Recomandări de bază pentru sănătatea ficatului

 

Zero alcool

Alcoolul reprezintă o otravă pentru celule și o povară enormă pentru ficat. Nutriționiștii au stabilit anumite limite maxime admise (10 grame pe zi, pentru femeile fără probleme de sănătate și 20 grame pe zi, pentru bărbații sănătoși) şi totodată ei precizează că, nici cu respectarea acestor limite, alcoolul nu este recomandat să fie consumat zilnic. Totuşi, chiar şi ţinând cont de aceste recomandări, consumul de alcool are numeroase efecte nocive şi tocmai de aceea recomandăm ferm să fie în totalitate evitat. Persoanelor care suferă de steatoză hepatică (ficat gras) sau hepatită, alcoolul le este chiar contraindicat.

Fără otrava dulce

Excesul de zahăr, mai ales sub formă de fructoză, supraîncarcă ficatul. Spre deosebire de glucoză, care poate fi consumată direct de către celule, fructoza este necesar să fie mai întâi metabolizată în ficat. O cantitate foarte mare de fructoză se găsește în smoothie-uri, sucuri, gemuri și în numeroase dulciuri. Și consumul de zahăr cristalizat suprasolicită ficatul. În schimb, fructe proaspete puteți mânca în continuare, deși conțin fructoză, fiindcă în stomac și în intestin ele sunt prelucrate mai lent, spre deosebire de sucuri. Iar aportul lor de fibre și antioxidanți produce efecte benefice asupra metabolismului și a lipidelor din sânge.

Câteva kilograme mai puțin

Reducerea greutății trupeşti este cea mai eficientă terapie contra steatozei hepatice. Deja o scădere în greutate de 5-10% micșorează depozitele de grăsime. Specialiștii ne sfătuiesc să evităm însă dietele drastice, fiindcă ele sunt urmate de efectul yo-yo. Un kilogram mai puțin pe lună înseamnă un obiectiv rezonabil, mai mult de un kilogram pe săptămână n-ar fi în niciun caz de dorit.

Legume, în loc de grăsimi

Hepatologii, diabetologii și cardiologii au căzut de acord asupra unui tip de alimentație apt să ne prelungească speranța de viață. El cuprinde multe legume, salate și crudități, completate cu leguminoase și semințe. Se propune înlocuirea grăsimilor, a untului, cu acizii grași nesaturați din uleiul de măsline, a produselor de patiserie cu pâinea din făină integrală. Suntem, de asemenea, îndemnați să ne asigurăm un aport suficient de proteine și să nu exagerăm cu carbohidrații. Să ne preparăm singuri mâncărurile care ne plac, în loc să comandăm la fast-food cartofi prăjiți și burger.

Îndepărtați tentațiile

Pentru a da jos kilogramele în exces, aveți nevoie și de puțină psihologie practică. Observați-vă: „Când și de ce mănânc?”. „În timp ce mă uit la televizor sau când lucrez?”. „Rămânând în picioare, în bucătărie?”. „Din plictiseală, din cauza frustrărilor sau a stresului?”. O evidență zilnică a caloriilor vă poate fi de ajutor. Stabiliți-vă noi obiceiuri și tabieturi. Țineți la îndemână mai degrabă fructe și crudități, decât biscuiți și ciocolată. Transformați-vă mesele într-o sărbătoare: mâncați fără grabă, savurând fiecare îmbucătură.

Pauze pentru ficat

Hepatologii recomandă postul intermitent, care presupune să vă programați toate mesele zilei în interiorul unui interval de opt ore, iar în restul de 16 ore (incluzând și repaosul nocturn) să nu mai mâncați nimic. Renunțarea la masa de seară favorizează regenerarea organismului. Pauza va permite ficatului să reducă din cantitatea de trigliceride acumulată în celulele lui. Un alt rezultat benefic al postului intermitent constă în creșterea receptivității la insulină.

Uitați de gustările dulci

Un studiu al cercetătorilor olandezi arată că gustările cu conținut ridicat de zahăr și grăsime, luate între mesele principale, contribuie la creșterea depozitelor adipoase din ficat și sporesc cantitatea de grăsime abdominală.

Ridicați-vă de pe canapea

Cei ce fac regulat mișcare ușurează munca ficatului, își întăresc oasele, fortifică inima, scad tensiunea și glicemia și își îmbunătățesc starea de spirit. Alegeți acel tip de exercițiu fizic care vă face într-adevăr plăcere, fie că este vorba de plimbări cu bicicleta, înot, nordic walking sau yoga. Fixați-vă obiective modeste, pe măsura puterilor dvs., și lucrați consecvent pentru realizarea lor.

Fiți realiști

Speranța de a vă detoxifia ficatul cu o cură de numai câteva săptămâni este complet nerealistă. Cine dorește să-și conserve sau să-și redobândească sănătatea este necesar să acorde atenție pe termen lung alimentației, deprinderilor legate de consumul de alcool și menținerii unei bune condiții fizice.

Căldura binefăcătoare

Datorită combinației de căldură și umezeală, împachetările calde activează irigația sangvină la nivelul ficatului, colecistului și canalelor biliare. Iată cum procedați: umpleți o buiotă cu apă fierbinte. Înmuiați un prosop de bumbac în apă caldă, stoarceți-l bine și aplicați-l sub coaste, în partea dreaptă a abdomenului. Înfășurați buiota într-un prosop uscat și așezați-o peste cel ud (este necesar să evitați contactul direct al buiotei fierbinți cu pielea). Relaxați-vă și lăsați împachetarea să acționeze timp de 20-30 de minute. Pentru a nu presa ficatul, ideal ar fi să vă întindeţi pe latura stângă a trupului.

Plante și minerale

Provenit din flora spontană a bazinului Mării Mediterane, armurariul a început să fie întrebuințat în scopuri terapeutice încă din secolul XVI, pentru ca, în următorii două sute de ani, să devină un remediu hepatobiliar unanim recunoscut, grație silimarinei, un complex de flavonoide care protejează și reface eficient celulele hepatice. Puteți face o cură de 30 de zile cu fructe de armurariu sau capsule de silimarină.

Un minunat tonic hepatic este și anghinarea. Ea se poate mânca, de pildă, preparată cu un sos vinegretă. O găsiți și sub formă de extract. Se recomandă și ceaiul sub formă de macerat la rece, nu numai de anghinare, ci și de cicoare ori păpădie.

De mare folos este și sucul de sfeclă roșie, un hepatoprotector și regenerator de excepție.

Iar în timpul curelor de detoxifiere, apelați cu încredere la sărurile minerale alcaline, care vă consolidează echilibrul acido-bazic.

Citiţi şi:

Modalități simple și perfect naturale de a avea un ficat perfect sănătos

Așa îți cureți și îți regenerezi ficatul în 3 zile fără să iei pastile. Uite cum te poate ajuta o țelină

 

yogaesoteric
31 ianuarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More