Ridiche neagră cu miere și hrean

Ridichea neagră este o rădăcinoasă folosită în medicina populară din antichitate, îndeosebi ca stimulent al funcției biliare. 

Are efecte detoxifiante asupra ficatului, stimulează producția de bilă din ficat, ajută la curățarea sângelui și menținerea sănătății vezicii biliare. Reduce inflamația de la nivelul gurii și a gâtului. Datorită conținutului bogat în fibre are un efect laxativ blând, util în constipație.

În numeroase sisteme de medicină tradițională, ridichea neagră este folosită pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, datorită capacității sale de a combate răceala, gripa, virozele, bronșita, durerile în gât și tusea. 

Are proprietăți imunostimulatoare și antimicrobiene, prin care poate ucide bacteriile, virusurile și fungii. Studiile au arătat că este eficientă în infecțiile cu E. coli și în infecțiile respiratorii. 

Întrucât este un aliment bogat în nutrienți, poate ajuta la remedierea deficitelor de vitamine și minerale. Studiile in vitro au arătat că sucul de ridiche neagră are proprietăți antioxidante și anti-hiperlipidemice. 

Consumul de ridiche neagră este de asemenea asociat cu o mai bună funcționare a sistemului nervos și cardiovascular, ameliorarea durerilor musculare și tratarea litiazelor urinare. Este recomandat persoanelor care suferă de hipertiroidism sau boala Graves, datorită faptului că ajută la reglarea nivelurilor hormonale.

Ridiche neagră cu miere și hrean

Această rețetă a fost dezvăluită de maicile de la Mănăstirea Polovragi din județul Gorj, care o păstrează de la călugării mai bătrâni. Este un leac cunoscut pentru eficiența sa în tuse și boli de plămâni.

Ingrediente:

– 1 ridiche neagră potrivită
– 100 g de miere polifloră
– 50 g de hrean ras

Mod de preparare:

Se dă hreanul pe răzătoarea mică și se amestecă bine cu mierea de albine. Ridichea neagră se spală bine (fără să se curețe de coajă), se usucă și se scobește în mijloc. Se scoate miezul din interior și se umple cu pasta de miere și hrean. Se așază într-un bol și se lasă la macerat vreme de 2 zile.

Este important ca ridichea să fie aşezată dreaptă, deoarece pe parcursul celor 48 de ore în centru se va aduna un lichid subțire, ca un sirop, și există riscul ca acesta să se verse. După cele 2 zile, se toarnă siropul obținut într-un borcănel de sticlă. Se scobesc ușor și pereții ridichii, care se adaugă peste sirop. Se închide borcanul ermetic și se păstrează într-un loc răcoros și întunecos din casă.

Se administrează la nevoie câte 1 linguriță, de mai multe ori pe zi.

Precauții și contraindicații:

Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, sindromul colonului iritabil și boli de rinichi grave este necesar să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării. Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean.

Citiţi şi:

Ridichea neagră: beneficii și contraindicații

Hreanul – aliment pentru creier, inimă și oaseyogaesoteric

22 noiembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More