TRATAKA te ajută să-l vezi chiar și pe Dumnezeu

 

Atenţia desăvârşită este eterna provocare a oricărei căi spirituale – rezistenţa vigilentă în faţa bombardamentului mental continuu, care ne agită, ne împrăştie şi ne atrage în mrejele trecutului sau ale viitorului ipotetic. Atenţia şi o putere mărită de concentrare deschid porţile nevăzute către universul nostru interior.

Tratatele de spiritualitate ne oferă un procedeu foarte simplu, dar foarte eficient, pentru îmbunătăţirea puterii de concentrare: TRATAKA, menţionată în Hatha Yoga Pradipika şi Gheranda Samhita drept una dintre metodele fundamentale de purificare (SHAT-KARMA-KRIYAS).

TRATAKA e o tehnică puternică ce contribuie la purificarea viziunii exterioare şi interioare. Antrenează privirea pentru focalizarea fermă şi continuă asupra unui obiect şi pune totodată mintea (MANAS) sub control, curăţând-o de impurităţile care produc valuri de agitaţie. TRATAKA poate transforma mentalul dezordonat într-o oglindă desăvârşită, capabilă să reflecte Lumina Conştiinţei Dumnezeieşti.

Modul de execuție

Ne aşezăm pe scaun sau într-o postură de meditaţie (SUKHASANA, PADMASANA, VAJRASANA etc.), cu coloana cât mai dreaptă şi fixăm cu privirea un obiect (în fazele de început ale practicii este bine ca obiectul să nu prezinte prea multe detalii) situat în faţa noastră la o distanţă de aproximativ un metru şi jumătate, la nivelul ochilor. Ne focalizăm ferm, fără întrerupere asupra sa, pe cât posibil fără să clipim. Începem cu 10 minute de practică, interval pe care îl putem prelungi gradat.

Cam aşa ar suna pe scurt prezentarea TRATAKA.

Există însă mai multe variante ale acestui procedeu, pe care le putem aborda potrivit temperamentului şi afinităţilor noastre:

• modalitatea clasică implică folosirea unei YANTRA-e sau a unei buline colorate plasate la nivelul ochilor, la o distanţă de aproximativ 1,5m. Pe măsură ce mintea (MANAS) se focalizează şi atenţia noastră se cufundă în interior, avem acces la niveluri din ce în ce mai profunde de trăire spirituală. Iată ce menţionează înțeleptul Patanjati în Yoga Sutras: „Atenţia va conduce la concentrare (DHARANA). Concentrarea conduce la meditaţie (DHYANA). Iar meditaţia conduce la absorbţie finală (SAMADHI).”

• o altă formă de TRATAKA ce poate fi practicată mai ales noaptea, este concentrarea asupra flăcării unei lumânări. Plasăm lumânarea la o distanţă de aproximativ 45 cm, pe nivelul axei ochilor şi ne concentrăm asupra sa, urmărind totodată să fim atenţi asupra respiraţiei ce se menţine calmă. Chiar dacă apar gânduri perturbatoare, le ignorăm şi ne străduim să rămânem în continuare focalizați asupra flăcării.

• o modalitate mai neobişnuită presupune concentrarea asupra unei farfurii plate, pline cu apă în care se reflectă flacăra unei lumânări. Lumânarea este aşezată în aşa fel încât flacăra se reflectă în centrul farfuriei. Vom face TRATAKA asupra imaginii lumânării oglindite în apă. Această variantă are un puternic efect sedativ şi acţionează ca un calmant natural în stările de surescitare psihică.

• dacă suntem în natură, într-un spaţiu larg deschis, putem face TRATAKA asupra liniei orizontului. Începem cu o concentrare de 10 minute, iar în zilele următoare mărim gradat intervalul de timp acordat tehnicii. Ce efect va avea practica perseverentă a acestei forme de concentrare? Dilatarea conştiinţei, o stare de fericire fără obiect, pace mentală profundă.

Deschide al treilea ochi

Putem face TRATAKA şi cu imaginea unui ghid spiritual autentic sau a unei ființe care a atins realizarea ultimă, cu reprezentarea unei Mari Puteri Cosmice, a lui SHIVA sau a lui Iisus. Ne concentrăm intens şi constant asupra chipului din faţa noastră, în punctul dintre sprâncene. Urmărim să avem o stare de focalizare dublată de o anumită relaxare receptivă în care căutăm să fim atenţi la conexiunea subtilă ce se creează între aura noastră şi vibraţia spirituală din fotografie. Formă foarte puternică de GURU YOGA, acest gen de exercițiu ne poate ajuta enorm, direct proporţional cu focalizarea şi dăruirea noastră.

TRATAKA este o tehnică simplă, la îndemâna oricui. Este nevoie doar un interes sincer şi perseverență pentru atingerea succesului deplin.

Tehnica are efecte puternice şi complexe:
– dispariţia senzaţiei de disconfort şi oboseală la nivelul ochilor, vindecarea unor afecţiuni precum miopia şi astigmatismul
– privirea devine caldă, magnetică, fermecătoare, capabilă să „vadă dincolo de aparenţe”;
– trezeşte capacitatea de vizualizare a aurei şi alte forme de clarvedere, intuiţie, premoniţie, telepatie, telekinezie etc;
– îmbunătăţeşte puterea de concentrare şi memoria;
– elimină stările de letargie şi de lene;
– amplifică încrederea în sine;
– induce o stare de pace profundă şi fericire fără obiect, ale cărei ecouri se menţin ore în şir după încheierea practicii.

Articol preluat din Revista Yoga Magazin nr. 73.


Citiți și:

Puterea atenției și calitatea discernământului ca instrumente esențiale pe o cale spirituală autentică și în depășirea testelor spirituale (I)

DHARANA disciplinează mintea

Yantra secretă a Soarelui – SURYA YANTRA

 

yogaesoteric
17 iulie 2020

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More