Tătăneasa vindecă toate oasele bolnave, rupte sau rănite

 

Tătăneasa (Symphytum officinale) este una dintre cele mai apreciate plante medicinale, cu o popularitate crescută în Evul Mediu. Botaniștii o consideră un leac miraculos pentru oase și mușchi, iar oamenii de știință confirmă acest aspect.

Cercetătorii germani susțin că eficacitatea și siguranța preparatelor pe bază de tătăneasă sunt demonstrate de numeroase studii clinice controlate. Ele s-au dovedit utile îndeosebi în tratamentele externe: dureri, inflamații, umflături musculare și articulare, artrită degenerativă, mialgie acută la spate, luxații, contuzii, entorse cauzate de accidentări sau leziuni sportive.

Planta poate fi folosită cu succes și în cazul copiilor mici, de 3-4 ani.

Principalii compuși cu efecte farmacodinamice sunt acidul rozmarinic și alantoina.

Comisia Germană E a aprobat utilizarea rădăcinii de tătăneasă pentru uz extern, în vânătăi, luxații și scrântiri, datorită efectelor sale antiinflamatoare, antimitotice și stimulatoare de formare a calusului.

O monografie realizată de European Scientific Cooperative on Phytotherapy menționează și alte indicații terapeutice susținute științific pentru rădăcina de tătăneasă, precum:
– osteoartrită;
– epicondilită;
– tendovaginită;
– periartrită;
– leziuni ale articulațiilor genunchiului;
– gonartroză non-activă;
– înțepături de insecte;
– mastită;
– fracturi;
– inflamații ale pielii;
– abcese multiple ale glandelor sudoripare;
– furuncule;
– ulcere decubitale;
– ulcerații varicoase cronice.

Un studiu clinic dublu-orb realizat pe 120 de pacienți cu dureri de spate inferioare și superioare acute a arătat că o cremă pe bază de extract lichid de tătăneasă a redus semnificativ (cu 33%) intensitatea durerii la numai o oră de la aplicație.

Oamenii de știință au demonstrat, de asemenea, că acțiunea antiinflamatoare a preparatelor dermatologice cu extract de tătăneasă este egală sau chiar superioară decât a cremei Diclofenac la pacienții cu forme diferite de reumatism musculoscheletal (epicondilită și tendovaginită).


Citiți și:

Un macerat la îndemâna oricui ameliorează oboseala cronică, scleroza multiplă, artrita și unele afecțiuni ale glandei tiroide

Remedii yoghine simple pentru durerile de spate ce sunt cauzate de statul îndelung pe scaun

 

yogaesoteric
4 iulie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More