Revoluţia manualelor în Serbia

La fel ca în România, în Serbia, fiecare clasă îşi putea alege manualul după care să înveţe. Aceste manuale erau tipărite de edituri germane şi croate, cu implicarea multor ONG-uri finanţate din exterior.

S-a ajuns la punctul în care în manualul de Istorie se putea citi despre «sârbii răi» care au organizat «genocidul» de la Srebrenica, iar Bătălia de la Kosovo a devenit un «mit al Marii agresiuni sârbe». În jumătate dintre manualele de geografie era o hartă a Serbiei fără teritoriul Kosovo și Metohija”, scrie Serbsky Vestnik.

Totuşi, nu a existat nicio reacţie până în luna septembrie 2022, când societatea sârbă află despre un manual de Biologie de clasa a VIII-a în care exista un capitol „Gen și identitate de gen”, în care se afirma că acum copiii îşi pot alege sexul.

Scandalul care a izbucnit a fost imens. A intervenit şi patriarhul Serbiei, iar ministrul Educaţiei, care, iniţial, l-a criticat pe prelat, a cerut revizuirea manualului, care a fost retras.

Statul a decis rapid ca manualele de la mai multe discipline (Limba sârbă, Istorie și Geografie) să fie publicate doar de editurile sârbe sub supravegherea atentă a guvernului. Mai mult, manualele de Limba sârbă, Istorie și Geografie vor fi aceleași pentru sârbii de pe ambele maluri ale Drinei.

Drina separă Serbia de Bosnia, în care se află Republica autonomă Srpska a sârbilor bosniaci.

În timp ce opoziția cere ca absolut toate manualele să fie tipărite de edituri sârbe, celebrul ONG Helsinki Comitetul pentru Drepturile Omului a început să ceară excluderea studiului fundamentelor Ortodoxiei din programa școlară.

Citiți și:
Dr. Adrian Cacovean: Ați stricat manualele de psihiatrie după nebunia voastră!
IQ-ul global va scădea în viitorul apropiat. Pe ce loc este România. Imbecilizarea populației și analfabeții funcțional

 

yogaesoteric
31 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More