Supărat pe Gregorian Bivolaru, Gardianul aruncă cu noroi până şi în colegii de breaslă

Redacţia site-ului yogaesoteric.net a trimis redacţiei ziarului Gardianul o cerere pentru acordarea dreptului la replică

În stilul cu care ne-am familiarizat deja, ziarul Gardianul continuă seria calomniilor împotriva MISA şi a d-lui Gregorian Bivolaru, noutatea fiind că de data aceasta face şi „victime colaterale”- colegii de breaslă de la ProTV. Salutăm iniţiativa Gardianului de a publica interviul cu Mihai Stoian, instructor yoga în cadrul şcolii daneze NATHA, în articolul din 11 iunie al lui Andi Topală „Din arestul Politiei din Malmö, Gregorian Bivolaru oferă interviuri contra ştiri favorabile MISA. GURU ŞANTAJEAZĂ PRO TV” [îl puteţi citi în josul paginii]. Deoarece acest interviu a fost acordat în exclusivitate site-ului yogaesoteric.net, iar autorul NU a cerut permisiunea de a-l reproduce, am solicitat publicarea unui drept la replică din partea redacţiei yogaesoteric, cu atât mai mult cu cât acest interviu a fost trunchiat exact în punctul în care devenea mai interesant, iar intertitlurile tendenţioase nu sunt conforme cu conţinutul.

Chiar din titlu articolul este lipsit de „corectitudine” şi de „obiectivitate”, faptul că autorul insistă să pună aceste cuvinte în ghilimele ne face să credem că probabil chiar îi sunt străine… Nici MISA nici dl. Bivolaru nu au condiţionat ProTV-ului difuzarea unor ştiri favorabile, şi nici nu vedem cum am putea face aşa ceva (dar dacă dl. Topală ne sfătuieşte în ce fel organizaţia cea mai discriminată la ora actuală în România ar putea impune mass mediei difuzarea unor ştiri favorabile, suntem dispuşi să aplicăm imediat aceste metode). Dl. Bivolaru a solicitat doar prezentarea unor informaţii conforme cu realitatea. Pentru vorbitorii de limba română aceste două noţiuni sunt complet diferite.

În scurtul articol cu care a însoţit interviul preluat de pe site-ul nostru, Andi Topală bate şi recordul de informaţii false pe număr de cuvinte scrise. Spre exemplu, acesta scrie că PRO TV a difuzat imagini cu „spiralele yoghinilor din MISA, dezbrăcaţi complet pe plajă”, în condiţiile in care spiralele se organizează pe câmp şi nu pe plajă, la spirale nimeni nu este dezbrăcat, nici complet şi nici măcar parţial, imaginile neclare difuzate nu erau de la Costineşti, şi din păcate pentru dl. Topală se vedea suficient de clar că oamenii erau îmbrăcaţi.  Iar imaginile din Suedia care „spun totul” sunt nişte imagini normale de la faţa locului, probabil s-ar fi putut transmite şi imagini care nu spun nimic, dar atunci de ce să mai bată oamenii drumul până acolo?

Nu am înţeles indignarea ascunsă în fraza „Pro TV prezinta acum manifestatiile de protest ale ucenicilor [?!?…nu mai comentăm…] lui Gregorian Bivolaru”. Chiar dacă un accident de maşină poate fi o ştire mai interesantă în viziunea unora, manifestaţiile de protest împotriva abuzurilor şi persecuţiilor cu care MISA se confruntă au devenit o prezenţă constantă, care din când în când mai trezesc interesul mass mediei. Sau mai nou e o ruşine să dai pe post o manifestaţie paşnică a unor oameni care cer doar să li se respecte drepturile?

Nici doamna Ulla Sandbek, fostă membră a Parlamentului European, nu scapă vigilenţei jurnaliştilor de la Gardianul. După aceştia, faptul că o persoană, de altfel responsabilă şi credibilă, are o altă opinie decât a lor (a propos, opinie formată în cunoştinţă de cauză, şi nu în faţa unui calculator în redacţie), o transformă pe aceasta într-o „adeptă”. Ne-am bucura dacă autorul articolului ar verifica în dicţionar definiţiile cuvintelor „corect” şi „obiectiv”, dar şi…  „adept”. Şi poate – noi mai sperăm – şi „documentare pe teren” (adică în taberele yoga), „prezentarea mai multor puncte de vedere” (adică şi al MISA), „deontologie profesională”.

