Robert Kennedy (fratele celebrului președinte) a fost asasinat de un „candidat manciurian”

La 6 iunie 1968 era asasinat Robert F. Kennedy, fratele celebrului președinte și tatăl lui Robert Francis Kennedy Jr.

Robert Kennedy

O carte publicată în anul 2005 a adus dovezi că CIA, FBI și Aristotel Onassis au hipnotizat un bărbat palestinian pentru a-l asasina pe Robert Kennedy.

S-a petrecut în urmă cu 53 de ani, dar suspiciunile trenează încă și astăzi. Circumstanțele asasinării lui Robert Kennedy sunt, în zilele noastre, readuse la lumină și reexaminate, în tentativa de a elucida misterul despre ce s-a petrecut în cămara strâmtă a unui hotel din Los Angeles.

Odată cu dovezile publicate în carte a crescut presiunea asupra autorităților de a redeschide cazul lui Sirhan Sirhan, care a fost condamnat pentru asasinat și care rămâne închis în statul California, în închisoarea din Corcoran.

Numeroase celebrități dar și jurnaliști se alătură în continuu campaniei pentru o anchetă federală, investigație care este cerută în parte și de cartea, Nemesis, aparținând autorului britanic Peter Evans. Evans, care a cercetat cazul timp de 10 ani, a scos la suprafață dovezi care sprijină afirmațiile lui Sirhan că ar fi fost hipnotizat pentru a deveni „candidatul” pentru crimă. Evans îl identifică pe hipnotizator, care a lucrat pentru programele CIA de control al conștiinței și care ulterior a fost găsit mort în circumstanțe misterioase.

Într-o altă mișcare menită să redeschidă cazul, a fost instituit pe rol un proces la Curtea Superioară din Los Angeles prin care s-a cerut oprirea distrugerii camerei din Hotelul Ambassador, împreună cu restul hotelului, întrucât este susținută ideea că găurile gloanțelor din ziduri și din tavan demonstrează fără dubii că senatorul Kennedy nu a fost împușcat doar de o singură persoană.

Atât Evans cât și avocatul lui Sirhan, Larry Teeter, sunt convinși că activistul palestinian a fost ales pentru rolul de asasin în stilul candidatului manciurian. Într-un film din 1962, refăcut în anul 2004, un fost prizonier în războiul din Coreea este „spălat” pe creier de către comuniști pentru a deveni asasin politic.

Evans și Teeter cred că, deși Sirhan a tras câteva focuri, niciunul nu l-a atins pe Kennedy. Ei susțin că asasinatul a fost înfăptuit de către un ucigaș profesionist care s-a făcut pierdut imediat, lăsându-l pe Sirhan să poarte întreaga vină.

Acest fapt a fost posibil deoarece Kennedy renunțase la gărzile de corp ale poliției din Los Angeles, pe care Sirhan nu a mai fost nevoie să le înfrunte, astfel că nu a fost împușcat pe loc, așa cum intenționaseră cei care îl controlau, mai spune Evans.

Actorul Robet Vaughn, protagonistul serialului de televiziune The Man from U.N.C.L.E. din anii ’60 și bun prieten cu Robert Kennedy, i-a trimis lui Sirhan și avocaților lui un exemplar al cărții lui Evans. În scrisoarea sa către Sirhan, Vaughn spune:

Sunt aici informații importante despre cazul tău și care, cred eu, dau sens ipotezei tale că ai fost hipnotizat în momentul asasinatului și produc prima dovada credibilă privind motivul și metoda. Îți pot spune că, la fel ca mine, persoane importante din media americană sunt uluite de dezvăluirile domnului Evans; discuțiile pe care aceste dezvăluiri le produc deschid ușa către o lungă anchetă federală asupra asasinatului. De asemenea, cred că îți oferă baza pentru un nou recurs.”

Editorialistul Dominick Dunne, într-un articol în revista Vanity Fair, a descris cartea Nemesis drept „începutul revizuirii istoriei americane”.

Robert Kennedy era senator de New York, capul clanului Kennedy și, potrivit lui Evans, amantul de ocazie al cumnatei sale Jackie Kennedy, atunci când campania sa pentru alegerile prezidențiale a ajuns în California. A câștigat în turul preliminar din California și, pe la miezul nopții în 5 iunie 1968 le mulțumea susținătorilor săi în camera „Embassy” a Hotelului Ambassador. Apoi, înconjurat de asistenți, angajați ai hotelului și oameni de presă, împreună cu soția sa, Ethel, la câțiva metri în spate și cu uralele încă având ecouri în urechile lui, Kennedy a ieșit pentru a participa la o conferință de presă în salonul „Colonial” din cealaltă parte a hotelului.

