Sistemul YOGA propune o viziune profund spiritualizantă asupra sexualităţii

de profesor yoga Gregorian Bivolaru

În cadrul sistemului YOGA ni se propune o viziune profund spiritualizantă, bazată pe iubire, pe transfigurare, pe integrare în armonia divină, asupra sexualităţii. Unele fiinţe pot să opteze pentru abstinenţa completă, dacă doresc aceasta, în deplină libertate, de bunăvoie şi nesilite de nimeni (controlul perfect şi transmutarea armonioasă a potenţialului creator în alte forme de energie, care se realizează atunci în absenţa exercitării funcţiilor sexuale amoroase, fiind integrate ca atare). În cazul celorlalte fiinţe umane, ele pot să îşi asume o viaţă amoroasă plenar satisfăcătoare, fericită, cu ajutorul continenţei sexuale, ce implică un control perfect al funcţiilor sexuale şi al energiei amoroase, care se realizează prin intermediul unor fuziuni amoroase sexuale care nu sunt însoţite de ejaculare în cazul bărbatului şi nici de descărcare fiziologică specifică, în cazul femeii. În cazul acesta, cei doi ating stări extraordinar de profunde, ample şi dese de orgasm în timpul fuziunii amoroase şi, totodată, o astfel de fuziune amoroasă vizează transmutarea în energii uriaşe a potenţialului sexual substanţial, ce va fi însoţită de sublimarea armonioasă a energiei rezultante, acestei energii imprimându-i-se un sens ascendent, pentru a declanşa felurite transformări lăuntrice excepţionale în diferitele sfere tainice ale universului lăuntric al celor doi iubiţi. Această sublimare a energiilor uriaşe rezultante în urma transmutării potenţialului sexual în energie face posibilă trezirea şi amplificarea inteligenţei creatoare, a voinţei, a puterii de a iubi, a bunăstării lăuntrice, a forţei mentale, facilitând totodată trezirea şi dinamizarea armonioasă a centrilor subtili de forţă (CHAKRA) şi în anumite situaţii favorizând chiar trezirea şi ascensiunea energiei lăuntrice misterioase KUNDALINI SHAKTI.

În funcţie de opţiunile fiinţei umane, energia uriaşă care rezultă în urma transmutării potenţialului sexual substanţial poate fi transformată fie în energie vitală uriaşă, fie în energie afectivă, fie în energie psihomentală, fie în energie supramentală, fie în energie spirituală. Un asemenea mod superior, sublim, profund euforic de a angrena jocurile amoroase, este totodată o modalitate uşoară şi plăcută de transformare lăuntrică şi de descoperire a realităţii tainice a lui DUMNEZEU TATĂL în propriul univers lăuntric. Această viziune am putea spune genială, profund transfiguratoare, spirituală, asupra actului amoros, include însă în mod necesar iubirea reciprocă, acest aspect fiind o condiţie sine qua non a relaţiilor amoroase fericite şi profund împlinitoare în cupluri.

Expunerea clară şi detaliată a principiilor de bază şi a metodelor practice care trebuie să fie angrenate într-o anumită succesiune în cazul fuziunilor care se bazează pe continenţă sexuală nu arată nicidecum o preocupare obsesivă sau perversă pentru aspectele erotice, profund împlinitoare, benefice şi sănătoase, ci indică înţelegerea lucidă a faptului că acest domeniu natural şi binefăcător al vieţii nu trebuie să fie ignorat.

Potenţialul sexual gigantic substanţial pe care fiecare fiinţă umană îl are la dispoziţie este „talantul“ pe care DUMNEZEU TATĂL ni-l oferă (în cazul femeilor spre exemplu, lună de lună) nu pentru a fi pierdut, nu pentru a fi irosit într-un mod cretin, prin fel şi fel de practici sexuale perverse lipsite de iubire şi vlăguitoare, ci este şi rămâne o tainică „monedă de aur“ care poate fi sporită şi chiar înmulţită, în cazul fuziunilor amoroase bazate pe continenţă sexuală, oferindu-ne de fiecare dată stări copleşitoare de fericire, de bucurie, de împlinire, în simultaneitate cu o gradată transformare lăuntrică spirituală, care ne ajută să descoperim, prin iubirea şi fericirea intensă pe care o trăim, că înainte de toate, DUMNEZEU TATĂL este iubire nesfârşită.

În cazul în care, datorită inhibiţiilor şi prejudecăţilor prosteşti, alegem să ignorăm aceste aspecte pe care faimoasa parabolă a lui Iisus intitulată „Parabola talanţilor“ ne ajută să le înţelegem într-o viziune înţeleaptă, divină, în cazul în care alegem aşadar să ignorăm toate aceste aspecte şi considerăm că prin banala şi superficiala lor negare vom reuşi să rezolvăm orice gen de problemă de natură sexuală, vom constata până la urmă că acea problemă doar se acutizează şi în felul acesta ne vom putea da seama că prin această atitudine vădit prostească nu am contribuit de fapt la rezolvarea ei.