Deoarece se pare că mass media se loveşte de unele probleme comune, reprezentantul Pro TV afirmând că yoghinii acuză mass-media că nu e corectă şi obiectivă „fără a preciza ce înseamnă aceste noţiuni pentru ei”, precizăm în final că pentru yoghini „corect şi obiectiv” înseamnă exact ceea ce înseamnă aceste cuvinte în limba română.

Citiţi şi articolul Lecţie de deontologie jurnalistică. Oare ce ar putea să însemne A FI CORECT ŞI OBIECTIV?

15 iunie 2005
yogaesoteric.net

GARDIANUL 11 iunie 2005
Din arestul Politiei din Malmö, Gregorian Bivolaru ofera interviuri contra stiri favorabile MISA. Guru santajeaza PRO TV
http://www.gardianul.ro/index.php?a=eveniment2005061101.xml 
Intr-un interviu publicat pe site-ul „yogaesoteric.net”, coordonatorul instructorilor de yoga din Natha Yoga Center din Danemarca, Mihai Stoian, sustine ca liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, ar fi conditionat acordarea unui interviu postului de televiziune Pro TV de difuzarea unor materiale „corecte si obiective”. Nu se stie ce inseamna in acceptiunea Gurului „stiri corecte si obiective”, dar este de mentionat ca, de la reportajele realizate la Costinesti, cu spiralele yoghinilor din MISA, dezbracati complet pe plaja, Pro TV prezinta acum manifestatiile de protest ale ucenicilor lui Gregorian Bivolaru. Nu se stie nici daca a fost realizat un astfel de schimb (interviu in exclusivitate contra materiale „corecte si obiective”), dar imaginile cu Gregorian Bivolaru, din ultimele zile, de la Pro TV, spun totul. Va prezentam in continuare interviul acordat de Mihai Stoian, dar si punctul de vedere oficial al Pro TV, prin vocea PR-ului Maria Apostol, cu mentiunea ca intertitlurile din interviu apartin redactiei.
„Speram ca in curand sa obtinem aprobarea Politiei si pentru un interviu solicitat insistent de postul Pro TV, cu care Grieg a fost de acord. Dar el a conditionat realizarea acestui interviu. Pro TV trebuie sa dovedeasca faptul ca stie ce este acela jurnalism si sa difuzeze cateva stiri corecte si obiective despre MISA si Gregorian Bivolaru. Daca dumnealui va considera ca stirile difuzate acum de Pro TV sunt corecte, fara o tenta tendentioasa si mistificari, se va realiza interviul. Chiar maine, 9 iunie, Gregorian Bivolaru va vedea transcrierea si descrierea detaliata a stirii care a fost difuzata azi.”
– Yogaesoteric: In acest moment esti singura persoana care poate vorbi cu Gregorian Bivolaru…
– Mihai Stoian: …in afara de procurori si politisti si, desigur, avocatii dumnealui.
Yogaesoteric: Apropos de acesti avocati, prin presa din tara s-au lansat tot felul de zvonuri. Ne poti lamuri? Lucrurile sunt relativ simple. In momentul in care a fost retinut de Interpol, conform legii suedeze, domnul Gregorian Bivolaru a trebuit sa isi schimbe avocatul cu un avocat de drept penal. Nu putem inca sa ne pronuntam asupra abilitatilor acestui avocat, deoarece inca nu s-a judecat nimic efectiv aici in Suedia. Dar legea permite schimbarea avocatului sau angajarea mai multor avocati simultan daca prestatia acestuia nu va fi multumitoare. Noi deja am angajat un al doilea avocat pentru orice eventualitate.
– Cum adica nu s-a judecat nimic in Suedia? Noi am aflat ca periodic au existat infatisari in acest proces.
– A fost vorba doar de niste termene formale. Nu se putea judeca nimic deoarece autoritatile romane au trimis dosarul de extradare in ultimul moment, chiar la limita de expirare a celor 40 de zile, si apoi inca 3 saptamani a durat traducerea actelor in limba suedeza. Joia trecuta (pe 2 iunie) a fost practic prima infatisare «consistenta» la care s-a pus in discutie punerea in stare de libertate.
Azilul politic si extradarea
– Te rog sa ne lamuresti si un alt aspect. Imediat dupa retinerea domnului Bivolaru, pe 4 aprilie, noi am aflat ca el nu poate fi tinut in custodia Politiei mai mult de 20 de zile. De atunci au trecut doua luni…