Traseul ales, de la scenă către anticameră și apoi pe holurile de serviciu, l-a condus către o mică bucătărie de serviciu, cunoscută drept „cămara”. Pe măsură ce senatorul se apropia, un bărbat subțire și cu pielea mai închisă la culoare a apărut din spatele unui raft de tăvi. A scos un revolver de calibru 22 și a apăsat pe trăgaci. Bărbatul a continuat să tragă, rănind cinci alte persoane în timp ce ajutoarele lui Kennedy și angajații hotelului l-au trântit pe o masă pentru mâncăruri calde, fiind imobilizat până la sosirea poliției.

Pe 17 aprilie 1969, după 64 de zile de audieri în proces și 16 ore și jumătate de deliberări, juriul format din șapte bărbați și cinci femei l-a găsit pe Sirhan vinovat de crimă de gradul întâi, „de unul singur și independent de oricine altcineva”. A fost condamnat la moarte prin gazare dar pedeapsa i-a fost comutată în închisoare pe viață atunci când Curtea Supremă a SUA a declarat pedeapsa cu moartea neconstituțională.

Pentru aceste fapte nu încape loc de discuție. Pentru toate celelalte, da.

Sub nicio formă Sirhan Sirhan nu l-a ucis pe Kennedy”, spune Teeter, care a deschis un proces pentru păstrarea „cămării” pentru viitoare examinări criminalistice. „El a fost doar vinovatul de serviciu. Treaba lui era să fie arestat în timp ce ucigașul scăpa neprins. Nu a fost implicat în mod conștient în niciun complot. Era inconștient și detașat de ceea ce se petrecea – a fost adevăratul candidat manciurian.”

Este complet nevinovat. Nu el este persoana care a tras. Nu era nici în poziția și nici în raza de acțiune potrivite și nu ar fi putut s-o facă.”

Teeter nu știe sigur cine l-a hipnotizat pe Sirhan dar spune:

Știu că așa s-a petrecut. Se potrivește cu programele guvernului SUA, dezvoltate de către CIA și spionajul militar, de a da posibilitatea manipulatorilor să determine persoane care habar n-au ce fac, să comită crime.”

Evans merge mai departe și îl indică pe hipnotizator în persoana doctorului William Joseph Bryan Jr. El a lucrat cu CIA la programul de control în sfera conștiinței numit MKULTRA și pretindea că a contribuit în calitate de consilier tehnic la Candidatul Manciurian. Hipnoza, spune Evans, a fost efectuată de-a lungul a trei luni, în perioada numită „ceața albă” – perioada despre care, după începerea anchetei asupra lui Sirhan de către poliția din Los Angeles, nu a putut fi găsit nimic privind activitatea acestuia.

Hotelul Ambassador, în perioada lui de glorie…

Sergentul Bill Jordan, primul detectiv care l-a interogat pe Sirhan, i-a spus lui Evans:

L-am pus să ne povestească totul începând cu un an înainte – unde fusese, ce făcuse, cu cine se întâlnise. Exista însă un gol de cca 10-12 săptămâni, ca o pătură de ceață albă, pe care n-am putut s-o deslușim și despre care Sirhan însuși părea că nu-și mai amintește nimic.”

Doctorul Bryan a fost găsit mort, în 1978, într-o cameră de hotel din Las Vegas. Fie că s-a împușcat singur, fie că a fost ucis. Cazul a rămas nesoluționat.

Evans este de acord că Sirhan nu putea să-l ucidă pe Kennedy.

A tras o grămadă de focuri iar panica din cămară era extraordinară în seara aceea. Dar unghiul găurilor făcute de gloanțe nu se potrivesc cu poziția lui Sirhan”, spune el. „Sirhan Sirhan era foarte expus, foarte vizibil, era vinovatul perfect.”

Din păcate, unele dovezi fizice au fost distruse imediat întrucât poliția din Los Angeles, în mod ciudat, a ars ușile către cămară.”

Amintirile unui chelner al Hotelului Ambassador din acele vremuri dau greutate teoriei că Sirhan nu era asasinul. Phil Elwell, proprietarul cunoscutului pub și restaurant King´s Head din Santa Monica, vorbește despre prietenul și colegul său de serviciu de atunci, Carl Ucker, care fusese în acea seară în cămară și îl apucase pe Sirhan de mâna în care ținea arma.

Îl apucase pe Sirhan Sirhan de încheietura mâinii și, cu toate că Sirhan trăgea cu pistolul, Carl spune că sub nicio formă vreun glonț tras de el nu putea să-l atingă pe Kennedy”, spune Elwell. „Carl a povestit toate acestea poliției și a participat la o grămadă de talkshow-uri, spunând același lucru, dar părea că pe nimeni nu interesează.”

Părerile lui Evans și ale lui Teeter diferă, însă, în privința motivului, iar la acest capitol cei doi se ceartă.

