Sânge cultivat în laborator administrat oamenilor în primul studiu clinic din lume

Sânge cultivat în laborator a fost introdus în oameni în cadrul unui studiu clinic în premieră mondială, spun cercetătorii britanici.

Cantități mici – echivalentul a două linguri – sunt testate pentru a vedea cum se comportă în organism. Cea mai mare parte a transfuziilor de sânge se va baza însă întotdeauna pe faptul că oamenii își suflecă regulat mânecile pentru a dona.

Dar scopul final al acestor cercetări este de a produce grupe de sânge vitale, dar foarte rare, care sunt greu de obținut. Acestea sunt necesare pentru persoanele care depind de transfuzii regulate de sânge pentru afecțiuni cum ar fi anemia falciformă.

Dacă sângele nu se potrivește exact, atunci organismul începe să îl respingă și tratamentul eșuează. Acest nivel de potrivire tisulară depășește binecunoscutele grupe sanguine A, B, AB și O.

Profesorul Ashley Toye, de la Universitatea din Bristol, a declarat că unele grupe sunt „foarte, foarte rare” și că „s-ar putea să existe doar 10 persoane în țară” capabile să doneze.

În momentul de față, există doar trei unități din grupa de sânge „Bombay” – identificată pentru prima dată în India – în stoc pe întregul teritoriu al Regatului Unit.

Deci, cum este cultivat sângele?

Proiectul de cercetare reunește echipe din Bristol, Cambridge, Londra și din cadrul NHS Blood and Transplant. Acesta se concentrează asupra globulelor roșii care transportă oxigenul de la plămâni către restul trupului.

Iată cum funcționează:
– Se începe cu o donare normală de o jumătate de litru de sânge (aproximativ 470 ml).
– se folosesc bile magnetice pentru a extrage celulele stem flexibile capabile să se transforme în globule roșii.
– Aceste celule stem sunt încurajate să crească în număr mare în laboratoare.
– Și sunt apoi ghidate să devină celule roșii sanguine.

Procesul durează aproximativ trei săptămâni, iar dintr-un grup inițial de aproximativ o jumătate de milion de celule stem rezultă 50 de miliarde de globule roșii.

Acestea sunt filtrate pentru a obține aproximativ 15 miliarde de globule roșii care se află în stadiul corect de dezvoltare pentru transfuzie.

Vrem să producem cât mai mult sânge posibil în viitor, așa că viziunea pe care o am este aceea a unei camere pline de mașini care îl produc continuu, pornind de la o donare normală de sânge”, a spus profesorul Toye.

Pentru început, două persoane au luat parte la acest studiu, care are ca scop testarea sângelui la cel puțin 10 voluntari sănătoși. Aceștia vor primi două donații de 5-10 ml, la un interval de cel puțin patru luni – una de sânge normal și una de sânge cultivat în laborator.

Sângele a fost marcat cu o substanță radioactivă, folosită adesea în procedurile medicale, astfel încât oamenii de știință pot vedea cât timp rezistă în organism.

Se speră că sângele cultivat în laborator va fi mai puternic decât cel normal.

În mod normal, globulele roșii au o durată de viață de aproximativ 120 de zile înainte de a fi înlocuite. O donare de sânge obișnuită conține un amestec de globule roșii tinere și vechi, în timp ce sângele cultivat în laborator este proaspăt și ar fi cazul să dureze 120 de zile. Cercetătorii suspectează că acest fapt ar putea permite în viitor donări mai mici și mai puțin frecvente.

Cu toate acestea, există provocări financiare și tehnologice considerabile

Donarea medie de sânge costă NHS aproximativ 130 de lire sterline. Cultivarea sângelui va costa mult mai mult, deși echipa nu vrea să spună cu cât.

O altă provocare este că celulele stem recoltate se epuizează în cele din urmă, ceea ce limitează cantitatea de sânge care poate fi cultivată. Va fi nevoie de mai multe cercetări pentru a produce volumele de care ar fi nevoie din punct de vedere clinic.

Dr. Farrukh Shah, director medical de transfuzii la NHS Blood and Transplant, a declarat: „Această cercetare de vârf la nivel mondial pune bazele fabricării de globule roșii care pot fi utilizate în siguranță pentru transfuzarea persoanelor cu tulburări precum cele cu celule falciforme.

Potențialul ca această lucrare să fie benefică pentru pacienții greu de transfuzat este foarte semnificativ.”

Citiți și:
Fabricile de organe: O companie israeliană dezvoltă „tehnologia uterului artificial” pentru a crește în mod sintetic embrioni umani în scopul prelevării de organe
Bioetica într-o societate orfană de Dumnezeu (I)
Un test de sânge dezvoltat cu ajutorul armatei chineze colectează date genetice din întreaga lume

 

yogaesoteric
3 februarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More