Sfaturi simple pentru a face faţă cu brio caniculei

 
de Alex Ionescu

Căldură mare, mon cher!

 

Vă simţiţi moleşiţi, fără elan şi transpiraţi la cea mai mică mişcare? Înseamnă că sunteţi în România sau într-o zonă cu climă asemănătoare, în această perioadă. Chiar dacă avem ventilatoare în casă, în maşină, etc., tot ne mai confruntăm direct cu canicula, şi nu este deloc plăcut să simţim cum se lipeşte cămaşa sau bluza de noi la un minut după ce am ieşit afară. Vestea bună din partea fiziologilor este că organismul munceşte şi face nişte modificări, atât la nivelul sistemului circulator cât şi în secreţia anumitor hormoni, pentru a face faţă eficient la creşterile de durată ale temperaturii exterioare. Organismul ştie cum să se adapteze; important este să îl ajutăm şi noi, prin ceea ce consumăm, nu să îi îngreunăm şi mai mult activitatea. În cele ce urmează vom urmări să punctăm anumite lucruri utile pentru această perioadă şi anumite aspecte care trebuie evitate.
 

Consumul de lichide

Pe timp de caniculă este bine să consumăm cât mai multe lichide, trecând de inconvenientul transpiraţiei abundente. Lipsa unui consum corespunzător de fluide afectează inima şi sistemul circulator.

Sucurile naturale pe care le putem face singuri, cu ajutorul unui storcător de fructe sau al unui blender, din fructele de sezon sau din citrice sunt foarte bine venite. Le putem consuma ca atare sau adăugând apă plată şi miere sau zahăr brun, la nevoie. Aceste elixiruri ajută la suplimentarea sărurilor şi vitaminelor care se pierd prin transpiraţie. De asemenea binecunoscuta citronadă naturală este foarte utilă pe vreme caniculară. Efectul răcoritor al lămâiei, combinat cu efectul calmant şi armonizator al mierii sau zahărului brun, realizează o contracarare eficientă a efectelor temperaturilor crescute, refăcându-ne tonusul.

Băuturile reci, cu sau fără cuburi de gheaţă, nu sunt indicate pentru organism. În momentul în care introducem în organism ceva rece, organismul va avea tendinţa să îl încălzească, şi va da o comandă de creştere a temperaturii interne. Senzaţia de potolire a setei va fi de foarte scurtă durată. Deci orice lichid consumăm, ar fi bine să fie la temperatura camerei.

Popoarele arabe pe timpul sezonului călduros consumă iaurt amestecat cu apă în proporţii egale. Este o băutură hrănitoare şi răcoritoare în acelaşi timp. Menţionăm că această băutură nu trebuie să fie rece, deoarece poate conduce la răceală după câteva zile de consum constant, chiar pe asemenea temperaturi.

Utilizarea de macerate din plante medicinale este foarte utilă în această perioadă, deoarece pe lângă aportul hidric, beneficiem şi de proprietăţile terapeutice ale plantelor respective. Maceratul la rece din frunze de mentă, îndulcit cu puţină miere sau zahăr brun, este o băutură răcoritoare foarte bună, în măsura în care acesta este bine tolerat şi nu  produce constipaţie. Maceratele din cicoare – frunze sau rădăcină, din coada şoricelului – flori, sunt foarte bine venite pentru susţinerea funcţiilor digestive în această perioadă, mai ales prin decongestionarea hepatică şi drenajul biliar pe care le realizează. Maceratul din petale de trandafiri, puţin îndulcit, este un bun tonic general. Ceaiul verde, prin proprietăţile sale de diminuare a colesterolului, protectoare ale sistemului cardiovascular şi antioxidante, poate fi utilizat şi el în perioadele caniculare. Maceratul de sunătoare, de păpădie, de roiniţă, de sovârf susţin atât funcţiile aparatului digestiv cât şi tonusul general.
 

Alimentaţia

Salatele sunt cele mai bune susţinătoare ale vitalităţii în această perioadă. Spre exemplu, salata de andive este un excelent fel de mâncare de sezon, atât prin calităţile sale protectoare hepatice cât şi prin virtuţile răcoritoare. Supele şi ciorbele ajută, aducând şi un aport hidric important. Nu este indicat consumul de mâncăruri grase şi grele când temperaturile exterioare sunt în mod constant crescute. Cei slăbuţi, cu o greutate corporală mică, trebuie să mănânce şi mâncăruri gătite.

Cei care obişnuiesc să consume mâncarea condimentată, este bine să evite utilizarea de chili, piper, boia de ardei iute sau chiar ardei iuţi, pe caniculă. Sunt mult mai indicate utilizarea condimentelor aromate de genul chimenului, feniculului, coriandrului, nucşoarei. Cimbrul şi ghimbirul se pot fi folosi, dar cu măsură.
 

Băile, duşul
Duşurile semicălduţe sau călduţe sunt recomandate pe timp de caniculă, nu cele reci. Dacă aveţi timp, înotul în piscină este reconfortant şi relaxant, mai ales pe o astfel de vreme.

 

Îmbrăcămintea

În orice sezon, dar în special când vremea de afară rămâne cu mercurul termometrului la cote ridicate, este necesar să se poarte haine din materiale naturale – bumbac, in, mătase – pentru a ajuta la aerisirea corpului şi la evaporarea facilă a transpiraţiei – aspect care ne conferă senzaţia de răcoare. De asemenea, îmbrăcămintea realizată din astfel de materiale nu este iritantă pentru piele, în condiţii de transpiraţie excesivă, aşa cum este îmbrăcăminea din materiale sintetice.
 

Lucrul

Efortul fizic sau intelectual pe vreme caniculară trebuie susţinut prin consum adecvat de lichide şi  alimente. Pentru o mai mare eficienţă, se poate consuma polen, în cantitate de 2-3 linguri pe zi – cine îl tolerează. Utilizarea unui aromatizor de cameră cu ulei volatil natural de mentă, creează o atmosferă răcoroasă extrem de plăcută şi chiar indicată pe timp de căldură. De asemenea uleiul volatil natural de mentă poate fi aplicat în cantitate mică, câteva picături, pe frunte, pe ceafă şi pe piept, când trebuie să înfruntăm canicula de afară.
 

Psihicul

Un zâmbet permanent care să ne lumineze faţa şi o dispoziţie binevoitoare, sunt remedii excelente pe o vreme care tinde să ne lipească de asfalt….
 
 

yogaesoteric

iunie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More