Uimitor: Bacteriile comunică între ele prin impulsuri electrice. Astfel, se organizează și devin tot mai rezistente la antibiotice

 

S-a descoperit că bacteriile pot comunica între ele prin impulsuri electrice. Deși uimitor în sine, acest aspect este extrem de îngrijorător pentru noi, oamenii, dacă ne uităm la ultimele rapoarte medicale care arată că pe zi ce trece bacteriile devin tot mai rezistente la antibioticele existente. În 2016, o femeie din Statele Unite a fost ucisă de o super-bacterie rezistentă la toate antibioticele disponibile pe piață.

Deși aceste microorganisme ar putea părea simple și primitive la prima vedere, nu este tocmai așa. O bacterie este capabilă de a emite semnale electrice pentru a chema alte bacterii să i se alăture.

Aceasta este concluzia unei noi cercetări asupra biofilmelor – straturile subţiri continue formate de bacterii, atunci când acestea se lipesc de o suprafaţă. Biofilme se găsesc în diverse locuri, de la placa dentară la suprafaţa rocilor, iar faptul că impulsurile electrice pe care acestea le emit atrag diverse bacterii la un loc este ceva extrem de îngrijorător, deoarece se ajunge la apariția a tot felul de rezistențe atât la substanțele chimice cât și la medicamentele cunoscute.

Potrivit estimărilor, circa 80% din infecții sunt cauzate de bacterii pe care le putem lua printr-o simplă atingere.

O echipă de cercetători de la Universitatea California a descoperit că bacteriile din biofilme trimit impulsuri electrice în afară cu scopul de a recruta noi „indivizi”.
„În acest fel, bacteriile din biofilme pot chema de la o distanță destul de mare alte bacterii care să se alăture comunității lor”, a declarat principalul autor al studiului, profesorul Gurol Suel.

Totuși, există și o veste bună în această descoperire. Faptul că acum ne cunoaștem mult mai bine inamicul. Dacă vom reuși să folosim aceasta în avantajul nostru și să dezvoltăm noi tehnici de a ne apăra de bacterii, rămâne de văzut.


Citiţi şi:

Sfârşitul medicinei cu substanţe chimice: În SUA a fost descoperită o superbacterie rezistentă la TOATE antibioticele cunoscute

Descoperirea care ar putea transforma lumea medicală! Antibioticul din pământ care nu poate fi învins de bacterii!
 

 

yogaesoteric
18 octombrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More