– Intr-adevar s-au vehiculat aceste informatii, dar situatia domnului Bivolaru este mai neobisnuita. El nu este practic arestat, pentru ca atunci era valabila limita de 20 de zile. Fiind retinut la insistentele statului roman, regimul dumnealui este complet diferit. De fapt, as spune ca situatia dumnealui este acum un paradox juridic. Pe de o parte, autoritatile suedeze tind sa crediteze statul roman si justitia romana ca fiind corecte si implicit sa « ia de bun » dosarul trimis de romani, pe de alta parte exista si dosarul foarte consistent de azil politic. Nu e ceva foarte obisnuit sa se suprapuna aceasta dubla situatie. Pentru ca asa, autoritatile suedeze au si datoria de a-l proteja pe Gregorian Bivolaru impotriva autoritatilor romane si de a-i asigura securitatea.
– Ce ne poti spune despre conditiile pe care le are Gregorian Bivolaru?
– Ele nu se compara cu regimul de detentie din Romania, sunt conditii destul de bune, dar totusi dumnealui are anumite restrictii de informare si comunicare si este retinut in sediul Politiei, deci nu este chiar o situatie de invidiat.
– Care sunt sansele lui Gregorian Bivolaru sa obtina azil politic in Suedia?
– Avocatii din Suedia cu care s-a luat legatura pentru a-l reprezenta pe dl Bivolaru in cazul de azil au fost la unison in ceea ce priveste sansele dansului de a fi primit in Suedia. Si au spus ca dosarul dansului este in mod evident unul din cele mai bune dosare pe care ei l-au vazut pana acum. Chiar erau uimiti de ingrijorarea noastra vizavi de acest caz si spuneau ca nu are sens sa ne facem probleme pentru ca asemenea persecutii nu se pot extinde sub nici o forma in tari ale Comunitatii Europene. Chiar si in Romania aceste persecutii vor trebui in curand sa inceteze daca Romania doreste sa se integreze in Europa si nu doreste sa ramana complet izolata.
Optimismul Gurului
– Cum percepi tu acest scandal intretinut in jurul domnului Gregorian Bivolaru si al MISA?
– Acest scandal este o continuare a reactiei pe care o parte a oamenilor o au in fata ideilor novatoare si revolutionare pe care dl Bivolaru le sustine. Dar dumnealui intotdeauna a manifestat un optimism extraordinar. Oricine il cunoaste este mai mult sau mai putin contaminat de acest optimism, iar eu ma consider foarte optimist. Pentru noi toti, acest „scandal” in care a fost atrasa scoala de yoga MISA este o testare a credintei, o testare a inteligentei, a rabdarii si a bunului-simt si in felul acesta este un sui-generis examen prin care fiecare dintre noi realizeaza ce si cat a reusit sa invete de la Gregorian Bivolaru in toti anii acestia. Dl Bivolaru spunea deseori ca oamenii trebuie sa se mentina pe o pozitie de fermitate in ceea ce priveste valorile lor morale, ca oamenii trebuie sa gandeasca cu propriul lor cap si sa simta cu propria lor inima si sa nu se lase pacaliti de aparente.
– Crezi ca aceste evenimente puteau fi anticipate?
– Stiu cu certitudine ca au fost anticipate. As spune ca scandalul la care asistam de mai bine de un an reprezinta si o confirmare a faptului ca multe din afirmatiile facute de Gregorian Bivolaru de-a lungul timpului sunt adevarate. Chiar daca aceste afirmatii la momentul la care ele au fost facute pentru prima data erau greu de acceptat si greu de imaginat, la ora actuala, derularea evenimentelor probeaza faptul ca acele afirmatii erau adevarate.
Bivolaru si anticipatiile
– La ce afirmatii anume te referi?
– In mai multe randuri Gregorian Bivolaru a anticipat precis aceste evenimente, cu multi ani in urma sau chiar in perioada care le-a precedat, inclusiv faptul ca va trebui sa pararaseasca tara. De multe ori a afirmat ca justitia romana este corupta si ca se fac mari presiuni in diferite procese si scandaluri care apareau, iar acum putem vedea foarte clar acest lucru afirmat chiar de presa internationala.
– Si acest lucru nu va afecta credibilitatea «dosarului Bivolaru» in fata Justitiei suedeze?
– Sigur ca da, din moment ce Romania este criticata vehement in perspectiva integrarii europene, tocmai datorita problemelor justitiei. Sa nu uitam ca decizia extradarii sau acordarii azilului politic va fi o decizie politica, si nu juridica, si la nivel european exista un curent de opinie foarte critic la adresa coruptiei justitiei romane. Revenind, afirmatiile pe care Gregorian Bivolaru le facea cu ani in urma se dovedesc a fi, as putea spune, profetice si adevarate revelatii pentru oamenii care nu puteau sa vada dincolo de aparentele foarte edulcorate ale justitiei romanesti.
– Crezi ca acest scandal este fabricat sau are si o baza reala?
