Trei fraţi pătaţi. Una dintre cele mai puternice plante detoxifiante

Trei fraţi pătaţi este o plantă care creşte prin locuri cultivate, pe lângă marginea pădurilor şi în fâneţe umede. Popular, această plantă se mai numeşte şi panseluţă de câmp, albăstrea, barba împăratului, catifeluţă, micşunea etc.

Înfloreşte din mai până la sfârşitul lui august, şi de la ea se întrebuinţează părţile aeriene recoltate în timpul înfloririi, uscate la umbră, în locuri bine aerisite.
Florile au petale diferit colorate: petala inferioară, mai mare, este galbenă, iar petalele laterale sunt galbene sau violet-albăstrui şi cele superioare violet-închis sau galbene.

Trei-fraţi-pătaţi se numără printre cele mai puternice plante detoxifiante şi datorită acestui fapt, utilizările sale terapeutice sunt foarte diverse. O detoxifiere cu această plantă poate duce la vindecarea totală a numeroase afecțiuni.

Principiile active ale plantei de trei fraţi pătaţi sunt: saponine, un alcaloid (violina), un derivat flavonic (rutina), compuşi salicilici, vitaminele A şi C, tanin, beta caroten şi mucilagii.
Are proprietăţi expectorante, diuretice şi depurative.

Cel mai adesea în scop terapeutic se folosește maceratul de trei fraţi pătaţi. Se pun 3 linguri (fără vârf) de plantă în 750 ml de apă rece de izvor şi se lasă acoperit, în cămară, de seara până dimineaţa. Dimineaţa se strecoară şi apoi se consumă câte o cană, la distanţă de mese. Se beau 2-3 căni pe zi. Se poate încălzi uşor, fără să se depăşească temperatura de 40 de grade, înainte de a se consuma. De asemenea, se poate adăuga miere şi lămâie, după gust.
Se poate prepara şi un macerat mai concentrat din 4 linguri de plantă la 200 ml de apă, din care se ia câte o lingură la 3-4 ore.

Indicații terapeutice

– Trei-frați-pătați este un bun expectorant şi, în special, depurativ, indicat mai ales în tratamentul dermatozelor de natură artritică. Se administrează sub formă de infuzie sau macerat la rece, câte 2-3 căni pe zi.

– Datorită rutinei şi saponinelor, infuzia obţinută din această plantă are proprietăţi diuretice şi depurative (curăţă sângele), întrebuinţându-se mai ales în eczeme, urticarie, coşuri, furunculoze etc.

– Este utilă în infecţii alimentare şi intoxicaţii. Se administrează maceratul de trei-fraţi-pătaţi, câte 1-1,5 litri pe zi, până la dispariţia simptomelor. Acest remediu s-a dovedit a fi un antibiotic surprinzător de puternic contra unor bacterii (cum ar fi Campylobacter jejuni) care produc infecţii gastro-intestinale.
Mai mult, tratamentul cu această plantă are efecte protectoare şi asupra mucoaselor tubului digestiv, protejându-le de agresiunile bacteriene. În acest scop se foloseşte rădăcina uscată a plantei, din care se iau 1-4 g, în doză unică.

– Se foloseşte cu succes în alergia la polen şi praf. Se face o cură de 3 săptămâni cu macerat de trei-fraţi-pătaţi. Se beau 2-4 căni pe zi, pe stomacul gol. Această plantă nu numai că previne reacţia alergică, dar poate chiar stopa un proces alergic deja declanşat (în câteva ore).

– Trei-fraţi-pătaţi tratează astmul şi bronşita alergică. În tuse şi bronşită, saponinele aflate în plantă, dar mai ales în rădăcină, ajută la fluidificarea şi eliminarea secreţiilor bronşice. La fiecare schimbare de anotimp, se face o cură în care se bea macerat de trei-fraţi-pătaţi, câte o cană, de 3 ori pe zi. Atunci când boala este în faza acută, se bea decoct de trei-fraţi-pătaţi, care are rolul de a debloca rapid căile respiratorii. Decoctul se obţine prin fierberea plantei vreme de 5 minute la foc mic.

– În caz de acnee, se face o cură de 1 lună, cu 1 litru de macerat băut zilnic, pe stomacul gol, adăugând, pentru cei care au avut probleme hepatice, o jumătate de linguriţă rasă de iarbă de rostopască, la litrul de macerat. După primul tratament, se face 1 lună de pauză.

– Extern, infuzia de trei-fraţi-pătaţi poate fi folosită în spălături nazale, indiferent că este vorba de o afecţiune pe fond alergic sau infecţios.

– Se recomandă şi în spălaturi vaginale contra leucoreei, o dată pe zi, timp de 7 zile la rând. În toată această perioadă, însă, este necesar şi să se bea câte o cană de macerat.

Citiţi şi:
Zeolitul – aliatul de neprețuit în detoxifierea organismului uman și în purificarea apei
Sânzienele – planta ce ne pune în legătură cu sânzienele și care alungă cancerul

yogaesoteric
29 noiembrie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More