Testele PCR nazofaringiene utilizate în depistarea virusului SARS-Cov 2 pot cauza scurgeri de lichid cefalorahidian și cresc riscul de meningită

Testele nazofaringiene utilizate la depistarea virusului SARS-Cov 2 (care provoacă gripa covid-19) pot cauza scurgeri de lichid cerebral dacă sunt introduse la un unghi incorect în cavitatea nazofaringiană. Un bărbat din Cehia s-a aflat la un pas de meningită din cauza acestui test!

Potrivit unui nou raport, curgerea persistentă a nasului unui bărbat în urma efectuării unui test covid-19 nu a fost cauzată de alergii, așa cum bănuia acesta, ci de o scurgere de lichid cefalorahidian din creierul său, informează LiveScience.

Bărbatul, originar din Cehia, a făcut un test de tamponare nazală în martie 2020, după ce a avut contact cu o persoană infectată cu covid-19, potrivit raportului publicat în data de 9 septembrie în revista JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery. Rezultatul la test a fost negativ, dar după aceea bărbatului a început să-i curgă nasul doar din nara dreaptă. Acest simptom, despre care pacientul a crezut în mod eronat că se datorează alergiilor, a durat luni de zile, până când a mers la medic, în decembrie 2020.

O tomografie computerizată a craniului a arătat că bărbatul avea o leziune la placa cribriformă, un os spongios care separă nasul și creierul. El a fost diagnosticat cu o scurgere de lichid cefalorahidian (LCR), o afecțiune rară, dar gravă, în care lichidul transparent care înconjoară creierul și măduva spinării se scurge printr-un defect din craniu și iese prin nas, potrivit Universității Johns Hopkins. În mod obișnuit, scurgerea are loc doar dintr-o singură parte a nasului, potrivit Cleveland Clinic.

Scurgerile de LCR sunt periculoase, deoarece pot crește riscul de meningită, care este o infecție a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Cu toate acestea, pacienții pot avea o scurgere de LCR timp de ani de zile înainte de a dezvolta probleme grave.

Scurgerile de LCR pot avea o serie de cauze, inclusiv traumatisme craniene sau intervenții chirurgicale la nivelul creierului sau al sinusurilor. În acest caz, scurgerea de LCR a bărbatului a fost probabil o complicație extrem de rară cauzată de testul covid-19 din martie 2020. Bărbatul făcuse un test covid-19 nazofaringian, în cadrul căruia un furnizor de asistență medicală prelevează o probă din adâncul nasului, unde cavitatea nazală se întâlnește cu partea superioară a gâtului, potrivit Food and Drug Administration. Se știe că astfel de teste sunt incomode și au fost denumite „răzuitoare de creier”. Cu toate acestea, deși testele pot provoca o senzație ciudată și pot avea ca rezultat simptome precum ochii înlăcrimați, ele nu ar trebui să fie dureroase, potrivit Departamentului de Sănătate din Virginia.

Deși testul nazofaringian a fost principala metodă de testare folosită la începutul pandemiei, astfel de teste au devenit mai puțin frecvente în urma dezvoltării altor teste care pot detecta covid-19 folosind probe recoltate din partea din față a nasului.

Două cazuri raportate anterior de scurgeri de LCR legate de testele covid-19 au fost la persoane care aveau defecte la nivelul bazei craniului, ceea ce a crescut riscul de apariție a acestei complicații, se arată în raport. Într-unul dintre aceste cazuri, descris în ediția din aprilie 2021 a Journal of Clinical Neuroscience, autorii cred că tamponul nazal a fost, de asemenea, „introdus la un unghi incorect”.

Noul raport pare să fie primul caz de scurgere de LCR în urma testării covid-19 în care pacientul nu avea un defect cranian preexistent. O tomografie computerizată efectuată asupra bărbatului în 2011 nu a arătat niciun defect, se arată în raportul JAMA.

Bărbatul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a închide leziunea plăcii cribriforme, împreună cu o prescripție de antibiotice pentru a preveni infecția. El s-a recuperat bine, fără complicații în urma operației, dar la o consultație de control, trei săptămâni mai târziu, a raportat că nu mai putea mirosi pe nara dreaptă, se arată în raport.

Citiți și:
Scandal mondial cu testele PCR – „Să fie judecați pentru crime împotriva umanității”
Testele PCR, imprecise. Oameni sănătoși, băgați cu forța în spitale
„Acesta nu este un complot. Cum povestește mass-media covidul” – Documentar excepțional de Bernard Crutzen

 

yogaesoteric
13 octombrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More