Uleiul de lavandă, un elixir pentru trup şi suflet

Uleiul de lavandă este cunoscut în special în aromaterapie pentru acţiunile calmante şi de relaxare. Datorită aromei sale plăcute, este printre cele mai folosite uleiuri volatile la nivel mondial în prepararea produselor farmaceutice şi cosmetice. El are însă şi alte proprietăţi curative, pe care vă invităm să le descoperiţi în continuare.

Remediu pentru crampe musculare
Sportivii sau oamenii mai în vârstă pot fi deranjaţi uneori de crampe musculare, a căror cauză poate fi oboseala muşchilor sau îmbătrânirea lor. Într-o astfel de situaţie, este suficient să amestecaţi 5 picături de ulei de lavandă într-o lingură de ulei de floarea-soarelui şi să ungeţi zona afectată. Veţi scăpa de dureri şi crampe, iar celulele musculare îşi vor relua activitatea în mod optim. Uleiul de lavandă se absoarbe uşor în piele şi produce un efect sedativ asupra nervilor. Astfel, muşchii vor fi relaxaţi.
Acţiune favorabilă asupra activităţii inimii
Lavanda susţine îmbunătăţirea funcţiei cardiace: înlătură palpitaţiile pe fond nervos, contribuie la normalizarea tensiunii arteriale. Când sunteţi nervoşi, iar inima începe să bată mai tare, uleiul de lavandă vă poate calma. În astfel de situaţii este considerat sedativul perfect. Pentru asta, puteţi stropi pe un şerveţel 2-3 picături de ulei şi să mirosiţi câteva secunde. Se poate face un masaj, adăugând în uleiul obişnuit 3 picături de ulei de lavandă. De asemenea, puteţi pune 3-4 picături de ulei în cada de baie. Disconfortul va dispărea şi veţi simţi o stare generală de bine.
Comprese cu lavandă pentru inflamaţii la nivelul picioarelor
Inflamaţiile de diverse cauze la nivelul picioarelor se pot dezvolta în timp şi provoacă dureri la mersul pe jos. Acest disconfort apare mai des la vârstnici, dar poate apărea şi la persoanele tinere. De un real ajutor poate fi o compresă umezită în ceai de muşeţel rece, pe care se pun 5 picături de ulei de lavandă şi 5 picături de ulei de salvie. Se aplică pe zona inflamată şi se ţine până se usucă. Acest tratament s-a dovedit a fi foarte util în caz de flebită (inflamaţia unei vene, de regulă la picioare).
Tratament pentru hemoroizi cu ulei de lavandă
Pe piaţă există tot felul de produse care promit vindecarea hemoroizilor. Multe persoane însă caută remedii naturiste pentru combaterea lor, considerând acţiunea plantelor mult mai eficientă. Cercetările mai noi au arătat că uleiul de lavandă poate împiedica dezvoltarea hemoroizilor într-o boală cronică. Se ştie că hemoroizii se produc în urma creşterii presiunii în venele hemoroidale care determină umflarea acestora. Atunci când un cheag de sânge se formează în interiorul hemoroidului apare inflamaţia care se dezvoltă şi mai mult, provocând dureri şi chiar sângerări. Utilizarea locală a uleiului de lavandă împiedică procesul de îmbătrânire şi îngroşare a pielii, reuşind să menţină elasticitatea pielii în zona lezată. Tratamentul constă din comprese cu 5-6 picături de ulei de lavandă şi 5 picături de ulei de salvie. Se aplică direct pe partea dureroasă după o baie caldă. Se repetă această procedură în fiecare seară, până la ameliorarea simptomelor.

De ajutor în caz de sinuzită
Sinuzita este o afecţiune destul de frecventă, atât în sezonul rece, cât şi vara, când folosim frecvent aerul condiţionat. De obicei, debutează cu blocarea sinusurilor cu fluid, unde se pot multiplica germeni, provocând o infecţie. Printre simptome se numără: secreţiile nazale abundente sau din contră, nas înfundat, pierderea mirosului, tuse, febră, dureri la nivelul feţei, oboseală. Poate dura între 2-4 săptămâni. Şi în acest caz puteţi apela cu încredere la uleiul de lavandă. Prepară un amestec din 3-4 picături de ulei de lavandă, 2 picături de ulei de mentă, 2 picături de ulei de salvie şi 2 picături de ulei de floarea-soarelui. Cu o pipetă, se picură câte 3 picături în fiecare nară, seara înainte de somn.
Precauţii în administrarea uleiului de lavandă
Uleiul de lavandă se foloseşte cu precauţie de către femeile însărcinate, în perioada de alăptare, şi la copiii cu vârste până la 7 ani. De asemenea, este necesar sfatul medicului în boli obstructive ale căilor biliare, insuficienţă hepatică severă şi alergii.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More