Robocop este deja aici: Roboți autonomi supraveghează centrul orașului Singapore pentru a detecta comportamentul inadecvat

Robotul autonom Xavier își face debutul în patrulare la Toa Payoh Central pe 5 septembrie 2021

SINGAPORE – Plimbându-se pe patru roți în timp ce patrulează în centrul orașului, în apropiere de Toa Payoh HDB Hub, Xavier întâlnește un bărbat care trage un fum dintr-o țigară într-o zonă în care fumatul este interzis. În câteva secunde, imaginile video sunt trimise la un centru de comandă și control și sunt introduse într-un sistem de analiză video programat să recunoască poziția bărbatului, conturul țigării din gură și alți indicatori vizuali.

Cu o voce sintetică, se emite un mesaj preînregistrat: „Vă rugăm să nu fumați în zonele interzise, cum ar fi pasajele acoperite”.

Acționând ca un set de ochi neobosiți, Xavier este un robot autonom conceput pentru a elimina „comportamentele sociale nedorite” care au fost identificate de către agențiile publice de aici.

În patrulare prin cartierul Toa Payoh Central, în cadrul unui test de trei săptămâni care a început duminică 5 septembrie, doi dintre acești roboți vor fi în căutarea fumătorilor rătăcitori, a vânzătorilor ambulanți ilegali, a motocicliștilor și a celor care folosesc scutere electrice pe aleile pietonale și a adunărilor care depășesc limitele actuale privind dimensiunea grupurilor.

Dotați cu camere care au un câmp vizual de 360 de grade și care pot vedea în întuneric, roboții vor putea să alerteze în timp real agenții publici cu privire la aceste infracțiuni. De asemenea, ei vor putea să transmită și să afișeze mesaje de educare a publicului împotriva acestor comportamente nedorite.

Este pentru prima dată când un robot autonom este folosit pentru a patrula și supraveghea o zonă publică cu trafic pietonal ridicat pentru a spori sănătatea și siguranța publică, au declarat cele cinci agenții publice implicate în proiect.

Agențiile sunt Home Team Scienceand Technology Agency (HTX), National Environment Agency, Land Transport Authority (LTA), Singapore Food Agency și Housing Board.

Xavier, dezvoltat de HTX în parteneriat cu Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare, va contribui la îmbunătățirea eficienței operaționale și la reducerea necesarului de forță de muncă pentru patrularea pietonală, au spus aceștia.

Aceasta este valabil în special pentru operațiunile care necesită multă forță de muncă, cum ar fi supravegherea vânzătorilor ambulanți ilegali.

Numele Xavier, care înseamnă „casă nouă” în limba bască, este o aluzie la faptul că robotul este o versiune reînnoită a roboților autonomi multifuncționali ai poliției, sau Matar, care au fost desfășurați în timpul unor evenimente publice de amploare, cum ar fi Parada Zilei Naționale, Marina Bay Countdown și Chingay.

Domnul Cheng Wee Kiang, directorul centrului de expertiză în robotică, automatizare și sisteme fără pilot al HTX, a declarat, în cadrul unui eveniment media: „Am dat o nouă viață acestui robot și i-am extins capacitățile”.

Diferențele dintre Xavier și vărul său „polițist” sunt un sistem de suspensie mai bun care îmbunătățește stabilitatea video și sistemul de analiză dezvoltat de HTX.

Pe parcursul a patru luni, sistemul a fost alimentat cu informații publice disponibile, cum ar fi imagini cu fumători, pentru a-l ajuta să identifice anumite comportamente. Acesta nu are capacități de recunoaștere facială, a precizat HTX.

Datele colectate și analizele utilizate pot ajuta funcționarii publici să obțină o mai bună înțelegere și să activeze mai multe resurse, dacă este necesar, au precizat autoritățile.

De exemplu, ar putea oferi informații despre punctele de acces la internet mobil pentru utilizatorii rătăcitori și ar putea ajuta forțele de ordine locale să își concentreze eforturile de aplicare fizică a legii în aceste zone.

În timpul testului, roboții vor fi folosiți pentru educare și descurajare, mai degrabă, decât pentru aplicarea legii, au precizat autoritățile. Scopul este de a colecta date pentru a îmbunătăți sistemul de analiză și pentru a pune la punct orice problemă.

După ce vom analiza rezultatele, vom lua măsurile necesare pentru a distruge datele”, a declarat dl Cheng de la HTX.

Pentru a-i permite să navigheze în siguranță în centrul țării, Xavier este echipat cu senzori care îi permit să evite obstacolele staționare și dinamice, cum ar fi pietonii și vehiculele, de-a lungul traseului său de patrulare preconfigurat.

În Toa Payoh, roboții vor fi amplasați de-a lungul a două trasee, fiecare cu o lungime de 1 km până la 1,5 km, în fiecare zi, cu excepția zilei de sâmbătă, de la 8.00 la 10.00, de la 12.00 la 14.00 și de la 17.00 la 19.00.

Ofițerii de la centrul de comandă și control pot monitoriza și controla mai mulți roboți simultan.

De asemenea, ofițerii pot răspunde la orice incident de la distanță prin intermediul interfonului bidirecțional al lui Xavier.

Alți roboți autonomi utilizați aici

Deși Xavier este primul robot de acest tip care este utilizat în centrul orașului, și alți roboți autonomi au fost desfășurați sau testați în Singapore.

  1. Matar

Vărul mai mare al lui Xavier, Matar (Multi-purpose All-Terrain Autonomous Robot), a fost desfășurat la evenimente majore, cum ar fi Parada Zilei Naționale din 2019, precum și Marina Bay Countdown și Chingay de anul trecut. Acest „patruped” neobosit a fost, de asemenea, folosit pentru a impune distanțarea socială la un cămin de muncitori străini și la o unitate de carantină guvernamentală în mijlocul pandemiei de anul trecut.

  1. O-R3

Folosit inițial pentru supraveghere, acest robot a fost realocat ca ambasador al distanțării sigure în timpul perioadei de lockdown de anul trecut. Dezvoltat de compania locală de tehnologie Otsaw, O-R3 a patrulat zilnic dimineața și seara prin Bedok, transmițând mesaje de păstrare a distanțării de siguranţă.

  1. Spot

Dezvoltat de firma americană Boston Dynamic, Spot, un robot cu patru picioare, a fost desfășurat pe o porțiune de 3 km în parcul Bishan-Ang Mo Kio în timpul unui test de două săptămâni în luna mai a anului trecut. Sarcina sa? Să difuzeze un mesaj înregistrat care să le reamintească vizitatorilor parcului să respecte măsurile de distanțare în condiții de siguranță. De asemenea, Spot avea camere de luat vederi care îi permiteau să estimeze numărul de vizitatori din parc.

  1. Swan

Din 2018, lebedele robotizate plutesc în jurul rezervoarelor, monitorizând în timp real calitatea apei. Denumite New Smart Water Assessment Network (Noua rețea inteligentă de evaluare a apei), sau NU Swan, acestea sunt concepute să arate ca niște lebede reale și pot accesa în mod autonom locații îndepărtate.

Citiţi şi:
În Australia se folosesc drone pentru detectarea celor care nu poartă mască afară
Dronele urmăresc din aer respectarea măsurilor de izolare în Paris
Algoritmi, nanotehnologie, recunoaștere facială… se legitimează un sistem de supraveghere înspăimântător

 

yogaesoteric
27 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More