Șanse și riscuri la nivel mondial

 

Anul acesta, principalele economii ale lumii vor crește. Aceasta este vestea bună. Cea mai puțin bună este că asupra economiei mondiale planează o serie de riscuri și de incertitudini, apreciază Constantin Rudniţchi, pe Radio France International.

Cum va arăta economia mondială în acest an? Primul răspuns optimist pe care îl oferă analizele de specialitate este acela că economiile lumii vor crește sincron. Este un lucru care se petrece rar, iar economiile importante se află în acest punct. De la cele europene, până la Statele Unite, de la China, până la Brazilia și India. Aceasta este vestea bună.

Vestea mai puțin bună este legată de realitatea că toate ciclurile de creștere economică durează între opt și zece ani și sunt urmate de o zonă de recesiune. Suntem exact în acest loc, adică la opt-nouă ani de la reluarea creșterii și analiștii se întreabă care vor fi măsurile luate de guverne și de băncile centrale pentru a păstra actualul ciclu de creștere economică.

Veștile mai puțin bune nu se opresc aici. Revista britanică The Economist a publicat deja tradiționalul raport numit „Lumea în 2018”. Analiza arată o serie de tensiuni care vor caracteriza economia mondială. De exemplu, publicația britanică scoate în evidență o tendință pe care o numește „Trumpism versus Macronism” care se referă la tipul de politică economică practicat. De o parte, președintele american concentrat pe agenda internă definită explicit în programul America first; de cealaltă parte, Europa, reprezentată nu doar de președintele Macron, ci și de cancelarul german Angela Merkel, care caută calea să încurajeze competiția și antreprenoriatul, chiar globalizarea, dar în condițiile unui contract social corect pentru angajați și pentru state.

Concret, anul acesta Canada, Mexic și Statele Unite vor continua renegocierea Acordului de Liber Schimb NAFTA, iar rezultatele sunt considerate un test pentru cât de protecționistă va fi politica economică americană. Totodată, Europa trece prin Brexit, un proces care va trebui să se încheie în martie 2019 și care riscă să se încheie fără un acord între cele două părți: Uniunea Europeană și Marea Britanie.

2018 va fi anul care va aduce noi reglementări în Europa, precum cele privind protecția datelor personale, GDPR. Recent a fost adoptată noua directivă care reglementează piețele pe care se tranzactionează instrumente financiare. Este vorba despre produse financiare derivate, o piață care a creat multe probleme înainte de criză.

Dar reglementarea s-a transformat în suprareglementare, noua directivă având un milion de paragrafe, adică 400 de documente. Spre deosebire de această nouă directivă, cea inițială, din anul 2017, avea numai trei texte.

„Este o adevărată muncă a lui Hercule“, spun jumătate în glumă, jumătate în serios cei care vor lucra cu noul regulament. Să adăugăm și faptul că sectorul bancar european va avea de implementat noi reglementări extrem de stufoase. Toate acestea, chiar dacă sunt făcute în numele protecției investitorilor sau depunătorilor în bănci, fac să crească birocrația și costurile sistemului financiar. Costuri care, în ultimă instanță, vor fi suportate tot de consumatori.

Anul 2018 va aduce și câteva lucruri inedite, precum utilizarea alături de indicatorul Produs Național Brut (PNB) a celui numit Produsul Național al Fericirii; apoi, dronele vor fi tot mai folosite pentru scopuri comerciale, tehnologia 5G se va extinde, ca și utilizarea în economie a inteligenței artificiale.

În fine, giganții tehnologici, precum Google, Amazon sau Facebook, se vor afla în fața unor noi reguli de funcționare atât din punctul de vedere al acurateții conținutului, cât și din cel al reglementărilor privind competiția și fiscalitatea. În orice caz, există toate șansele să nu ne plictisim în anul 2018.


Citiți și:

Strania lume a economiei

Scurt punctaj pentru 2018. Spre un «point of no return»?
 

yogaesoteric
21 aprilie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More