Abordarea atitudinii struţului nu ne va ajuta niciodată în această direcţie. Refulând constant şi îndârjit pornirile şi a manifestările sexuale, ignorând cel mai adesea faptul că libidoul şi efervescenţa noastră sexuală amoroasă sunt generate, prin intermediul anumitor procedee tainice, dintr-un potenţial substanţial material uriaş care există în fiecare fiinţă umană, nu facem altceva decât să ne condamnăm singuri la frustrări, la tensiuni, la insatisfacţii şi la nefericire. Integrând aşa cum se cuvine mesajul „Parabolei talanţilor“ pe care a expus-o Iisus odinioară, trebuie să ne dăm seama, fiecare dintre noi, că potenţialul sexual pe care DUMNEZEU TATĂL ni-l oferă (lună de lună, în cazul femeilor), trebuie să fie înmulţit prin transformarea lui cât mai completă în energie benefică uriaşă şi nu să fie aruncat sau îngropat aşa cum fac cei proşti şi inconştienţi.

În cazul în care vom ignora aceste aspecte, nu trebuie să ne surprindă faptul că la un moment dat natura noastră lăuntrică se răzbună şi, mai devreme sau mai târziu, astfel de greşeli vor genera în universul nostru lăuntric fie probleme fiziologice, fie anumite probleme psihice, fie anumite bizarerii mentale care nu vor întârzia să apară.

Aceste aspecte sunt, de altfel, binecunoscute în viaţa monastică, fie că este vorba de călugări sau de călugăriţe care sunt vieţuitori în aşezămintele mânăstireşti creştine, budiste etc. De-a lungul timpului, yoghinii au tratat aceste aspecte importante într-un mod deschis, inteligent, plin de bun-simţ şi dezinhibat, şi tocmai această atitudine profund binefăcătoare, stenică, i-a ferit întotdeauna de obsesii, de vicii, de perversităţi şi de tulburări nerezolvate care apar la foarte multe fiinţe umane în sfera sexuală. Pentru a se bucura de o viaţă armonioasă şi pentru a angrena o practică yoghină încununată de succes, fiecare fiinţă umană trebuie să-şi controleze chiar foarte bine funcţia sexuală şi în plus trebuie să-şi folosească într-un mod înţelept, benefic şi creator, potenţialul sexual pe care îl are la dispoziţie.

Fiecare fiinţă umană care practică YOGA şi descoperă cu adevărat avantajele imense pe care i le conferă fuziunile amoroase bazate pe continenţă sexuală şi iubire reciprocă realizează totodată că acest potenţial creator este o zestre energetică uriaşă care i se pune la dispoziţie fiinţei umane nu pentru a fi irosită prosteşte, ci din contră, trebuie să fie folosită aşa cum se cuvine pentru a accelera transformarea personală şi pentru a atinge realizări spirituale de excepţie. Fuziunile amoroase în cuplurile sexuale polare de yoghini care se iubesc reciproc şi care practică foarte bine continenţa sexuală sunt totodată o sursă practic inepuizabilă de fericire, de bucurie, de armonie şi împlinire, aceasta fiind totodată şi o metodă extraordinar de eficientă de accelerare a evoluţiei spirituale.

Nu este deloc întâmplător faptul că unele tratate yoghine tradiţionale subliniază că BRAHMACHARYA (controlul perfect al potenţialului sexual substanţial ce este urmat de transmutarea sa în energie uriaşă) reprezintă mai ales la început, atunci când yoghinii încep să practice YOGA, 99% din efortul care este necesar pe calea spirituală. Acest aspect este valabil mai ales în cazul bărbaţilor, care trebuie să facă eforturi susţinute şi să se plieze la un antrenament atent şi perseverent pentru a reuşi să practice cu succes după aceea continenţa sexuală. În cazul femeilor, este binecunoscut faptul că, prin natura lor, ele sunt în mod nativ înzestrate să practice, cu o uşurinţă uimitoare, fuziuni amoroase cu continenţă, fără a fi necesar să realizeze în prealabil un antrenament sistematic şi perseverent. Această înzestrare minunată este unul dintre avantajele condiţiei feminine.

În concluzie, sistemul YOGA tratează cu multă înţelepciune şi bun-simţ sexualitatea, recomandând ca toate jocurile amoroase să fie bazate pe iubire reciprocă, pe transfigurare, pe respect reciproc şi recomandă să fie realizată cu succes continenţa sexuală, punând în această direcţie la dispoziţia fiinţelor umane o mulţime de tehnici şi modalităţi specifice eficiente care permit fie transmutarea potenţialului sexual fizic în energie, fie sublimarea în etajele superioare ale fiinţei a energiilor uriaşe care rezultă, facilitând în felul acesta o înflorire şi o împlinire pe multiple planuri a cuplurilor care practică la unison jocuri amoroase bazate pe iubire şi continenţă sexuală deplină.

În cazul în care fiinţa umană îmbrăţişează de bună voie şi nesilită de nimeni abstinenţa, se recomandă ca o astfel de orientare să fie însoţită de realizarea anumitor tehnici şi procedee de HATHA YOGA, care vor asigura în permanenţă transmutarea potenţialului sexual substanţial în energie şi sublimarea energiei rezultante în etajele superioare ale fiinţei. Unele tratate YOGA subliniază într-un mod lipsit de echivoc că simpla abstinenţă, care nu va fi însoţită de niciun fel de transmutare a potenţialului sexual în energie, poate să se dovedească în timp perturbatoare, atât pentru sănătatea fiinţei umane în cauză, cât şi pentru bunăstarea ei psihomentală.

Citiţi şi:

Yoga şi sexualitatea

Angajament şi iubire conştientă într-un cuplu spiritual

 

yogaesoteric

noiembrie 2008

 
 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More