SRI cumpără softuri cu care să poată analiza textele și imaginile publicate pe rețelele de comunicare virtuală

O structură din coordonarea Serviciului Român de Informații (SRI) vrea să cumpere 15 licențe pentru o serie de programe care să analizeze texte și imagini, anunță Jurnalul Național.

Conform sursei citate, programele respective permit analizarea automată a datelor existente inclusiv pe rețelele de comunicare virtuală (Facebook, Twitter sau Instagram) sau din mass-media, putând localiza temporal sau geografic unde a fost scris un anumit grup de cuvinte.

Aceste softuri se puteau instala offline, pe calculatoarele Institutului, iar pentru ele SRI este dispus să plătească aproape 400.000 de lei fără TVA. Atribuirea lotului scos la mezat a fost, însă, anulată, la finalul lunii septembrie, pe motiv că au avut loc „abateri grave de la prevederile legislative”.

Institutul pentru Tehnologii Avansate, structură aflată în subordinea Serviciului Român de Informații, caută să achiziționeze o suită de aplicații software care să aibă funcționalități avansate de analiză a textului. Și este dispus să plătească pentru aceste programe nu mai puțin de 357.151,26 de lei fără TVA. Încă din 20 septembrie, ITA a publicat, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), un anunț prin care a făcut cunoscut faptul că dorește să achiziționeze 15 licențe pentru analize de text, organizând, în acest sens, și o procedură simplificată de selecție de oferte.

Cele trei aplicații sunt „QDA Miner”, „WordStat” și „SimStat”, care pot să funcționeze offline, on-permise, pe stațiile de lucru ale Institutului de Tehnologii Avansate.

Aplicația „QDA Miner” este o aplicație de analiză calitativă a datelor text și imagine, preluate din surse multiple, care permite identificarea de tipare și trenduri. Specialiștii consultați de Jurnalul arată, însă, că această aplicație oferă, de asemenea, asistență computerizată avansată pentru codificare cu mai mult de șapte instrumente de căutare text, inclusiv căutarea prin cuvinte cheie, regăsirea secțiunilor, un instrument puternic de căutare-interogare. Ea integrează instrumente statistice și de vizualizare și oferă instrumente avansate, care permit asocierea coordonatelor geografice și temporale unui segment de text sau unei zone grafice.

A doua aplicație cerută de ITA este „WordStat”, despre care se susține că este „o aplicaţie cu funcţionalităţi de analiză de conţinut şi pe documentele de tip text, care permite extragerea de entităţi, cuvinte cheie sau teme de discuţie, clasificare automată pe categorii şi care beneficiază de instrumente de vizualizare interactivă”. Însă, ea face mai mult decât atât. WordStat poate analiza o cantitate mare de date nestructurate în câteva secunde. WordStat oferă instrumente statistice și de vizualizare care sunt ușor de interpretat, cum ar fi frecvențele cuvintelor, gruparea, analiza corespondenței sau hărțile termice.

Nu în ultimul rând, pachetul dorit mai conține aplicația „SimStat”.

Interesant este că acest pachet software poate fi folosit pentru a analiza cantități mici sau mari de date text, cum ar fi transcrierea interviurilor grupurilor de discuții, documente juridice, date din rețelele de comunicare virtuală (Facebook, Twitter, Instagram, Telegram, TikTok), e-mailuri ale clienților, articole din presă, recenzii online sau sesiuni de răspunsuri deschise.

Întregul pachet dorit de SRI este implementat într-o gamă largă de utilizatori, inclusiv cercetări de piață, cercetători și profesioniști în domeniul informațiilor de afaceri, analiști ai criminalității, experți în detectarea fraudei, avocați și profesioniști, parajuriști, manageri de resurse umane, politologi, sociologi și etnografi, cercetători în științe sociale, medicină, psihologie și studii de comunicare, jurnalişti, istorici şi asistenţi de cercetare.

Primul lot al acestui contract fiind anulat, din motivele precizate anterior, Institutul pentru Tehnologii Avansate a derulat, totuși, achiziția în vederea atribuirii unui al doilea lot. Acesta constă într-o platformă IBM SPSS Statistics-Statistical Package for Social Sciences (pachete statistice pentru științe sociale). Este vorba despre o platformă software cu funcţionalităţi de analiză statistică, modelare a relaţiilor liniare şi non-liniare, precum şi de abordare a tuturor aspectelor unui proces analitic, de la pregătirea şi managementul datelor la analiză şi raportare, pentru care entitatea SRI a pus la bătaie nu mai puțin de 88.294,1 lei fără TVA.

La procedura simplificată de selecție a fost depusă o singură ofertă admisibilă, iar, la data de 2 noiembrie 2022, a atribuit contractul, pentru suma de 83.308 lei fără TVA (99.136,52 lei cu TVA inclusă). Compania care și-a adjudecat lotul se numește SC Pragma Computers SRL, firmă abonată inclusiv la contractele Direcției Naționale Anticorupție.

Citiți și:
Coldea, mare afacerist, mare
Serviciul Român de Informații în politică
Scandalul Pegasus ajunge în Parlamentul European. Cum își spionează UE propriii comisari

 

yogaesoteric
25 februarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More