SHIVA-CHANDESH-ANUGRAHA

 

SHIVA ÎN IPOSTAZA ÎN CARE OFERĂ GRAŢIA SA DIVINĂ
ADORATORILOR SĂI PLINI DE DĂRUIRE

 
de profesor yoga Gregorian Bivolaru
 
SHIVA-CHANDESH-ANUGRAHA este una dintre cel mai cunoscute ipostaze benefice ale lui SHIVA. În această ipostază, SHIVA îl binecuvântează pe CHANDESHA, adoratorul său fervent, acordându-i graţia sa divină (ANUGRAHA). CHANDESHA este conducătorul adoratorilor lui SHIVA şi el este cel care păstrează tot ceea ce îi este de folos lui SHIVA, după ce SHIVA şi-a dat acordul. CHANDESHA se află mereu în preajma lui SHIVA, fiind situat la stânga Sa. În India, în ritualurile realizate în templele dedicate lui SHIVA, ultimele ofrande îi sunt oferite întotdeauna lui CHANDESHA, ca simbol al menţinerii continuităţii adorării lui SHIVA.
 

 

Povestea simbolică a lui CHANDESHA este următoarea. Iniţial numele lui CHANDESHA era VICHARA-CHARMAR şi el era fiul unui fermier pe nume ECHCHA-DATTAN. Odată, omul care mergea în sat să ducă vacile la păscut a fost găsit că obişnuia să le bată şi să le chinuiască. Atunci CHANDESHA, care avea o inimă plină de iubire şi compasiune faţă de toate fiinţele, nu a mai putut accepta această stare de lucruri şi, din proprie iniţiativă, l-a înlocuit pe păstorul brutal, luându-i locul. Fiind totodată şi un ardent adorator al lui SHIVA, CHANDESHA pornea în fiecare zi cu vacile la păscut dimineaţa devreme şi, în decursul zilei, el le conducea în locuri mănoase. Cât timp vacile se hrăneau, el se aşeza să mediteze. La căderea serii, CHANDESHA aducea vacile înapoi foarte bine hrănite şi fericite. Aşa că, în timpul zilelor în care CHANDESHA a dus vacile să pască, ele au început să dea foarte mult lapte. Atunci când CHANDESHA se afla în meditaţie asupra Supremului SHIVA cel atotputernic, vacile obişnuiau să se apropie în tăcere de el. Când el îşi încheia meditaţia, mulgea vacile care îi ofereau o mare cantitate de lapte. După aceea, CHANDESHA ridica un mic altar în formă de LINGAM din nisip şi începea să realizeze ritualul secret de adorare a lui SHIVA (SHIVA-PUJA), folosind pentru a unge simbolul lui SHIVA (SHIVA-LINGA) laptele pe care vacile i-l dăruiau cu multă dragoste şi care era îndeajuns de mult.

Într-una din zile, un om ignorant a trecut prin preajma lui CHANDESHA şi, fără să înţeleagă nimic din ceea ce făcea CHANDESHA a crezut prosteşte că tânărul mulge vacile şi apoi vărsă laptele lor pe nisip fără nici un rost. El s-a dus apoi la tatăl lui CHANDESHA şi i-a spus ceea ce el crezuse că a văzut, avertizându-l asupra faptului că fiul lui iroseşte laptele vacilor satului. Revoltat de cele auzite de la acel necunoscut, în următoarea zi tatăl s-a furişat în urma lui CHANDESHA, şi fără ca acesta să ştie, l-a urmărit din spatele unui tufiş. Ca de obicei vacile s-au apropiat pentru a-i oferi lui CHANDESHA laptele lor, cu puţin timp înainte ca acesta să înceapă ritualul de adorare a lui SHIVA (SHIVA-PUJA). CHANDESHA a muls laptele, l-a pus în câteva vase şi a început adorarea lui SHIVA, ungând cu laptele muls simbolul lui SHIVA (SHIVA-LINGA) pe care îl construise şi de data aceasta din nisip şi având inima plină de o frenetică devoţiune (BHAKTI).

