Transfigurarea existenţei aspirantului prin relaţia sa cu Ghidul spiritual

de Justina Cojan

Citiţi aici articolul anterior:

Relaţia cu Ghidul spiritual, o relaţie bazată pe adevăr şi iubire


Pentru a vedea ce înseamnă cu adevărat să trăim spiritual, trebuie să experimentăm adevărurile cuprinse în învăţăturile Ghidului nostru spiritual spre care trebuie mereu să tindem. Nu este uşoară transformarea modului de viaţă, în sensul devenirii spirituale, deoarece trebuie dobândită conştiinţa faptului şi voinţa necesară de a renunţa la anumite obiceiuri cotidiene, dezordonate şi aleatorii, în favoarea unei anumite rigurozităţi, tenacităţi şi ordini interioare. Referitor la aceasta, Ghidul nostru spiritual ne spune: „Ne trebuie o mare voinţă pentru a ne educa fiinţa şi a ne aduce corpul într-o atare dispoziţie, gata de a primi şi vehicula energii cosmice benefice, putând ajunge astfel în vârful cel mai înalt al spiritualităţii.” „Cu cât vom dărui mai mult, cu atât mai mult vom dobândi; cu cât vom da mai mult, cu atât mai copleşiţi vom fi de ceea ce dăm şi aceasta fără a ne epuiza niciodată rezervele.“

Dacă nu vom putea renunţa pentru Dumnezeu la unele obiceiuri rele pe care le mai avem, la stări emoţionale necontrolate şi la materialism, atunci El nu poate coborî asupra noastră. A cunoaşte din experienţele proprii şi a ne completa cunoaşterea prin studiu şi raţionament, înseamnă de fapt a ne exersa, gradat,  discernământul spiritual. Dacă vrem să ne desăvârşim viaţa, trebuie să avem o puternică dorinţă de a învăţa, deoarece aceasta va aduce experienţă şi experienţa va aduce cunoaştere. Învăţând vom experimenta, experimentând vom cunoaşte şi vom dobândi capacitatea de a dărui. Experimentând vom ajunge, mai devreme sau mai târziu, să culegem cunoştinţe din însăşi experienţa întregii Lumi. Dacă viaţa din noi este puternică, vitală şi curată vom putea învăţa, experimenta şi cunoaşte ajungând astfel la Adevărul Ultim.

Învăţătura spirituală urmată, fabuloasa ei dimensiune, se va dovedi un labirint din care vom găsi capacitatea ca, prin perseverenţa propriei practici, să aflăm drumul spre Absolut. Tehnicile alese cu grijă vor fi factorii noştri modelatori de spirit, ele ne formează caracterul, ne solidarizează şi ne dau un criteriu de identitate. Practicând o tehnică anume te laşi în grija ocrotitoare a Ghidului spiritual, a unui prieten spiritual, din partea căruia poţi nădăjdui mai mult. Să nu uităm că CINEVA ne-a oferit o tehnică şi prin aceasta, noi practicanţii, avem acces la o comoară pe care o împărţim cu Ghidul nostru spiritual, simţindu-ne fericiţi că ne putem regăsi cu mult mai lesne adevărata esenţă.

Astfel, Ghidul nostru spiritual ne îndeamnă şi ne motivează ca, până la atingerea iubirii supreme, infinite şi nepieritoare, să experimentăm iubirea faţă de aproapele nostru în orice împrejurare: „Atunci când la momentul potrivit îmbrăţişaţi trupul cuiva, îmbrăţişaţi totodată, plini de iubire, cu sufletul un alt suflet. Şi nu uitaţi să faceţi aceasta aproape de fiecare dată, AICI şi ACUM, pentru a vă bucura astfel, din nou şi din nou, de magia uluitoare a MOMENTULUI PREZENT. Senzaţii minunate, impulsuri bune, emoţii înălţătoare, dorinţe stenice, binefăcătoare, idei divine şi pline de înţelepciune, întâlniri romantice care vă umplu de fericire, aventuri fermecătoare, comunicări inspirate, momente uluitoare de sincronicitate, dialoguri stimulatoare, nu fugiţi niciodată de tot ceea ce este bun, frumos şi necesar din toate acestea şi nu evitaţi niciodată experienţele benefice, profunde, împlinitoare, căci în final (atunci când veţi trece pentru totdeauna în lumea de dincolo prin aşa-zisa moarte) veţi descoperi că ele sunt şi rămân comoara voastră (care acum este nebănuită). Într-o bună zi veţi realiza cât de mari şi cât de valoroase au fost toate acestea pentru transformarea şi creşterea voastră spirituală şi abia atunci vă veţi felicita că nu aţi ratat acea ocazie adecvată şi v-aţi deschis aşa cum se cuvine experienţei copeşitoare a misterului fără a evita nimic din toate acestea.”


