Rusia şi China, agenţii globalismului. Putin şi Xi Jinping afirmă că se opun «unilateralismului şi protecţionismului comercial»

 

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping s-au întâlnit în luna septembrie 2018 în marja Forumului Economic al Estului din Vladivostok, la graniţa sino-rusă. Simultan, Rusia şi China au lansat un exerciţiu militar comun fără precedent – Vostok 2018 – care a inclus câteva mii de soldaţi chinezi şi aproximativ 300.000 de soldaţi ruşi, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Putin a urmărit în ultima perioadă să consolideze relaţiile cu China, cu care Rusia împarte o porţiune masivă de graniţă de 4.200 km, în condiţiile în care ambele ţări se confruntă cu tensiuni în relația cu Occidentul, incluzând sancţiunile americane împotriva Moscovei şi un război comercial tot mai intens între Beijing şi Washington.

Aceasta a fost a treia întâlnire din anul 2018 dintre cei doi lideri, iar faptul că a avut loc cu ocazia lansării exerciţiului Vostok 2018, fără îndoială a trimis un semnal puternic Washingtonului că relaţiile de regulă reci dintre cele două ţări se îmbunătăţesc rapid în faţa ameninţărilor Occidentului.

Potrivit reţelei chineze de televiziune de stat CCTV, Xi Jinping i-a declarat lui Putin că „ambele naţiuni este necesar să se opună unilateralismului şi protecţionismului comercial şi să construiască un nou tip de relaţii internaţionale şi un destin uman comun”.

În schimb, Putin a promis un angajament reciproc de bună credinţă pentru îmbunătăţirea legăturilor, în întreaga gamă de interese naţionale comune: „Avem o relaţie de încredere în sfera politicii, securităţii şi apărării. Ştim că acordaţi o mare atenţie dezvoltării relaţiilor ruso-chineze”, a declarat el, făcând referire la preşedintele Xi.

Cei doi şefi de stat au discutat de asemenea despre domeniile cu potenţial mai mare pentru cooperare: ştiinţă, tehnologie, contraterorism, precum şi planul ambiţios al Chinei Centura şi drumul. Xi Jinping şi Putin au recunoscut că întâlnirile lor precedente au fost reuşite, atât cea din luna iulie de la Johannesburg, cât și cea din luna iunie de la Beijing.

În mod semnificativ, ziarul The Hindu a relatat că îmbunătăţirea legăturilor dintre cele două ţări merge dincolo de exerciţiul Vostok 2018:
„Fondul de Investiţii Rusia-China (FIRC) a anunţat că un grup de companii ruseşti şi chineze au în vedere 73 de proiecte comune de investiţii, cu o valoare cumulată de peste 100 miliarde de dolari. CNBC a precizat că o cooperare între China şi Rusia este o problemă de importanţă globală, deoarece ambele naţiuni încearcă să obţină stabilitate economică în ciuda dureroaselor penalităţi impuse de SUA – sancţiunile împotriva Rusiei şi războiul tarifar tot mai intens împotriva Chinei.”

Înaintea întâlnirii de la Vladivostok, ambasadorul chinez din Rusia, Li Hui, a descris relaţiile ruso-chineze ca fiind la „cel mai bun nivel din istorie”. Participarea preşedintelui chinez la forumul economic anual din Vladivostok constituie prima vizită efectuată vreodată de un lider chinez la acest eveniment.

În ceea ce priveşte trimiterea de către Beijing a aproximativ 3.200 de soldaţi din forţele de elită, împreună cu 30 de avioane cu aripi fixe şi elicoptere, analistul Alexander Gubuev de la Centrul Carnegie din Moscova a rezumat motivele pentru care Occidentul va monitoriza îndeaproape exerciţiul militar comun.

Publicaţia Financial Times susţine: „Situaţia este destul de gravă. Acest exerciţiu major este conceput pentru a simula răspunsuri la actele de agresiune ale inamicilor externi. Timp de decenii, China a fost considerată drept una dintre acele potenţiale ameninţări. Astfel, invitarea chinezilor să participe la exerciţiu sugerează că acum sunt văzuţi ca aliaţi împotriva altor agresori.”

„Exerciţiile, care sunt organizate anual şi desfăşurate în diferite regiuni luate în considerare de Moscova din cele patru sectoare militare strategice ale sale, sunt concepute pentru a simula un atac asupra unei puteri străine”, precizează Zero Hedge.

„Atât Beijingul, cât şi Moscova încearcă să demonstreze că războaiele comerciale şi sancţiunile îi vor împinge să dezvolte noi alianţe”, a declarat Florence Cahill, analist senior pentru un grup de consultanţă în domeniul riscurilor, citată de Financial Times. „Cât timp viziunea lor asupra lumii este modelată de o ostilitate faţă de o ordine internaţională condusă de SUA, cooperarea la toate nivelurile între Moscova şi Beijing va fi probabil mai pronunţată decât concurenţa dintre ele.”

Ministerul chinez al Apărării a emis o declaraţie în care a afirmat că participarea Chinei la Vostok 2018 va duce la îmbunătăţirea capabilităţilor de contraatac ale forţelor sale armate şi la consolidarea legăturilor cu Rusia. Fără nicio îndoială, aceste remarci au fost destinate direct administraţiei preşedintelui american Donald Trump.

Citiți și:

Rusia și China pregătesc atacul final împotriva dolarului

Cine conduce în cursa contra-cronometru dintre Rusia, China şi SUA pentru dezvoltarea armelor hipersonice

 

yogaesoteric
15 martie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More