Totul sau nimic

Veţi fi ca Dumnezeu”, a zis șarpele

Whitaker Chambers o numea a doua cea mai veche religie din lume. S-a dovedit întotdeauna populară. În epoca lui, a luat forma comunismului. Dar ispititorul nu este atât de prost încât să ia mereu aceeași înfățișare; până și făpturile umane sfârșesc prin a înțelege la un moment dat că anumite „ciuperci morale” le vor ucide, și poate că vor și reține acest aspect vreme de câteva generații. Între timp, ispititorul este nevoie să găsească alt șiretlic și să apară ca altcineva. Nicio dificultate. Ciupercile și șarlatanii sunt mereu la îndemână.

Referitor la patimile specifice epocii noastre, acestea sunt în primul rând, sau în modul cel mai evident, trupești, dar ele își răspândesc otrava și în relațiile sociale, în economie, medicină, educație, drept, artă și politică, corupându-le pe toate. Dacă sfințenia este ca o vopsea regală, care înnobilează tot ceea ce atinge, păcatul este ca acidul. Și să accepți un principiu al păcatului înseamnă să introduci păcatul în forma sa cea mai concentrată și absolută. Atunci nu mai este un păcat minor, ci unul mortal, ceea ce se traduce astfel: nu numai că te va îmbolnăvi, dar te va și ucide. Nimic din ceea ce este doar uman nu îi mai poate sta atunci în cale. Doar puterea lui Dumnezeu mai poate să transforme acidul în sare și să repare sau să recreeze ceea ce a fost distrus.

Poate că putem înțelege mai clar acest principiu dacă ne îndreptăm atenția către un alt timp și loc, și către o altă formă a acidului

Gândiți-vă la stăpânirea de sclavi în Statele Unite. Oameni ca Thomas Jefferson au moștenit păcatul și consecințele sale, dar nu au acceptat principiul păcatului. Pe acesta l-au respins – nu atât de curajos și de ferm precum ar fi fost necesar, dar Jefferson nu a fost singur când a zis: „Tremur când mă gândesc că Dumnezeu este drept.” Știa că este un păcat strigător la cer.

Washington, și el cu conștiința împovărată, s-a descurcat puțin mai bine. El le-a dat sclavilor săi posibilitatea să învețe meserii remunerabile – pentru ca atunci când i-a eliberat, la moartea sa, să-și poată câștiga singuri traiul. Apologiștii Sudului afirmă adesea că oponenții lor nordiști își disimulau în mare parte indignarea, și probabil că observația are un sâmbure de adevăr, ținând cont cât de rece i-au primit nordiștii pe oamenii de culoare după terminarea Războiului Civil.

Dar să accepți răul „în principiu”, să numești sclavia un aspect bun, nu atavic, ci de-a dreptul progresist, era o altă mâncare de pește. Și deși acesta nu a fost singurul motiv al Războiului Civil, și poate nici măcar cea mai importantă cauză, totuși Lincoln avea dreptate când a spus că națiunea nu va putea rămâne pentru totdeauna jumătate sclavagistă și jumătate liberă. Era ca și cum ai spune că nu poți avea o jumătate dintr-un principiu. „Este necesar să alegi”.

Să ne întoarcem la vremurile noastre

Poți avea lumea revoluției sexuale, cu anticoncepționalele ei, cu rata natalității încetinită suicidal, cu un desfrâu nonșalant, cu avortul ca mijloc de contracepție, relații pseudogame: atât heterosexuale cât și homosexuale, o anti-cultură vulgară și grosolană, obscenități la fel de comune ca ticurile verbale, suspiciune și incriminări între sexe, disforie de gen injectată sub-cranian în conștiințele copiilor singuratici și impresionabili, divorțul devenit un element banal și nesemnificativ, și haos moral și disfuncționalitate printre săraci și clasa muncitoare.

Această lume este întemeiată pe principiul fals că ce faci cu trupul tău, din punct de vedere sexual, este treaba ta, atâta vreme cât (momentan) nu o faci cu copii. Dar nu poți să ai acest principiu și simultan o lume a căsniciilor solide, a copiilor sănătoși și fericiți, o cultură populară sănătoasă, o clasă proletară înfloritoare, parohii și biserici robuste, și relații între sexe care să fie marcate de îngăduință, recunoștință, veselie și pace, sau ceea ce Sf. Augustin numea liniștea ordinii. Nu putem crea legile morale ale universului, așa cum nu putem crea universul.

Pentru un timp, în anumite locuri și în anumite privințe, implicațiile depline ale principiului răului ar putea fi întârziate – cum ar fi în zonele slab populate și omogene, unde inerția obiceiurilor vechi face ca vecinii să mai depindă încă unii de alții, și încă mai supraviețuiește un stil de viață mai simplu. Am văzut acest fenomen în zona rurală. Dar otrava își face efectul. Mai așteptați încă douăzeci de ani și apoi vărsați o lacrimă pentru o cultură moartă și îngropată.

Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni,” spune Domnul. Nu puteţi sluji şi lui Dumnezeu, şi lui Mamona

Principiul are o aplicare generală. Nu-l putem iubi și pe Dumnezeu, și pe Belial. Nu-l putem iubi și pe Dumnezeu, și pe Moloh. Nu-l putem iubi pe Dumnezeu, dar să vrem și puterea peste toate regatele lumii. Nu îndrăznim să-i spunem lui Dumnezeu: „Până aici și mai departe nu”, și să-i dăm autoritate asupra unei porțiuni din viața noastră, să zicem o oră și ceva în fiecare duminică, și să facem ce vrem în tot restul săptămânii. Și nu prea contează unde punem limitele. Nu îndrăznim să spunem: „Până aici și mai departe nu”, și să ne rezervăm o oră lunea pentru a comite păcatele noastre preferate, de vreme ce îi dăm sau pretindem că îi dăm lui Dumnezeu restul timpului nostru.

Dar desigur că asta face omul tot timpul. Dumnezeu este etern, iar omul este un temporizator. Una e să cazi într-un păcat pe care îl înțelegi ca atare. Și cu totul altceva să refuzi să admiți că e un păcat, adică să urmărești să-l delimitezi pe Dumnezeu. Eva lui Milton, după ce mănâncă din fructul oprit, se amăgește cu speranța naivă că poate că Dumnezeu era prea departe ca să observe ce a făcut. „Raiul e departe”, spune ea.

E la fel de prostesc ca a spune „Dumnezeu va trece cu vederea această parte a păcatului”, de parcă ar fi un Mister Zeus istovit, prea solicitat de problema războaielor și a banilor pentru a-i mai păsa și de sex. Denotă tot atât de multă mândrie, pe câtă prostie. E ca și cum am putea „să ne facem singuri”, să ne făurim singuri propriile noastre constituții morale, să spunem ceva de tipul: „Decretăm că aconitul nu ne va mai face rău de acum înainte.” Înseamnă să ne lăsăm purtați de cea mai pură fantezie.

Fiţi deci desăvârşiţi, aşa cum şi Tatăl vostru ceresc desăvârşit este!”, spune Iisus. Acum, El știe că omul are voința slabă, conștiința tulburată, e ușor de distras și predispus spre a avea o părere bună despre sine însuși, imediat ce și-a dus la îndeplinire îndatoririle preferate. El ne-a spus că Petru se va lepăda de El. El ne-a spus că oile se vor risipi. Nu a avut încredere în oamenii care Îl lăudau, pentru că El cunoștea inima omului și nu avea nevoie de învățători în această privință. Iisus este gata să ne ierte cele mai îngrozitoare păcate. „Vei fi cu Mine în rai”, i-a spus El tâlharului pocăit.

Vom cădea iar și iar

Dar a accepta un principiu al păcatului nu este una dintre căderile obișnuite. Este o cădere într-o prăpastie. Asta nu se poate. Fariseul din parabolă era pregătit să-i dea lui Dumnezeu totul, mai puțin inima sa. Acest fapt nu este posibil. Este o contradicție a sinelui. Vameșul a zis: „Dumnezeule, ai compasiune față de mine, păcătosul!” și a plecat de la templu socotit neprihănit, spre deosebire de fariseu. Dumnezeu îl poate înălța pe un astfel de om. Dar Dumnezeu nu poate lucra pe o contradicție de sine. Nu ne poate primi în desăvârșire câtă vreme noi ne păstrăm loialitatea față de un principiu al păcatului. Acest fapt ar însemna să îi primească în rai pe Mamona, Belial și Moloh. Ori Dumnezeu nu poate fi nici păcălit, nici șantajat.

Sigur, este nevoie să trăim în lume și nu putem cere perfecțiunea câtă vreme suntem aici. Dar una este să luăm seama la slăbiciunea și confuzia omenească, și este cu totul altceva, așa cum am spus, să acceptăm un principiu al răului. Destul că dragostea noastră pentru Dumnezeu va fi adesea plăpândă și fragilă. Să nu ajungem să le ridicăm statui lui Mamona, Belial și Moloh.

În epoca noastră, nu în ultimul rând pentru binele copiilor și al săracilor, principiul rău al revoluției sexuale este necesar a fi respins în totalitate. Oamenii vor cădea. Dintotdeauna au căzut. Dar niciun minut din timpul nostru, niciun milimetru din spațiul nostru nu este bine a fi „consacratchipului cioplit, ca și cum l-am declara în afara puterii lui Dumnezeu. Până la urmă alegerea este totul sau nimic.

Citiți și:
Cel ce îl cunoaşte pe Dumnezeu socoteşte că datoria lui este a trăi nu pentru sine, ci pentru Dumnezeu
Pe Dumnezeu Îl întâlnim mai întâi înăuntrul nostru
Ținta: Copiii! Revoluția sexuală – ce vor, când vor, cum vor – cea mai extremistă rezoluție de până acum a Parlamentului European

 

yogaesoteric
29 mai 2022

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More