Fără să-şi dea seama că fiul lui era plin de adoraţie faţă de SHIVA şi realiza un ritual închinat lui SHIVA, tatăl a început să-l lovească pe CHANDESHA cu un băţ, crezând astfel că îl va opri pe fiul lui, despre care el credea că risipeşte în mod inutil laptele vacilor. Dar CHANDESHA era atât de mult absorbit în devoţiunea sa faţă de SHIVA, încât nici nu simţea loviturile date de tatăl său. Atunci ECHCHA-DATTAN s-a îndreptat spre vasele care erau pline cu lapte, împiedicându-l pe CHANDESHA să mai ia din laptele muls, care era de fapt destinat pentru ungerea simbolului divin al lui SHIVA (SHIVA-LINGA). Atunci, sesizând că realizarea procedeului de adorare a lui SHIVA era în pericol de a fi întreruptă de acţiunea nesăbuită a unui ignorant, CHANDESHA l-a alungat pe ECHCHA-DATTAN, pe care nici măcar nu l-a recunoscut ca fiind tatăl său. Fiind complet absorbit în starea de devoţiune faţă de SHIVA (BHAKTI), având o deplină stare de egalitate a spiritului şi neutralitate, CHANDESHA l-a îndepărtat din acel loc pe tatăl său ca pe orice fiinţă neavenită.

SHIVA a fost foarte mulţumit de devoţiunea adoratorului său şi de imperturbabilitatea acestuia şi i-a apărut atunci înainte, purtând pe cap o ghirlandă alcătuită din minunate flori proaspete, simbol al nestematelor daruri ale iubirii adoratorilor săi. Încântat de frenezia, intensitatea şi focalizarea exemplară a adorării pe care tânărul VICHARA-CHARMAR a manifestat-o, SHIVA l-a numit de atunci CHANDESHA şi l-a onorat prin aşezarea pe capul acestuia a ghirlandei de flori care-i împodobea capul, în semn de binecuvântare divină, atingându-i totodată cu mâna creştetul capului. De atunci, SHIVA l-a aşezat pe devotatul său adorator CHANDESHA în stânga sa, acordându-i rolul de păstrător al tuturor ofrandelor (PRASADA) care îi sunt aduse de către credincioşi în timpul ritualurilor de adorare (SHIVA-PUJA). Aceasta pentru că devotatul CHANDESHA ştia cel mai bine cum să le preţuiască la adevărata lor valoare, de comori spirituale ale inimilor celor dăruiţi lui SHIVA.

Reprezentările iconografice ale acestei ipostaze (SHIVA-CHANDESH-ANUGRAHA) sunt deosebit de frumoase. În această ipostază, SHIVA este aşezat în postura plăcută (SUKHASANA), împreună cu PARVATI, pe acelaşi piedestal. CHANDESHA este aşezat lângă SHIVA sau se află în picioare, la un nivel situat mai jos de cel pe care se află SHIVA, fiind poziţionat fie la dreapta, fie la stânga sa. CHANDESHA se poate afla şi în faţa lui SHIVA. SHIVA-CHANDESH-ANUGRAHA este reprezentat ca având trei ochi, al treilea fiind AJNA-CHAKRA, şi patru braţe. El poartă părul de pe cap împletit în formă de coroană. În mâinile de sus el ţine securea (PARASHU) şi antilopa (MRIGA), principalele sale simboluri. În conformitate cu lucrarea SAKALAGAMA, mâna dreaptă din faţă realizează gestul oferirii darurilor divine, în timp ce cealaltă mână este plasată pe capul lui CHANDESHA, în gestul oferirii binecuvântării. Uneori SHIVA-CHANDESH-ANUGRAHA este reprezentat punând o ghirlandă de flori de jur împrejurul capului lui CHANDESHA cu cele două braţe ale sale din faţă, cu cel din stânga realizând totodată şi gestul oferirii darurilor spirituale în timp ce ţine capătul ghirlandei.

Iată în final o minunată descriere a acestei ipostaze benefice a lui SHIVA: „Plin de bunătate, Divinul Stăpân al tuturor fiinţelor şi protectorul celor dăruiţi, SHIVA-CHANDESH-ANUGRAHA, Cel culoare galbenă, ce ţine în mâini axul şi antilopa, având-o pe PARVATI în stânga Sa, îl binecuvântează pe umilul şi devotatul său adorator CHANDESHA punându-i mâna sa divină pe cap. El minunatul Stăpân al Tuturor sufletelor, împodobit cu nenumărate podoabe de preţ, având Luna în creştet şi Gangele celest în păr revarsă asupra adoratorilor săi plini de dăruire Graţia Sa Supremă”.

yogaesoteric
12 martie 2008

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More