Trei autori inconturnabili – Alexis de Tocqueville, Aldous Huxley și George Orwell

Aceste trei nume apar pe bună dreptate în multe articole sau publicații scrise de comentatori care caută explicații pentru această lume care devine, din ce în ce mai evident, una totalitară.

Alexis de Tocqueville
  • Alexis de Tocqueville, urmând în acest fel unui Aristotel care ura democrația, a explicat în urmă cu aproape 200 de ani, în cartea sa de referință Democrația în America, cum trecerea de la aristocrație la democrație a presupus apariția a ceea ce el a numit o tiranie „moale”. Aceasta ar avea un singur scop: să taie capetele care depășesc nivelul general, lăsându-le cetățenilor ca posibilitate doar să trăiască vieți total controlate și centrate pe plăceri mediocre, pe care toată lumea se teme să le piardă dacă tiranul ar fi nemulțumit. Iar această analiză este verificată în fiecare zi. Prin urmare, marea originalitate a lui Tocqueville nu constă în a prezice că dictatura urmează întotdeauna democrației, deoarece așa spusese Aristotel cu mult timp înainte, ci că această dictatură ar fi „moale” și ar beneficia de sprijinul populației.
Aldous Huxley
  • Aldous Huxley, la rândul lui, în Brave New World, acceptă că democrația a pierdut și că guvernul a căzut în mâinile unei clase care nu este foarte definită, dar care, datorită științei și tehnicii, a reușit să modifice natura. Concepția și gestația umană au loc în eprubete, ceea ce face posibilă împărțirea populației în cinci clase: În partea de sus alpha, apoi beta, gamma, delta și, cei mai de jos, epsilon, toate formate biologic pentru a umple anumite sarcini în funcție de numerotarea lor. Și pentru a păstra această mică lume liniștită, dacă vreunul dintre ei are cumva un fel de tristețe, de nostalgie, atunci „noi” le vom oferi imediat un produs euforizant și amețitor, Soma (un fel de redbull, care îi face să se simtă mai bine). Orice asemănare cu situația actuală este evident fortuită.
George Orwell
  • George Orwell ne anunță în cartea sa 1984, (scrisă în anul 1948) venirea la putere a lui „Big Brother”, pe care nimeni nu-l cunoaște, dar care îi urmărește pe toți îndeaproape și care, datorită controlului total al lumii tehnice și politice și a mass-media la dispoziția sa, asigură stăpânirea „Logosului” prin inventarea „limbii noi” unde cuvintele înseamnă opusul acceptării lor actuale: libertatea înseamnă sclavie, pacea înseamnă război, informația gratuită înseamnă cenzură, democrația înseamnă dictatură… Similaritatea cu GAFA-ul nostru de toate zilele și limbajul corect politic impus, încă o dată, poate fi doar rezultatul întâmplării.

Citiți și:
Trecerea de la Huxley la Orwell
Condiționare în Minunata Lume Nouă
Covid-1984: „Adevărul (politic) despre minciuna medicală: fascismul digital”

 

yogaesoteric
12 decembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More