Șeful Partidului Sionist Religios din Israel a cerut raderea de pe fața pământului a unui sat palestinian

Departamentul de Stat: Iresponsabil, Respingător, Dezgustător. Bezalel Smotrich este ministrul Finanțelor în Guvernul Netanyahu

Franța a condamnat declarațiile „inacceptabile, iresponsabile și nedemne” ale ministrului israelian de Finanțe Bezalel Smotrich, șeful Partidului Sionist Religios, care a cerut distrugerea unui oraș palestinian, afirmații asupra cărora a revenit ulterior, transmite AFP, citată de Agerpres și ȘtiripeSurse.

Bezalel Smotrich

Suntem consternați de comentariile ministrului israelian Bezalel Smotrich cu privire la satul palestinian Huwara din nordul Cisiordaniei. Aceste afirmații sunt inacceptabile, iresponsabile și nedemne de un membru al guvernului israelian”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez de Externe, în briefingul de presă electronic.

Aceste cuvinte nu fac decât să ațâțe ura și să alimenteze spirala actuală a violenței. Încă o dată, Franța solicită guvernului israelian, în temeiul obligațiilor sale internaționale ca putere ocupantă, să protejeze civilii palestinieni și să urmărească în justiție autorii violențelor”, a adăugat ea.

La data de 1 martie, la scurt timp după ce doi tineri coloniști au fost împușcați în timp ce conduceau în apropiere de Huwara, crime care au fost urmate de un atac asupra orașului de către coloniștii israelieni, ministrul Bezalel Smotrich a făcut următoarele afirmații: „Cred că Huwara ar fi necesar să fie rasă (wipe out). Cred că asta ar fi necesar să facă statul Israel”. Și-a retras apoi afirmațiile, precizând pe Twitter că „nu vrea să se distrugă Huwara, ci doar să se acționeze în mod țintit împotriva teroriștilor”.

Declarații rasiste și iresponsabile

Arabia Saudită și Qatar au criticat la rândul lor afirmațiile ministrului israelian. Ministerul saudit de Externe și-a afirmat „respingerea totală a acestor declarații rasiste și iresponsabile, care reflectă violența și extremismul de masă folosit de ocupația israeliană împotriva fraților noștri palestinieni”, a informat agenția oficială SPA.

Qatarul a denunțat, la rândul său, declarațiile „odioase și provocatoare” ale lui Bezalel Smotrich, considerându-le drept „o instigare gravă la crimă de război”, potrivit agenției oficiale QNA.

Arabia Saudită și Qatarul nu întrețin relații diplomatice cu Israelul.

Israelul speră să extindă la alte țări arabe acordurile de normalizare anunțate în 2020 cu Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Maroc. Riad a spus în repetate rânduri că urmează poziția veche de zeci de ani a Ligii Arabe, care pledează pentru a nu se stabili legături oficiale cu Israel până când conflictul cu palestinienii nu va fi rezolvat. Cu toate acestea, Arabia Saudită a dat semne de deschidere față de Israel, anunțând anul trecut ridicarea restricțiilor privind survolarea teritoriilor sale de către avioanele care părăsesc sau au ca destinație Israelul.

Și Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a calificat ca fiind „de neconceput” declarațiile lui Smotrich, în timp ce purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, a fost și mai sever: „A fost iresponsabil, a fost respingător, a fost dezgustător”.

Citiți și:
Războiul biologic și înființarea Israelului
Dezmembrând otomanii și colonizând Palestina

 

yogaesoteric
31 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More