Șeful Marelui Stat Major: Populaţia României este necesar să se pregătească pentru apărare

Întrebat, într-un interviu la Europa Liberă, dacă este necesar ca civilii din România să se pregătească pentru un eventual conflict cu Rusia, șeful Statului Major al Apărării a spus că Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație, fiind „un război al Rusiei cu lumea democrată”, potrivit Hotnews.

Noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad

El a spus că este necesară adoptarea rapidă a unei legi care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma sau să-și facă o decontaminare, subliniind că renunțarea la obligativitatea serviciului militar „a adus un deficit nu doar pentru România, ci pentru toate țările din NATO”.

E important să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani – zic, destul de buni – urmărim să îmbunătățim acest sistem un pic.(…)

Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar.

Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului. (…)

Vă dau exemplul Suediei. Au chestionat 40.000 de tineri și s-au înscris în acest program 8.000 de tineri.

Un sistem similar este necesar să adopte și România. Să ne adresăm celor care doresc să învețe să tragă cu arma, să se orienteze într-un mediu dificil, să supraviețuiască într-un mediu ostil, să știe să se protejeze împotriva armelor chimice, să-și facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe aspecte care pot fi învățate de doritori”.

Timpul este o resursă prețioasă și cred că nu e cazul să irosim nicio secundă.

Este un moment T0, în care toate națiunile europene este bine să se gândească la pregătirea populației și nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim.

Potrivit generalului Gheorghiță Vlad, în Armata României există în jur de 80.000 de militari profesioniști, față de aproximativ 120.000, cât ar fi necesar. 6.000 de angajați au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023.

El a spus că baza de rezerviști a rămas la nivelul anului 2007, ceea ce înseamnă că este vorba despre oameni de 48-50 de ani.

Este foarte îmbătrânită (baza de rezerviști – n.r.) pentru luptă. Imaginați-vă o persoană la 50 de ani, cu un sac de spate, o raniță, cum este cunoscut popular, de 80 de litri în spinare.

Ciolacu: România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat, întrebat despre aceste declarații ale șefului Armatei, spunând că „România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război”:

România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO este foarte important și vedeți ce desfășurare de forțe și de militari din toată Europa și mai ales din SUA sunt pe teritoriul României, și poliție aeriană…….

Deci, haideți să stăm liniștiți, că România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că e necesar să existe o linie roșie cu anumite aspecte cu care ne jucăm și cu care nu ne jucăm.

Iohannis: România nu a fost niciodată atât de bine protejată cum este acum, ca parte a NATO

Președintele Klaus Iohannis a spus, întrebat fiind despre cum evaluează România pozițiile aliate și occidentale privind scenariul unui conflict cu Rusia, că „România nu a fost niciodată atât de bine protejată cum este acum, ca parte a NATO”.

Toate aceste chestiuni în NATO sunt discutate permanent și, atunci când avem întâlniri la nivel înalt, luăm decizii care au impact pe o perioadă mai lungă.

Nu cred că e momentul să intrăm acum în anumite detalii despre ce zic unii, ce zic alții. Aceste aspecte se analizează și decizia se ia de noi toți împreună, nu se iau decizii așa, pe sărite, că cineva vine cu o idee.

Asta e bine de știut. NATO s-a dovedit a fi organizație solidă, foarte puternică, cea mai puternică alianță militară de când se fac alianțe militare pe Pământ, iar România nu a fost niciodată atât de bine protejată cum este acum, ca parte a NATO.

Amintim că în ultima perioadă tot mai mulți lideri europeni și de la vârful NATO au vorbit public despre extinderea războiului cu Rusia la nivel european.

Citiți și:
Editorial New York Times: NATO și Europa se pregătesc să intervină direct împotriva Rusiei pentru a salva lumea globală
Fiecare dintre statele NATO se aliază militar, distinct, cu Ucraina

 

yogaesoteric
9 februarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More