-zis „expert” al schimbărilor climatice, șeful Organizației Mondiale de Meteorologie

Războiul din Ucraina „poate fi văzut ca o binecuvântare” din perspectiva climei, spune șeful agenției meteorologice a ONU, potrivit Euronews. Afirmația sa aduce aminte de cea a șefului Forumului Economic Mondial, care susținea că pandemia covid oferă „O fereastră unică de oportunitate pentru a modela revenirea economică”.

Comentariul finlandezului Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Mondiale de Meteorologie, se referă la accelerarea producerii de energie verde, provocată de penuria de combustibil cauzată de război.

Petteri Taalas

În luna septembrie, șeful Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), Francesco La Camera, a făcut comentarii similare ‒ deși acesta și-a ales ceva mai bine cuvintele.

Pe termen mediu și lung, criza ucraineană va aduce o accelerare a tranziției energetice, deoarece guvernele își dau seama în sfârșit că optarea pentru energiile regenerabile nu este bună doar pentru mediu, locuri de muncă, PIB, ci și pentru asigurarea unei independențe energetice mai mari”, a declarat La Camera.

Deși unele țări au apelat rapid la combustibilii fosili pentru a satisface cererea uriașă, creșterea prețurilor a făcut ca și energiile regenerabile, precum energia solară, eoliană și hidrotermică, să devină mai competitive pe piața energiei.

Într-un interval de timp de cinci până la zece ani, este clar că acest război din Ucraina va accelera consumul nostru de energie fosilă și această tranziție ecologică devine tot mai necesară”, a spus el.

Așa că vom investi mult mai mult în energie regenerabilă, în soluții de economisire a energie, iar unele reactoare nucleare la scară mică vor fi probabil puse în funcțiune până în 2030 ca «parte a soluției»”, a mai spus el.

Taalas a declarat că sectorul energetic este în prezent responsabil pentru aproximativ trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră care captează căldura și a făcut apel la o „restructurare completă” a sistemului energetic global.

El a avertizat că schimbările climatice afectează producția de energie electrică și că acestea ar putea avea un impact din ce în ce mai mare în viitor. Printre riscuri, centralele nucleare care depind de apă pentru răcire ar putea fi afectate de lipsa acesteia, iar unele sunt situate în zone de coastă vulnerabile la creșterea nivelului mării sau la inundații.

În raportul său, WMO a precizat că, în 2020, aproximativ 87% din energia electrică globală generată de sistemele termice, nucleare și hidroelectrice ‒ care produc mai puțin CO2 decât centralele care funcționează cu combustibili fosili ‒ depinde de disponibilitatea apei.

Citiți și:
Christine Lagarde (BCE): Schimbările climatice au un impact clar, în special asupra inflației
„Schimbările climatice” sunt cauzate de modificările orbitei solare a Pământului și ale înclinării axiale (nu sunt cauzate de om)

 

yogaesoteric
27 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More