SUA şi Rusia îşi flutură armele ultramoderne

Cele două superputeri militare aduc tehnologii noi în cursa pentru modernizarea armamentului, în care se întrec de ani de zile: avioane şi portavioane de nouă generaţie, rachete hipersonice, submarine nucleare.

Flota SUA a încorporat, la începutul lunii iunie, portavionul nuclear USS Gerald R. Ford, cel mai modern şi mai scump din întreaga sa flotă, care poate transporta un echipaj de 4.500 de oameni şi care poate primi la bord 70 de avioane. Procedura de predare a avut loc la şantierele din Newport News, statul Virginia, după mai multe probe realizate începând cu data de 26 mai. Deşi aflat deja în dotarea flotei SUA, nu este de aşteptat ca portavionul Gerald R. Ford să participe la misiuni militare pe mările şi oceanele lumii mai devreme de 2020.

USS Gerald R. Ford este „perla coroanei“ flotei SUA, o fortăreaţă plutitoare cu propulsie nucleară, automatizată, cu tehnologii care permit desfăşurarea în timp record şi care a costat aproximativ 13 miliarde de dolari.

SUA dispun în prezent de 11 portavioane, iar preşedintele american Donald Trump a promis că ţara sa va dispune de 12 portavioane. În afara celor 12 portavioane, Trump a promis că SUA vor deţine 350 de nave de război, că va spori numărul militarilor în cadrul tuturor forţelor armate ale SUA şi că va creşte puterea militară americană pentru a atinge noi recorduri.

Arma americană cu laser, spaima lumii

Noua armă laser – LaWS, care a fost testată recent de forţele armate americane în Golful Persic, reprezintă o adevărată provocare pentru statele lumii, pentru că este capabilă să distrugă orice ţintă, inclusiv reactoare nucleare, a declarat pentru Life.ru expertul militar Aleksandr Jilin.

„Arma cu laser este eficientă. Având o precizie înaltă, aceasta poate să atingă orice obiective, inclusiv reactoare nucleare“, a menţionat Jilin. În opinia expertului, arma dotată cu laser ar putea depăşi prin eficienţă chiar şi armele nucleare, pentru că poate atinge ţinte exacte. Jilin a mai adăugat că „o astfel de armă ar putea fi inclusă în lista armelor interzise când toţi vor înţelege cât de periculoasă este“. Despre această armă desprinsă parcă din filmele SF, căpitanul navei USS Ponce, Christopher Wells, a declarat pentru CNN că „este mai precisă decât un glonţ“.

În prezent, laserul este folosit în principal pentru a scoate din funcţiune sau pentru a distruge avioane şi ambarcaţiuni mici. Lovitura nu creează niciun sunet şi este invizibilă. Sistemul de 40 de milioane de dolari are nevoie pentru a opera doar de o sursă de curent, propriul generator fiind suficient, iar LaWS este operat doar de trei persoane. Tragerea unui „foc“ costă cam un dolar. Marina SUA dezvoltă sisteme de generaţia a doua, mai puternice, care ar putea viza ţinte mai semnificative, precum rachete.

Nouă generaţie de submarine în flota rusă

Rusia a lansat recent cel mai puternic submarin al său, despre care spune că este capabil să lanseze focoase nucleare împotriva unor ţinte terestre aflate la distanţe de până la 2.414 km, fiind capabil să lovească coasta de est a Statelor Unite chiar şi din mijlocul Atlanticului. Submarinul Kazan de nouă generaţie a fost construit pe şantierul Sevmaş şi va fi predat Flotei Nordului în 2018.

Până în 2023 vor exista şapte astfel de submarine în serviciul activ. Nava se remarcă mai ales prin versatilitatea de care dă dovadă în privinţa încărcăturii de rachete, putând folosi tuburile de lansare atât pentru proiectile convenţionale, cât si pentru rachetele Kalibr, capabile să poarte o încărcătură nucleară. Kazan are o lungime de 118 metri, se poate scufunda la 609 metri adâncime, este operat de un echipaj de 64 de oameni, iar la o viteză de sub 20 de noduri este aproape imposibil de detectat.

Supersonice şi hipersonice

Adjunctul ministrului rus al Apărării, Iuri Borisov, a declarat cu ocazia Târgului internaţional aerospaţial MAKS 2017 că armata rusă speră să primească, începând din 2020-2022, rachete hipersonice care să fie capabile să treacă scutul antirachetă american. În aprilie Rusia a testat rachetele de croazieră hipersonice Zircon, capabile să atingă viteze de peste 6400 km pe oră.

Acestea vor fi lansate de pe submarine ruseşti de generaţia a cincea. Tot în 2020 Rusia va dezvolta avioane militare fără pilot hipersonice a anunţat Boris Obsonov, directorul Companiei ruse de rachete tactice, citat de Tass. Compania rusă Almaz-Antey a anunţat şi ea că efectuează teste de mare altitudine pentru interceptorul noului sistem antiaerian S-500. La Târgului internaţional aerospaţial MAKS 2017 a putut fi văzut noul avion de luptă rusesc, MIG-35.


Citiţi şi:

Rusia folosește deja tehnologie extraterestră și a utilizat-o în războiul din Siria?

Noul tun radioelectronic al rușilor amenință de la mii de kilometri distanță. Ce poate face?

Analiză Forbes: De ce Rusia este superioară NATO în cazul unui conflict militar
 

yogaesoteric
3 octombrie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More