Asasinatul a fost plănuit de serviciile de informații americane cu scopul de a continua războiul din Vietnam și de a aduce Partidul Republican la Casa Albă”, spune Teeter. „El a fost aranjat de CIA, FBI și poliția din Los Angeles, fiind organizată o uriașă mușamalizare. Dacă Bobby Kennedy ar fi supraviețuit și i s-ar fi permis să candideze, ar fi fost ales președinte iar această operațiune multi-instituțională a fost efectuată pentru a fi siguri că democrații nu mai ajung încă o dată la Casa Albă.”

Evans prezintă cu totul alte motive în cartea sa, Nemesis. El aduce dovezi, necunoscute până la acea dată, prin care se arată că asasinatul a fost înfăptuit de Mahmoud Hamshari, un terorist palestinian.

Evans citează surse care spun că Hamshari a încasat o taxă de protecție de la Aristotel Onassis pentru a nu ataca compania sa aeriană, Olympic Airlines. Evans spune că Onassis îl ura pe Bobby Kennedy încă din 1953, când Kennedy a fost unul dintre principalii opozanți care au împiedicat o afacere mare pe care Onassis o promova în Arabia Saudită. În plus, Kennedy a stat în calea mariajului cu Jackie. Ea îi promisese cumnatului ei să nu se căsătorească cu Onassis înainte de alegerile din 1968, întrucât ambii știau cum va reacționa electoratul american. Jackie s-a căsătorit cu Onassis în octombrie 1968.

Doctorul Bryan a fost ales să-l hipnotizeze pe Sirhan pentru că avea legături atât cu Onassis cât și cu Hamshari. Hamshari îl vizitase în căutarea unui leac pentru migrenele sale, în timp ce Onassis apelase la el pentru a găsi un leac împotriva disfuncției sale sexuale, spune Evans. Evans mai spune că banii lui Onassis au finanțat atât hipnotizarea lui Sirhan cât și asasinatul.

Potrivit lui Evans, Onassis și-a dezvăluit complicitatea la asasinat uneia dintre amantele sale, Helen Gaillet De Neergaard, pe când aceasta se afla pe insula lui privată, Skorpios, în 1974. Ea confirmă acest fapt într-o scrisoare către Vanity Fair, publicată în numărul din luna februarie. „Mulțumesc lui Dumnezeu că adevărul a ieșit la iveală pentru posteritate”, scrie ea.

Teeter ia în râs cercetările lui Evans și descrie cartea drept „o telenovelă”. Evans spune: „Constat iritarea domnului Teeter în privința cărții mele pentru că eu arăt că Sirhan Sirhan a fost acolo, a avut un pistol și a apăsat pe trăgaci. Cartea mea este despre conspirația uciderii lui Bobby Kennedy și pune foarte multă presiune pe autorități să redeschidă cazul. Ideea cărții nu este despre cine a tras cu arma, ci despre cine a plătit gloanțele. Aristotel Onassis le-a plătit.”

…și același hotel, în 2004

Hotelul Ambassador, având o vechime de 84 de ani și deținând 500 de camere, care a găzduit șase ceremonii de decernare a premiilor Oscar și în care multe celebrități, precum aviatorul și producătorul de filme Howard Hughes au avut apartamente permanente, nu a mai fost niciodată același după asasinat. Mulți spun că a murit odată cu Robert Kennedy. A intrat în paragină de la an la an, închizând etaj după etaj până când a fost complet închis publicului în data de 3 ianuarie 1989. Tot ce era înăuntru a fost vândut la licitație în anii ’90 iar acum stă gol și ruinat, în spatele unui gard de sârmă, pe Wilshire Boulevard.

Oficialii municipalității Los Angeles vor să-l dărâme de tot și să construiască pe acel loc trei școli, în timp ce Departamentul de Conservare din Los Angeles se luptă să salveze hotelul datorită valorii sale arhitecturale și a importanței istorice.

Familia Kennedy s-a opus vehement salvării hotelului, spunând că școli noi ar însemna cea mai bună comemorare a vieții lui Bobby.

„Cămara” se află și acum în intestinele clădirii, un spațiu în degradare, cu găuri de gloanțe în pereți și în tavan. Dintr-o mașină de făcut gheață încă se mai prelinge apa. În așteptarea hotărârii din procesul deschis de Teeter, un grup de istorici va fi stabilit pentru a decide dacă această cămara va fi decupată din clădire și mutată în altă parte sau dacă va fi distrusă odată cu restul hotelului.

Citiți și:
Video de colecţie – Robert F. Kennedy Jr într-un interviu dat lui Ron Paul: CIA i-au ucis tatăl și unchiul
J.F.K. jr. a spus lumii cine l-a omorât pe tatăl său, dar nimeni nu i-a dat atenţie (I)

 

yogaesoteric
22 noiembrie 2021

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More