Spre dictatură: liderii europeni, bolnavi de putere în timpul aşa-zisei pandemii

Liderii și guvernele statelor europene au acaparat și mai multă putere în timpul crizei sanitare și nu au de gând să renunțe la acest privilegiu.

Normele democratice au fost grav afectate de un an de restricții, iar experții se tem acum că politicienii înfometați de putere  ar putea fi reticenți să renunțe la autoritatea lor aproape totală, odată ce criza se va termina.

Răcirea lui Macron cu democrația

CNN dă exemplu Franța: parlamentul a aprobat un proiect de lege care prelungește starea de urgență. Asta i-a permis președintelui Emmanuel Macron să introducă un permis de sănătate care să arate dacă cineva a fost vaccinat împotriva covid-19 sau nu, precum și instituirea unor eventuale blocări în toată țara. Departe de tradiția liberală a Republicii.

Răcirea lui Macron cu democrația nu se oprește la urmărirea a cine a fost vaccinat: de-a lungul pandemiei, președintele a redus rolul pe care îl joacă parlamentul  în examinarea anunțurilor sale politice.

Președintele francez poate controla poliția, armata, toată politica internă și externă. El chiar își numește propriul prim-ministru”, comentează Phillippe Marliere, expert în politică franceză și europeană la University College London.

Democracy Reporting International (DRI) a publicat recent un studiu cu privire la modul în care guvernele din întreaga Uniune Europeană au răspuns în contextul democrației și statului de drept. Franța a fost listată ca o țară de „îngrijorare semnificativă”. Și nu este singura.

Libertatea cetățenilor, la cheremul guvernelor

În Austria, Slovenia, Belgia și Lituania, pentru a numi doar câteva state, există temeri serioase că  liderii și guvernele au abuzat de legile existente pentru a restrânge libertatea cetățenilor.

Cel mai flagrant exemplu vine probabil din Ungaria, unde guvernul a adoptat o legislație care i-a permis să se pronunțe prin decret fără control judiciar.

Instanțele din Cipru și Republica Cehă au susținut că nu au jurisdicție cu privire la măsurile covid.

De fapt, DRI a enumerat doar Spania din cele 27 de state membre ale UE ca fiind o țară „fără îngrijorare” în ceea ce priveşte supravegherea parlamentară sau legală a restricțiilor legate de pandemie.

O preocupare centrală a raportului DRI este că puține țări europene au un „plan de ieșire” clar pentru a pune capăt stărilor de urgență și a reveni la modalitățile normale de guvernare.

Mai îngrijorător, raportul DRI afirmă că puține state membre ale UE – Republica Cehă, Lituania, Olanda și Portugalia – au strategii de ieșire adecvate pentru a reveni la normal.

Citiți și:
Generalii în rezervă îl somează pe Macron să oprească „dezintegrarea” Franței – Manifest pentru apărarea patriotismului și a valorilor naționale
Jurnalistul Tucker Carlson spune: „Şi dacă ne lăsăm forţaţi să ne vaccinăm, ce urmează? Urmează orice! Acesta este răspunsul la această întrebare. Vor avea o putere totală asupra trupului şi a conştiinţei tale, pentru totdeauna” 

 

yogaesoteric
6 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More