Studiu răsunător descoperă că extractul de turmeric este superior prozacului în cazurile de depresie

Curcumina, care se găseşte în turmeric, este atât sigură cât şi eficientă în tratarea stadiilor avansate de depresie

Un articol publicat în revista Phytotherapy Research a confirmat pentru prima dată printr-un studiu clinic cu lot control de pacienţi faptul că cel mai important polifenol din turmeric, cunoscut sub numele de curcumină, este atât sigur cât şi eficient în tratarea stadiilor avansate de depresie.

Studiul a fost realizat în cadrul Departamentului de Farmacologie al Colegiului Medical Guvernamental din Bhavnagar, India şi a inclus pacienţi diagnosticaţi cu sindrom depresiv major (SDM). Obiectivul studiului clinic a fost acela de a compara eficienţa şi siguranţa administrării de curcumină cu cea a administrării de fluoxetină (prozac) la 60 de pacienţi diagnosticaţi cu SDM. Pacienţii au fost împărţiţi în mod aleator în trei grupe: o grupă urma să primească fluoxetină (20mg), o grupă urma să primească curcumină (1000mg) iar a treia grupă urma să primească o combinaţie a celor două substanţe. Toate grupele au primit aceste tratamente timp de şase săptămâni.
Curcumina are o biodisponibilitate slabă, de aceea a fost necesară administrarea unei doze de 50 de ori mai mare decât cea de prozac.

Succesul tratamentului a fost evaluat folosind scala Hamilton, cu 17 puncte, de ratificare a depresiei (HAM-D17). Rezultatele obţinute au fost raportate astfel:
„Am observat că curcumina a fost bine tolerată de toţi pacienţii. Proporţia celor care au răspuns terapeutic, după cum a fost măsurată cu scala HAM-D17, a fost mai mare la cei care au primit combinaţia de substanţe (77,8%) faţă de cei care au primit doar prozac (64,7%) şi de cei care au primit doar curcumină (62,5%); aceste date nu au fost semnificative din punct de vedere statistic (P=0,58). În mod interesant, modificarea apărută în scorul HAM-D17 la finalul celor şase săptămâni era comparabilă la toate cele trei grupe (P=0,77). Acest studiu furnizează prima dovadă clinică referitor la faptul că curcumina poate fi utilizată ca o modalitate sigură şi eficientă de tratament la pacienţii cu sindrom depresiv major, şi care nu dă ideaţie de tip suicidar sau alte probleme psihotice” cum face prozacul.

Dacă rezultatele acestui studiu clinic realizat pe un eșantion relativ mic de pacienți vor fi validate pe o populaţie mai largă, aceasta ar fi cu adevărat o ştire răsunătoare. Există deja un volum sesizabil de cercetări preclinice, pe animale, care indică faptul că curcumina este un antidepresiv eficient. Aceasta nu este însă suficient pentru a convinge majoritatea medicilor – care practică aşa-zisa „medicină bazată pe dovezi” – să recomande pacienţilor curcumina ca pe o alternativă la prozac sau la alte antidepresive.

Şi este de înţeles, deoarece lipsa dovezilor solide clinice care susţin utilizarea unei substanţe naturale nu este un lucru minor din perspectiva reglementărilor legale.

În SUA, dacă o substanţă nu a trecut prin studii clinice de fază I, II şi III – fiind necesare pentru aplicarea în vederea aprobării FDA – ale căror costuri totale de obicei ajung până la aproximativ 800 de milioane de dolari, şi până nu se obţine acea aprobare, există o foarte firavă protecţie legală pentru cei care folosesc remedii naturale pentru a preveni sau trata boala şi care ar putea să fie puşi faţă în faţă cu un proces, adevărat sau înscenat, ca rezultat al unei reacţii adverse sau a unei plângeri rău intenţionate.

Curcumina, bineînţeles, este foarte sigură; în 2010 s-a realizat un studiu de fază I foarte riguros în care dozele erau de 8 grame pe zi şi au fost bine tolerate. Fluoxetina, pe de altă parte, este foarte controversată, datorită binecunoscutei ei toxicităţi, precum şi a listei lungi de efecte adverse pe care le dă, care includ ideaţia suicidară (nu este un efect advers de dorit pentru cineva care este deja în depresie!).

De asemenea, chiar dacă studiul a arătat că prozacul şi curcumina erau aproape egale ca eficienţă, faptul că administrarea de curcumină este însoțită de absenţa ideaţiei suicidare sau a altor probleme psihotice demonstrează clar superioritatea ei faţă de prozac. Există, de asemenea, o gamă largă de alte efecte adiţionale benefice care apar în cazul utilizării curcuminei, incluzând puternicele proprietăţi neuroprotectoare. Aici puteți găsi cel puţin 109 studii care documentează capacitatea curcuminei de a proteja funcţia cerebrală, iar în unele cazuri chiar de a o restabili.

Studii precum cel prezentat mai sus sunt foarte încurajatoare deoarece confirmă înţelepciunea milenară a terapiilor naturale pe bază de plante, minerale şi nutrienţi care au fost cândva norma de lucru a doctorilor, înainte de apariţia medicinei farmaceutice, care abia relativ recent a ajuns să domine spectrul alternativelor disponibile pentru public.

Unele detalii finale ar putea fi de ajutor:
– Curcumina reprezintă aproximativ 3-4% din greutatea pulberii obţinute din rădăcina întreagă de turmeric.
– Curcumina are o biodisponibilitate foarte slabă, întrucât este solubilă în alcool şi nu este solubilă în apă, astfel că trebuie luată în cantităţi mai mari sau în combinaţie cu molecule transportor, cum ar fi fosfolipid fosfatidil colina, sau cu molecule care cresc biodisponibilitatea, cum este piperul negru ori principala componentă a piperului negru care creşte absorbţia, piperina.

Citiţi şi:
Turmericul este una din plantele cele mai temeinic cercetate la ora actuală, devenind subiectul a peste 5600 de studii biomedicale
Depresia: cauze, criterii de evaluare şi remedii recomandate din perspectiva medicinii naturiste şi a practicii YOGA
Un interviu cu un medic tibetan competent despre vindecare, Dumnezeu, sănătate, viaţă şi moarte
 

yogaesoteric
11 noiembrie 2016

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More