Sexismul poate avea efecte negative majore asupra bărbaţilor
Bărbaţii care adoptă un comportament de playboy sau care se consideră superiori femeilor sunt mai predispuşi să dezvolte probleme psihologice în comparaţie cu bărbaţii care se abat de la normele masculine tradiţionale („neanderthaliene”), potrivit unui studiu publicat de American Psychological Association.
,,În general, indivizii care se conformează puternic normelor masculinităţii tind să aibă o sănătate mentală mai precară, de asemenea, aceştia sunt mult mai reticenţi în ceea ce priveşte vizita la un psiholog, rezultatele studiului sunt însă diferite în funcţie de normele masculine”, a declarat autorul principal al studiului Y. Joel Wong, din cadrul Universităţii Bloomington din Indiana.
Wong şi colegii acestuia au realizat o meta-analiză a 78 de studii la care au participat 19.453 de subiecţi, focalizându-se pe relaţia dintre sănătatea mintală şi conformismul la 11 norme general considerate de experţi ca indicatoare ale masculinității tradiţionale: dorinţa de a câştiga, nevoia controlului emoţional, asumarea riscurilor, violenţa, dominarea, comportament de playboy (promiscuitate sexuală), încrederea în sine, importanţa principală acordată locului de muncă, dominarea femeii, dispreţul pentru homosexualitate şi preocuparea de a-și îmbunătăți statutul.
Cercetătorii s-au axat, în special, pe trei tipuri de efecte asupra sănătăţii mentale: efecte negative asupra sănătății mentale (de exemplu, depresie), efecte pozitive asupra sănătății mentale (de exemplu, satisfacția, bucuria de a trăi) şi dorinţa de a consulta un psiholog.
Unele studii americane au avut ca subiecți bărbaţii albi, în timp ce altele au evaluat afro-americani sau asiatici. Per total, conformarea la normele masculine este asociată cu degradarea sănătăţii mentale, cercetătorii descoperind că cea mai puternică asociere de acest tip este legată de trei însușiri: încrederea în sine, comportamentul de playboy (promiscuitatea sexuală) şi dominaţia asupra femeilor.
,,Normele masculine precum comportamentul de playboy sau dominarea femeii sunt mult mai strâns asociate cu atitudinea sexistă. Asocierea dintre aceste tendințe şi efectele negative asupra sănătăţii mentale subliniază ideea că sexismul nu este doar o nedreptate socială, ci poate avea, de asemenea, şi efecte negative asupra sănătăţii mentale a celor ce îmbrăţişează aceste atitudini”, a declarat Wong.
Citiţi şi:
Bărbatul ideal – necesitatea redescoperirii urgente, de către cât mai mulţi bărbaţi ai zilelor noastre, a virtuţilor masculinităţii arhetipale (I)
Shiva şi Shakti – principii universale
Marea Britanie: Tinerele generații sunt actualmente distruse de educația bizară, progresistă
yogaesoteric
11 aprilie 2017