Specialiștii americani își asumă creditul pentru protestele din Belarus

Specialiști americani în „schimbări de regim” și-au asumat meritul pentru protestele din Belarus și pentru încurajarea finanțării opoziției din Rusia, în timpul unei convorbiri telefonice de tip farsă

O pereche de ruși deveniţi celebri pentru farsele lor și care s-au dat drept figuri ale opoziției din Belarus, au păcălit celebra organizație din SUA National Endowment for Democracy (NED) să dezvăluie dimensiunile implicării americane în mișcările politice din Europa de Est, arată RT 

Într-un apel video postat pe canalul online Vovan and Lexus, reprezentanții agenției americane amintite au revelat că ei au finanțat și susținut în mod activ campanii anti-guvernamentale în această regiune.

Oficialii de la NED, agenţie care este finanțată de Congresul american, fiind descrisă ca având rolul de a „susține libertatea în jurul lumii”, au dezvăluit de asemenea că ei își coodonează eforturile cu activiști politici proeminenți în mai multe țări, inclusiv în Rusia.

Oficialii americani au crezut că vorbesc cu Svetlana Tikhanovskaya, figura principală a mișcării opoziției din Belarus, și cu unul dintre consilierii ei.

În timpul convorbirii, Nina Ognianova, care supraveghează acţiunile NED cu grupurile locale din Belarus, a subliniat programele extinse pe care agenția le susține în țară, insistând că „multă lume care s-a antrenat în aceste hub-uri, care au fost în contact cu ele și au fost educate în acest fel, fiind implicate în munca lor, au preluat acum stindardul și au început să fie lideri în organizarea comunității”.

Ognianova mai spune că, prin eforturile sale, NED a jucat un rol important în a stârni protestele de stradă imense din Belarus după ce Lukaşenko și-a proclamat victoria în alegeri anul trecut.

Credem că această încredere pe termen lung pe care o avem cu partenerii din Belarus a adus sau a construit evenimentele din vara trecută”, a declarat Ognianova.

Și Carl Gershman, președintele NED, le-a spus comedianților ruși că grupurile politice finanțate de Washington lucrau deja cu Tikhanovskaya și cu echipa ei „foarte, foarte îndeaproape”.

Acest gen de comentarii vor da apă la moară acuzațiilor făcute anterior de Lukaşenko care a spus că opoziția internă la guvernul său este susținută din afara țării.

Comedianții au obținut de la oficialii NED și declarații despre activitățile curente din Rusia ale acestora, întrebându-i ce fac pentru a susține activitățile anti-Kremlin. Gershman a spus în acest sens că asemenea inițiative sunt „în mod evident extrem de importante, și noi am subliniat acest aspect, mergând înapoi până la alegerile din august când au avut loc demonstrații în Orientul Îndepărtat al Rusiei”, oficialul NED afirmând că „suntem foarte dedicați să ajutăm în acest sens și vom continua să lucrăm cu rețelele și institutele noastre”.

Când presupusul asistent al lui Tikhanovskaya a amintit că NED este interzis în Rusia, oficialii NED au început să râdă, iar Gershman a spus că „acest fapt nu contează. Noi nu avem birouri, noi nu suntem ca  Freedom House sau Institutul Democratic Național sau Institutul Internațional Republican. Așa încât, dacă noi nu suntem acolo, ei nu pot să ne dea afară”.

El a recunoscut însă că NED susține multe grupuri, că are un program activ în Rusia și că pot fi foarte utili, arătând că NED este în contact cu Leonid Volkov, un activist care operează din Lituania și care a fost descris ca find șeful echipei lui Alexei Navalnii.

Citiţi şi:
Belarus a declarat covid-19 boală psihică și a exclus-o de la boli infecțioase
Un stat din inima Europei are curaj să se opună imperialismului american

 

yogaesoteric
6 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More