Secretul unui creier uimitor până la adânci bătrâneți, de la o femeie de 95 de ani


Puțini se pot lăuda cu performanțele Olgăi Kotelko care, până la 95 de ani, a sfidat procesul normal de îmbătrânire și a uimit lumea medicală datorită creierului său, care s-a păstrat într-o formă remarcabilă pentru vârsta ei. Secretul ei este unul pe cât de eficient, pe atât de simplu.

La 77 de ani, vârstă la care cei mai mulți preferă confortul canapelei, Olga s-a hotărât să se apuce serios de antrenamente sportive, iar acest obicei a ajutat-o se păstreze într-o formă fizică și mentală de invidiat. În ultimii ei 18 ani de viață, a adunat 750 de medalii de aur pentru rezultatele sale excelente la atletism și a dărâmat 37 de recorduri mondiale la probe de sărituri în lungime și înălțime, alergat, ciocan sau suliță, potrivit biografiei sale.

Performanțele Olgăi au stârnit curiozitatea experților de la Institutul Beckman pentru Științe Avansate și Tehnologie al Universității din Illionis, care au vrut să testeze efectele benefice ale sportului asupra abilităților cognitive. Așa că au invitat-o pe aceasta în laboratorul lor, pentru câteva teste, care au inclus scanarea creierului cu tehnologie de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), un test de rezistență cardiorespiratorie la efort folosind o bandă de alergat și probe de evaluare a abilităților cognitive.

La momentul demarării experimentului, Olga avea 93 de ani. Cum experții nu au putut alcătui un grup similar ca vârstă și cu o stare de sănătate rezonabilă, ei au comparat rezultatele obținute de Olga cu cele obținute la teste similare de 58 de femei cu vârste cuprinse între 60 și 78 de ani, care făceau puțin sport.

În ciuda vârstei sale înaintate, Olga se simțea în formă chiar dacă trecuse prin multe evaluări solicitante. „În timpul cinei, după o lungă zi de testări, am întrebat-o pe Olga dacă se simte obosită, iar ea mi-a răspuns: «Arareori obosesc.» În schimb, absolvenții care au evaluat-o și care sunt cu câteva decenii mai tineri decât ea păreau extenuați”, a declarat autorul studiului, Art Kramer, directorul Institutului Beckman.

Un amănunt interesant a fost observat la analiza formațiunii numite corpul calos, regiunea care conectează cele două emisfere cerebrale în partea din față a creierului.

„Olga a înregistrat cea mai mare proporție a integrității materiei albe în această parte a creierului, chiar mai mare decât cea a femeilor mai tinere, aspect care a fost foarte surprinzător. Aceste suprafețe de materie albă sunt folosite într-o regiune a creierului implicată în activități – precum raționamentul, planificarea și autocontrolul – cunoscute pentru faptul că se alterează cel mai rapid odată cu îmbătrânirea”, a explicat coordonatoarea studiului, Agnieszka Burzynska.

Pe de altă parte, însă, experții au observat că, în anumite regiuni ale creierului, Olga prezenta semne avansate de îmbătrânire la nivelul suprafeței materiei albe. De asemenea, ea nu s-a descurcat la fel de bine precum celelalte participante mai tinere la testările cognitive. Rezultatele au arătat și că dimensiunea hipocampului ei a fost mai mică decât a celorlalte voluntare, dar neobișnuit de mare față de mărimile întâlnite în mod normal în rândul celor de vârsta sa. „Creierul ei nu părea, în general, foarte micșorat, iar ventriculele ei nu păreau lărgite”, a adăugat Burzynska.

Atunci când au analizat comparativ rezultatele Olgăi cu cele obținute în studii independente, experții au observat că ea s-a descurcat mai bine la testările abilităților cognitive decât adulții trecuți de 90 de ani.

Autorii menționează că rezultatele obținute în urma analizei creierului Olgăi nu sunt suficiente pentru a enunța „concluzii solide”, însă cred că exemplul ei poate servi drept inspirație pentru toți cei care vor să își păstreze creierul cât mai sănătos până la adânci bătrâneți.

„Sper că îi va încuraja pe oameni să creadă că, și atunci când îmbătrânesc, creierul lor rămâne plastic”, punctează Burzynska.

Citiţi şi:
Efortul fizic benefic ca medicament
Poate o dietă să protejeze cu adevărat creierul?

yogaesoteric
24 noiembrie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More