Sănătatea creierului influenţează sistemul imunitar
De la diverse alimente şi nutrienţi precum cătina şi vitamina C, până la suplimentele cu echinaceea de la magazinul naturist, grija pentru sănătate este centrată pe sistemul tău imunitar. Dar de ce, mai exact, este necesar să ai grijă de el?
Sistemul imunitar constituie o protecţie mai sofisticată a trupului contra bolilor. Este ceea ce te apără contra unei răceli atunci când toată lumea din biroul tău a luat-o şi este ceea ce opreşte celulele canceroase să se răspândească prin tot trupul. De la răceală şi până la cancer, sănătatea imunitară este esenţială pentru reuşitele tale în viaţă. Luând în considerare numărul tot mai mare de boli cronice autoimune, sănătatea imunitară este un aspect de care este important să ţinem cont.
Pentru o bună sănătate imunitară ai nevoie de o bună sănătate a creierului. Creierul are un rol important în sănătatea imunitară şi nu mulţi vorbesc despre conexiunea între cele două. În loc să ascundă simptomele, medicina funcţională caută să înţeleagă mecanismele prin care se generează problemele de sănătate, cum ar fi un sistem imunitar slăbit.
Pentru a înţelege legătura dintre creier şi un sistem imunitar puternic, este necesar să fie analizate două căi majore prin care creierul controlează sistemul imunitar:
Axa creier – imunitate
Axa creier – imunitate este o conexiune importantă pentru o stare de sănătate optimă. În multe cazuri au apărut disfuncţii imunitare şi boli autoimunitare ca urmare a unui accident de maşină. Dar de ce? Un studiu publicat în Revista de neuro-imunologie a descoperit că cerebelul joacă un rol substanţial în modularea celulelor imunitare.
De asemenea, un studiu publicat în Revista de medicină nucleară arată, prin cartografierea creierului, cum cerebelul joacă un rol important în încercarea de a dezvolta o funcţie imună la pacienţii cu cancer! Pe lângă cerebel, neocortexul s-a descoperit a fi un alt factor esenţial pe axa creier – imunitate.
Axa intestine – creier
Comunicarea dintre flora microbiană şi creier (axa intestine – creier) este un sistem esenţial pentru înţelegerea stării generale de sănătate. Intestinul este supranumit şi al doilea creier şi chiar seamănă din punct de vedere fizic! 80% din sistemul imunitar este localizat la nivelul intestinelor, iar 95% din serotonină, neurotransmiţătorul senzaţiei de bună dispoziţie, este produsă şi depozitată în intestine.
Aşa cum intestinul afectează creierul, se poate petrece şi invers. Creierul s-a dovedit că reglează imunitatea mucoasei intestinale.
Cum să promovezi sănătatea creierului şi sănătatea imunitară
Medicina funcţională tratează fiecare pacient în mod personal. Fiecare este diferit, şi la fel sunt şi nevoile fiecăruia. Deşi sunt multe aspecte care este necesar să fie luate în considerare, iată patru dintre ele de care este important să se ţină cont atunci când se analizează conexiunile creier – imunitate – intestine:
1. Căile de metilație sănătoase
Metilația este un fel de proces de reciclare a antioxidanţilor în organism. Metilația este necesară pentru o sănătate optimă a creierului, precum şi pentru o imunitate bună. Metilația sănătoasă produce antioxidantul cel mai eficient în combaterea bolilor – glutationul. Când nivelul de glutation este scăzut, şi sistemul imunitar este slăbit.
Ce contribuie la scăderea nivelului de glutation?
– Antidepresivele
– Toxinele
– Contraceptivele
– Medicamentele pentru diabet
– Medicamentele contra acidităţii
– Mutaţiile genelor MTHFR
Verificarea funcţiei de metilație se face prin analiza homocisteinei. Homocisteina se transformă în glutation prin metilație. Dacă nivelul de homocisteină este ridicat, metilația nu funcţionează bine. Toată lumea ar fi bine să facă această analiză.
Nivelul de homocisteină peste 7 umol/l s-a demonstrat că determină inflamaţia creierului, distruge bariera sânge-creier şi scade sănătatea imunitară. Vestea bună este că în prezenţa donatorilor de metil, precum vitamina B6, homocisteina este convertită în glutation!
2. Vitamina D
Vitamina soarelui este crucială pentru sănătatea creierului şi cea imunitară. Aceasta răspunde de multe căi imune ale creierului şi un nivel scăzut al acestei vitamine este asociat cu boli autoimune şi o sănătate precară.
Un nivel sănătos de vitamina D este în jur de 60-70 ng/mL pentru majoritatea persoanelor, inclusiv pentru cei care suferă de boli autoimune.
3. Inflamaţia
Inflamaţia cronică este unul dintre motivele majore ale bolilor cronice, însă un nivel sănătos de inflamaţie combate bolile!
Pentru a menţine un nivel sănătos de inflamaţie este esenţial să ajuţi un neurotransmiţător prezent în creier, și anume acetilcolina. Activitatea sănătoasă a acetilcolinei s-a demonstrat că produce un echilibru optim al oxidului nitric. Nutrienţi precum huperzina A şi adenozin trifosfat s-au dovedit a activa această cale. O cantitate optimă din aceşti nutrienţi ajută funcţionarea creierului, iar valoarea optimă poate varia în funcţie de boala specifică de care cineva suferă.
4. Sănătatea microbiomului
Pentru un sistem imunitar sănătos ai nevoie de un microbiom sănătos. Nu este obligatoriu să ai simptome gastrointestinale pentru a suferi de o boală intestinală. Boli precum „sindromul intestinului permeabil” pot avea un impact major asupra sistemului imunitar.
Funcţionarea optimă a axei creier – imunitate – intestine este o modalitate crucială de optimizare a sistemului imunitar!
Citiți și:
Legătura dintre alimentație și sistemul imunitar
Prof. dr. Leon Dănăilă, «sculptorul de creiere»: «Dacă preotul îi citește unui bolnav, sistemul imunitar al acestuia devine mai puternic»
yogaesoteric
8 septembrie 2019
Also available in: Français