Raymond Kurzweil: „Oamenii vor deveni hibrizi până în 2030”

Omul hibrid, a cărui inteligență va fi un mix între biologic și artificial, este pe cale să devină realitate cât de curând”, crede inventatorul Raymond Kurzweil.

În viitorul apropiat, inteligența umană va fi parțial artificială”, este de părere scriitorul, futurologul și inventatorul Raymond Kurzweil. Acesta estimează că oamenii vor deveni hibrizi până la sfârșitul decadei următoare, creierul uman urmând să aibă posibilitatea de a se conecta direct în cloud la „memoria” altor mii de computere, care vor augmenta inteligența umană existentă.

Conexiunea se va face prin așa-numiții nanoboți, roboți miniaturali realizați pe baza catenelor ADN. „Gândirea umană va fi produsul hibrid al gândirii biologice și al celei non-biologice. Cu cât cloud-ul este mai mare și mai complex, cu atât mai avansată va fi gândirea noastră. Spre sfârșitul decadei 2030-2040, inteligența umană va fi predominant non-biologică”, spune savantul, care consideră că tot atunci vom fi capabili să facem un back-up complet al creierului uman.

Raymond Kurzweil

În vârstă de 72 de ani, Kurzweil este implicat în cercetări în domeniul recunoașterii optice a caracterelor, a sintezei text-voce și a recunoașterii vocale, dar și a sintetizatoarelor electronice. Este deținătorul a 21 de doctorate onorifice și al Medaliei Naționale pentru Tehnologie și Inovație, primită de la președintele Bill Clinton în 1999.

Considerat urmașul lui Edison, Kurzweil este și un autor apreciat: cinci din cele șapte cărți scrise de el au fost bestseller-uri în America. The Age of Spiritual Machines a fost tradusă în nouă limbi și a fost numărul unu pe Amazon la secțiunea Știință, iar The Singularity is Near a fost bestseller New York Times și numărul 1 pe Amazon la categoriile Știință și Filozofie.

În același timp, Kurzweil, care din 2012 este Engineering Director la Google, este și un vizionar respectat pentru predicțiile sale despre viitorul tehnologiei și al modului în care aceasta va impacta civilizația. În anii ’90 a făcut o serie de previziuni care, până în 2009, când le-a revizuit, se dovediseră corecte în proporție de 86% (Kurzweil și-a dat atunci nota 8).

Printre previziunile confirmate de realitate se numără faptul că până în 2009 vom folosi preponderent laptopuri în loc de desktop-uri, că vom renunța la utilizarea conexiunilor prin cablu și că ecranele computerelor vor putea fi încorporate în lentilele ochelarilor. N-a nimerit-o cu mașinile autonome, despre care a spus că vor circula pe drumurile publice până în 2009.

Pentru cei îngrijorați că inteligența artificială va ajunge să domine lumea, Kurzweil spune că avem datoria morală de a dezvolta tehnologia în timp ce ținem sub control potențialele pericole. „Tehnologia este un cuțit cu două tăișuri, am spus asta încă de acum 20 de ani. Focul ne-a dat căldură și ne-a ajutat să gătim hrana, dar în același timp ne-a ars casele. Fiecare tehnologie a venit cu avantajele și cu amenințările ei”, spune Kurzweil, care concluzionează astfel: „Omul va fuziona cu tehnologia și va evolua. În viziunea mea, exact asta înseamnă natura umană, să ne depășim limitările.

Citiți și:
Klaus Schwab, ‘părintele’ FEM, despre cipuri implantabile: Marea Resetare va duce la contopirea identității noastre fizice, digitale și biologice
Transumanismul și religia viitorului. Interviu cu pr. dr. Jean Boboc
Cele mai noi tehnologii nu sunt neapărat şi cele mai bune tehnologii pentru umanitate

yogaesoteric
31 mai 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More