Selfie-urile umplu cimitirele în întreaga lume

Căderi în gol, înec, accidente de circulație… Selfie-urile sunt mult mai periculoase decât par.

Un studiu spaniol recent dezvăluie că aproape 400 de oameni au murit în întreaga lume în timp ce încercau să-și facă un selfie, începând din 2008. Cifra reală este mult mai mare, dar au fost luate în calcul doar cazurile prezentate în mass-media. Studiul a fost făcut de fundația spaniolă iO (fundacionio.com), o organizație științifică de interes public, și prezentat de revista Neon.

Un deces pe săptămână în întreaga lume

Accidentele provocate de selfie-uri s-au diminuat odată cu restricțiile legate de pandemia covid-19 din întreaga lume, dar acum câștigă avânt odată cu relaxarea restricțiilor sanitare.

Potrivit studiului, de la începutul anului 2021, o persoană a murit în fiecare săptămână în lume, în timp ce încerca să-și facă un selfie. Tinerii sunt cei mai afectați. Potrivit studiului spaniol, vârsta medie a persoanelor care au murit făcându-și un selfie este de aproximativ 24,5 ani. 41% au chiar sub 19 ani și două treimi sunt bărbați.

India, SUA și Rusia, în topul tragediilor

În ceea ce privește țările cu cel mai mare număr de decese prin selfie, India este în fruntea clasamentului. Această țară are un record trist de 100 de decese în urma unui selfie, începând din 2008. SUA sunt pe locul doi, cu 39 de decese, iar Rusia pe locul trei cu 33 de decese.

Majoritatea victimelor sunt turiști care riscă să facă o fotografie bună în locuri pe care nu le cunosc și nu sunt obișnuiți să le frecventeze. Cele mai multe dintre decese au loc de altfel în locuri naturale și turistice. Cascada Niagara din Canada, Glen Canyon din Statele Unite sau Munții Ural din Rusia sunt printre cele mai mortale locuri.

Pe lângă spațiile naturale, mai multe persoane au murit și la Taj Mahal, India.

În timp ce încercau să-și facă un selfie, 216 persoane au murit căzând în gol, 123 într-un accident din cauza unui mijloc de transport și 66 prin înec.

Influencerii ruși

Este clar că accidentele par să fi fost chiar mai numeroase decât cele înregistrate în cadrul studiului spaniol. Cercetătorii s-au bazat doar pe cazurile publicate în presă, în engleză, franceză, spaniolă, portugheză, germană și italiană.

Anumiți influenceri, care doresc să posteze fotografii din ce în ce mai impresionante pe rețelele de comunicare virtuală, nu ezită să se pună în pericol. Este de exemplu cazul Angelei din Rusia, cu 760.000 de abonați, care postează regulat fotografii, videoclipuri și selfie-uri în vârful unor zgârie nori sau structuri foarte înalte, cochetând cu pericolul.

Pentru a evita aceste comportamente riscante și eventuale tragedii, „este necesar să fie luată în considerare creșterea gradului de conștientizare în rândul persoanelor care călătoresc pentru a avea un comportament mult mai responsabil în momentul când își fac selfie-uri”, sugerează autorii studiului.

Citiți și:
Psihanaliștii confirmă că fenomenul «selfie» ascunde anumite tulburări mintale
Trăim o infantilizare în masă, menită a ne împiedica să deschidem larg ochii
Oamenii de azi devin din ce în ce mai narcisiști și individualiști. Încotro ne îndreptăm? Iată ce spun studiile…

 

yogaesoteric
13 februarie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More