Tolontan despre legea care dă puteri SRI și SIE în domeniul economic: „Ne luptăm cu Putin, care decide singur tot, dar nu ne abținem să-i folosim mijloacele”

Jurnalistul Cătălin Tolontan afirmă că noua lege prin care serviciile de informații (SRI și SIE) primesc oficial dreptul de a decide în probleme economice este una prin care se încalcă „spiritul Constituției, mandatul unor instituții care au altele de făcut”.

Tolontan a scris că „avizul SRI și SIE reprezintă, de fapt, un drept de veto nedeclarat, însă absolut, al acestor instituții secrete, care nu vor da socoteală pentru alegerile lor. Și nu e vorba doar despre investițiile mari. Ordonanța prevede, la Articolul 3, litera 2, că se vor analiza, «prin excepție», și investițiile mai mici de două milioane de euro, «dacă prin natura sau efectele lor potențiale pot avea impact asupra securității sau ordinii publice ori prezintă riscuri la adresa acestora». Cu alte cuvinte, comisia va fi un filtru alb-negru pentru orice inițiativă semnificativă venită în România din afara UE.

Acum, întrebarea e: dacă o companie va fi recomandată de Hunter Biden, fiul președintelui Statelor Unite, va fi sau nu acceptată? Glumim. Dar competitorii acelei firme, să presupunem că sunt tot americani, vor primi aprobarea?

Fără deliberare, Guvernul condus de generalul Ciucă deschide poarta unei mutații fundamentale în societate: dă dreptul oficial celor nealeși și nenumiți să conducă, ci doar să strângă informații, puterea de a interveni în decizia economică. Din păcate, ei aveau puterea informală, însă o exercitau până acum în afara legii. Acum e lege. Șefii afectează munca propriilor oameni din SRI și SIE.

Acesta este apogeul de până acum, vor urma probabil și altele, al poftei de dominație din care șefii SRI și SIE și-au făcut un scop. Eduard Hellvig și Gabriel Vlase sunt într-o mare eroare. Nu doar că ei fac o mișcare lipsită de loialitate față de instituțiile democratice ale României, față de societate, dar își pun și colegii într-o situație care poate avea consecințe. În serviciile secrete există, ca și în alte instituții publice, oameni care vor să-și facă treaba. Ei țin la reputația echilibrului și nonpartizanatului și urmăresc să nu facă țăndări imaginea propriului job. Acești profesioniști sunt trădați de dorința de putere a șefilor SRI și SIE. Ne luptăm cu Putin, care decide singur tot, dar nu ne abținem să-i folosim mijloacele. Kremlin, muntele vrăjit”, a scris Tolontan în Libertatea.

Citiți și:
SRI, din politică și justiție, în economie
Europa Liberă: „SRI îşi spală imaginea prin instituţii de învăţământ superior civile”
Umbra SRI în justiție – Îngrijorarea judecătoarei CSM Gabriela Baltag: „Implicarea SRI în sistemul judiciar a fost și este evidentă. Cred ca nici nu a trecut” (II)

 

yogaesoteric
17 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More