Doar practicând vom putea fi copleşiţi de trăiri transparente prin adevărul sau substratul lor fundamental. Succesul devenirii pe calea spirituală nu constă numai în ascultarea şi cunoaşterea învăţăturilor fundamentate de Ghidul nostru spiritual, ci îndeosebi din practicarea lor. Succesul nu vine niciodată din exterior, ci numai din interior şi el începe întotdeauna cu o gândire corectă şi pozitivă. Existând pe o Cale spirituală, prin modul în care practicăm, noi ne vom face viaţa minunată şi, mai mult, vom contribui la sacralizarea întregului Univers.

La început am primit, aş putea spune cu nesaţ, învăţătura Ghidului meu spiritual. Nu pot spune că am pătruns uşor şi imediat înţelesul adânc al învăţăturii Sale. Dar, de câte ori în viaţă se prefigura un impas, indiferent de ce natură, îmi aflam liniştea mentală în descifrarea sau “silabisirea” a ceva ce El îmi transmitea, şi care, în mod sistematic, se transforma într-un îndemn purtător de promisiuni salvatoare. Problema mea existenţială şi îndemnul primit de la Grieg, aparent, nu aveau legatură, se refereau la aspecte diferite, dar parcurgându-i învăţătura, mintea mea se cufunda într-o oază de linişte, în care toate îşi aflau rezolvarea. Învăţătura Ghidului meu spiritual, oricând şi în orice mod aş primi-o, o percep ca pe un dar neasemuit, oferit generos, printr-o infinită Graţie.

În fiecare an există o zi specială, ziua de 12 martie, pe care o aştept cu nerăbdare. Este ziua întâlnirii într-un mod special cu Ghidului meu spiritual. Este ziua în care ne va oferi daruri neasemuite. Nerăbdarea şi emoţia fac parte din pregătirea mea pentru a primi, cum se cuvine, exemplificările spirituale ca pe cele mai de preţ daruri. De la an la an, stările pe care le trăiesc sunt mereu altele, mai pline, mai bogate prin ceea ce îmi aduc în universul fiinţei mele. Cu fiecare dar primit, simt că mai urc o treaptă pe scara evoluţiei, ca şi cum conştiinţa mea se rafinează cuprinzând mereu alte şi alte mistere până atunci nebănuite. Fiecare exemplificare, deşi are în vedere să reveleze o anumită stare în desfăşurarea ei, mă cuprinde în aceeaşi trăire inefabilă cu greu de exprimat în cuvinte. În această unică stare pot să disting frumuseţea misterului dezvăluit, taina existenţei, pacea şi liniştea de la sfirşitul unui drum plin de speranţă şi libertatea spiritului. Prin fiecare exemplificare simt cum Ghidului meu spiritual, mă branşează la un univers tainic, sau altfel spus transcendent, care reverberează apoi mult timp în fiinţa mea şi la care pot reveni, ori de câte ori doresc, prin reluarea exemplificarilor oferite. Fiecare exemplificare mă impulsionează lăuntric şi mă ajută nemijlocit să experimentez în fiinţa mea ceva cu totul nou. Ghidul meu spiritual aduce efectiv, în universul meu lăuntric, o energie magică, energie care în măsura unei deschideri sau disponibilităţi, îndelung pregătite, mă energizează şi îmi luminează spiritul. Fiecare exemplificare este percepută ca fiind un veritabil pas evolutiv, însoţit de ceva magic, care mă apropie de o misterioasă şi infinită sursă, ce îmi conferă o tainică forţă spirituală şi-mi deschide fiinţa tot mai mult spre o dublă perspectivă: să simt efectiv că această sursă este Ghidul meu spiritual şi Călăuza mea în spirit şi totodată că fiinţa mea se sublimează într-o stare mereu nouă a discipolului Său, a celui care se lasă călăuzit.

Practica, cu credinţă şi perseverenţă, face ca, odată cu fiecare pas de autentică devenire, fiinţa noastra să străbată misterele existenţei şi, în măsura în care luciditatea se îmbogăţeşte în putere şi arie de cuprindere, ceea ce părea distanţă dispare iar noi vom dobândi o mare Graţie, aceea a comunicarii cu Ghidul nostru spiritual într-un mod profund şi sincer. Atunci fiecare mesaj al său ne pătrunde în suflet şi este luminat de o înţelegere profundă ca şi cum am afla un mister, altfel de nepătruns. Descoperim uimiţi că tot ceea ce ne oferă există deja în fiinţa noastră. El doar a ridicat un văl de pe ochii simţirii celei adânci şi autentice a spiritului nostru.

(va urma)

Citiţi şi:
Ghidul spiritual îţi dezvăluie realitatea dincolo de iluzie
Omagiu unui yoghin extraordinar – YOGA SWAMI

yogaesoteric
iunie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More