– Sunt convins ca acest scandal este fabricat in totalitate si ca in toata aceasta perdea de fum pe care autoritatile cauta sa o ridice in jurul cazului nu exista nici o baza reala. De altfel exista dovezi foarte clare in aceasta directie, cum ar fi celebrele stenograme ale sedintelor secrete ale PSD si anumite declaratii publice bizare ale unor lideri politici din primavara anului 2004 care arata foarte clar ca acest caz a fost comandat politic. De altfel, cei care au primit ordin sa fabrice aceste dovezi au facut o serie intreaga de pasi care arata foarte clar o desfasurare ilogica a evenimentelor.
Acuzatii bazate pe logica
– Ce argumente ai?
– Logica elementara. Dupa ce l-au urmarit timp de 10 ani pe dl. Bivolaru si i-au inregistrat toate convorbirile telefonice pe motiv ca activitatea dansului reprezinta un atentat la siguranta nationala, pana la urma procurorii s-au restrans la a-l acuza pe dansul de relatie cu o minora. Aceasta arata foarte clar o fabricare a cazului sau, cu alte cuvinte, vor sa-l discrediteze cu orice pret si din acest motiv ei au fabricat diverse dovezi. Modul aiuritor si irational in care se sare de la o acuzatie la alta fara a proba nimic, cautarea disperata a martorilor prin audierea tuturor persoanelor minore care au frecventat cursurile de yoga. Acest scandal este in principal sustinut de presa si nu are absolut nici un fel de baza reala.
Avantajele reclamei
– Ai avut ocazia sa te intalnesti de curand cu Gregorian Bivolaru. Ce le transmite el yoghinilor din Romania?
– Poate este mai bine sa asteptam raspunsurile lui directe la setul de intrebari pe care redactia yogaesoteric i le-a transmis. Foarte curand vom primi in scris aceste raspunsuri si veti putea publica un interviu in exclusivitate cu Gregorian Bivolaru. Pana atunci, va reamintesc indemnul lui de a continua cu curaj sa demascati abuzurile la care a fost supusa scoala romaneasca de yoga. Si acela de a ramane foarte uniti, de a trai o veritabila stare de fraternitate. Cei care doresc sa fie la unison telepatic cu Gregorian Bivolaru pot realiza zilnic o meditatie de comuniune telepatica cu el, intre orele 19-20. Speram ca in curand sa obtinem aprobarea Politiei si pentru un interviu solicitat insistent de postul Pro TV, cu care Grieg a fost de acord. Dar el a conditionat realizarea acestui interviu. Pro TV trebuie sa dovedeasca faptul ca stie ce este acela jurnalism si sa difuzeze cateva stiri corecte si obiective despre MISA si Gregorian Bivolaru. Daca dumnealui va considera ca stirile difuzate acum de Pro TV sunt corecte, fara o tenta tendentioasa si mistificari, se va realiza interviul. Chiar maine, 9 iunie, Gregorian Bivolaru va vedea transcrierea si descrierea detaliata a stirii care a fost difuzata azi. Pro TV da examen de profesionalism pentru a obtine acest interviu. As spune ca niciodata nu e prea tarziu.
Amenintarea cu UE
– Cum decurg aceste intalniri?
– Exista anumite reguli foarte stricte, cum ar fi obligativitatea de a discuta in engleza, in prezenta procurorului si a unui politist. Ii pot transmite documente scrise in limba engleza, cum este cazul acestei stiri despre care vorbeam. Nu avem voie sa atingem anumite subiecte, cum ar fi ancheta demarata in tara la adresa instructorilor yoga sub acuzatia de trafic de persoane.
– Cum sunt percepute in Occident noile persecutii la care este supusa scoala de Yoga din Romania?  sa va spun ca persecutiile la care este supusa scoala de Yoga din Romania sunt privite cu consternare in Occident si trebuie sa recunosc ca unii oameni de aici au o problema in a intelege si a accepta ideea ca aceste persecutii sunt posibile in Europa. Sigur ca politicienii pe care i-am contactat, vazand evidentele pe care noi le prezentam, ajung sa inteleaga situatia, dar, asa privind de la distanta, aceste persecutii sunt de domeniul absurdului. Mai multi parlamentari cu care am avut ocazia sa discut mi-au dat asigurari ca aceste persecutii nu pot sa continue datorita faptului ca daca Romania doreste sa intre in UE, Romania trebuie sa arate foarte clar ca a rezolvat aceasta situatie cu coruptia de la nivelul justitiei. A consemnat pentru yogaesoteric Catalin Dobrescu
(Andi Topala)

