Serviciile secrete sunt dotate cu tehnică de ultimă generaţie. Nu mai scapă nimeni de filaj

 
Este din ce în ce mai greu pentru persoanele luate în vizorul serviciilor secrete să se sustragă urmăririi. Dincolo de polemica naţională, dacă se acţionează sau nu doar la comandă politică, cruciada anticorupţie face noi victime, chiar dacă oamenii, prevăzători, îşi iau măsuri de siguranţă și nu mai vorbesc la telefon, ci doar prin locuri considerate sigure: lifturi, toalete de restaurante sau parcări de benzinării. Toate acestea sunt însă în zadar, pentru că ultimul tip de tehnică intrată în dotarea ofiţerilor sub acoperire le dă acestora posibilitatea să facă un filaj la sânge, chiar şi în gaură de şarpe.
 
 

 

Maşini inteligente

 În ultima perioadă, întrucât interceptarea convorbirilor telefonice nu mai avea rezultatele scontate, specialiştii în supraveghere se axează din ce în ce mai mult pe interceptările ambientale. Ofiţerii români dispun acum de noi dotări tehnice de proveniență americană, aşa-numitele „maşini inteligente”, care fac practic singure toată treaba. De cele mai multe ori „maşinile inteligente” sunt aparent taxiuri ale unor firme cunoscute, astfel încât să nu atragă aproape deloc atenţia. În cazurile în care se impune monitorizarea pe termen lung a unui obiectiv fix, autoturismele speciale sunt pur şi simplu abandonate câteva zile în zona supravegheată, fără să fie nevoie ca cineva să stea cu ele pentru a înregistra. Maşinile de supraveghere sunt dotate cu camere de filmat încorporate în parbriz, în lunetă şi în fiecare geam lateral. Fiecare cameră are o autonomie de câteva sute de ore, asigurându-se astfel o monitorizare sigură, ce acoperă întreaga zonă, din toate unghiurile. Fondul sonor este asigurat de microfoane sub forma unor „tunuri unidirecţionale”, mascate în barele de protecţie, în timp ce ştergătoarele captează semnalele GSM şi chiar pe cele wireless de internet. Toate înregistrările sunt stocate, dar ele pot fi transmise şi în timp real la alte echipaje auto de sprijin logistic. În fine, dacă supraveghetorii stau în maşină, ei pot auzi şi vedea tot ce se întâmplă în jurul lor în ecranele disimulate în tetierele scaunelor, fără a atrage atenţia asupra lor. Drept urmare, o singură astfel de maşină inteligenta ţine locul a cel puţin cinci-şase echipe de filaj tradiţionale.

Becuri minune

Mai mult, atunci când acţiunea de supraveghere a unui obiectiv are loc într-o zonă izolată, unde prezența îndelungată a unei maşini ar putea ridica suspiciuni, serviciile secrete au la dispoziţie un alt tip de tehnică ultramodernă, disimulată în obiectele de iluminat public. Nu este nevoie decât să fie înlocuite cu becuri speciale toate lămpile de iluminat de pe străzile care înconjoară locul vizat, iar cei însărcinaţi cu respectiva acţiune de supraveghere pot urmări de la o distanţă apreciabilă imaginile transmise de becurile minune.

Aceste două dispozitive de urmărire, mașinile inteligente și becurile minune, reprezintă doar o parte infimă din dotările complexe de care dispun servicile secrete. Ţinând cont de toate acestea, devine evident că în momentul în care autorităţile decid aceasta, intimitatea oricărui cetăţean poate să dispară cu desăvârşire.

Citiţi şi:
 
Supraveghere prin intermediul containerelor de gunoi

Spionul din pantof


S-a dat liber la supravegheat şi ascultat populaţia!


yogaesoteric
4 iulie 2013

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More