GARDIANUL 11 iunie 2005
Europarlamentarul care il sustine pe Bivolaru a participat la spiralele MISA din tabara de la Costinesti
Aflat in arestul Politiei din Malmö, Gregorian Bivolaru este asiduu cautat atat de catre jurnalistii romani (mai multe redactii si posturi TV si-au trimis oameni la Malmö), cat si de catre gazetari suedezi. Invariabil, insa, Guru a refuzat sa discute cu presa. Singurul, cu exceptia autoritatilor judiciare locale, cu care Grieg accepta sa stea de vorba, este mana sa dreapta, Mihai Stoian, un danez de origine romana care conduce clubul MISA din Danemarca. Ziarul nostru a relatat, in editiile sale anterioare, faptul ca, in Danemarca, acolo unde a fugit initial, inainte sa ceara azil politic Suediei, Bivolaru a fost sprijinit de un fost deputat in Parlamentul Europei, Ulla Sandbaek. Aceasta l-a si sfatuit, de altfel, pe Grieg sa ceara azil in Suedia, nu in Danemarca, cunoscand foarte bine severitatea autoritatilor daneze. Un amanunt extrem de interesant in ce o priveste pe Ulla Sandbaek (care este si preot al unui cult crestin danez, dar si o militanta ferventa pentru drepturile homosexualilor si ale lesbienelor) este faptul ca aceasta este, practic, si ea adepta MISA. Ba, mai mult, distinsul parlamentar european a si luat parte la (cel putin) una din „taberele” yoghine organizate de MISA, la Costinesti, probabil in 2003 sau 2004. Iata ce spune doamna Sandbaek intr-un interviu acordat unui website pro-Bivolaru: „Pe Gregorian Bivolaru l-am cunoscut cu doi ani in urma, cand el a vizitat scoala de Yoga NATHA din Danemarca si a avut anumite dificultati in obtinerea vizei. Pe atunci eram membru al Parlamentului European. Cand am aflat ca mai multe sute de oameni il asteapta sa participe la tabara de yoga din Danemarca, m-am oferit voluntar sa merg cu el la autoritati si sa il sustin in obtinerea vizei. Am garantat personal pentru dumnealui astfel incat sa i se acorde viza. Dupa aceea, Grieg m-a invitat sa petrec o saptamana intr-o tabara de vara la Costinesti, ceea ce am si facut. Astfel am avut ocazia sa intru in legatura cu MISA si am vazut ce inseamna si ca acestea sunt lucruri pe care le accept in totalitate”. (Sorin Simion)

GARDIANUL 11 iunie 2005
Pro TV: Nu am facut nici un schimb cu Bivolaru
Contactat telefonic, PR-ul Pro TV, Maria Apostol, ne-a declarat ca postul de televiziune nu a facut nici un fel de intelegere cu Gregorian Bivolaru, nu s-a facut nici un schimb si nu s-au facut concesii sau compromisuri, pentru ca „nu facem nimic conditionat”. Pe de alta parte, Maria Apostol nu crede ca Gregorian Bivolaru a recurs la vreun santaj, iar Mihai Stoian poate sa declare orice atata vreme cat isi asuma responsabilitatea intr-un interviu publicat pe un site. „Membrii MISA au si manifestat in fata postului nostru de televiziune, sustinand ca materialele difuzate nu au fost corecte si obiective, fara a preciza ce inseamna aceste notiuni pentru ei”, ne-a mai declarat Maria Apostol. (Fara autor)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More