Uleiurile volatile naturale, un minunat mijloc de susţinere, îmbunătățire şi ajutorare a sănătăţii (9)

de Liliana Popa

Citiţi partea a opta a acestui articol

Cei care nu au încercat niciodată magia câmpului de iasomie ştiu oare ce este cu adevărat un parfum? (adaptare după Jean Paul Guerlain)

Parfumurile sunt ca nişte magicieni, fiind capabile să ne transporte într-o clipită, peste ani şi ani, spre momente frumoase trăite cândva. Aşa cum spunea Heinrich Heine în The Harz Journey, parfumurile sunt sentimentele florilor. În Antichitate, parfumurile plantelor erau foarte preţuite atât pentru aroma lor, cu care femeile se impregnau prin băi rituale, dar şi pentru virtuţile terapeutice. Uleiul volatil al unei plante este cel care ne permite să ne desfătăm cu mirosul ei plăcut atunci când îl inspirăm. Datorită aromoterapiei, în ultimele decenii uleiurile naturale volatile ale plantelor au devenit foarte populare. Virtuţile terapeutice ale acestor componente ale plantelor – uleiurile esenţiale, care au fost utilizate cu succes în vechime şi chiar descrise în tratate medicale străvechi, încep din nou să fie redescoperite şi folosite prin intermediul aromoterapiei.

Uleiul volatil de lămâie

Nativ din India, Citrus lemon, arborele de lămâi, este mereu verde şi creşte până la 6 metri înălţime, având frunzele ovale de culoare verde închis şi flori albe/roz foarte parfumate. Copacul a fost adus în Europa de către cruciaţi, în Evul Mediu. Fructele au un conţinut bogat în vitaminele A, B şi C. Uleiul esenţial de lămâie se obţine prin presarea la rece a cojilor fructelor. Pentru aceasta, lămâile se culeg când sunt încă verzi întrucât atunci au un conţinut mai mare de ulei în coji. În general sunt necesare aproximativ 3.000 de lămâi pentru a obţine un kilogram de ulei esenţial.

Principalele componente ale acestui ulei esenţial sunt: limonen (68%), alfa-pinen, camfen, beta-pinen, sabinen, mircen, alfa-terpinen, linalol, beta-bisabolen, trans-alfa-bergamoten, nerol şi neral. Acest ulei volatil nu este toxic, dar poate cauza iritarea pielii şi sensibilizare, la anumite persoane. Este foto-sensibilizant, de aceea nu trebuie utilizat înainte de expunerea la soare.

Uleiului volatil de lamâie are numeroase proprietăți curative, fiind: antiseptic, antibacterian, antifungic, antiinflamator, antiviral, astringent, antireumatic, stimulent imun, antispasmodic, carminativ, digestiv, ajută la reglarea digestiei, diuretic, laxativ, detoxifiant, vermifug, expectorant, sedativ, calmant, stimulent al funcţiilor mentale, îmbunătăţeşte concentrarea şi atenţia, ajută la luarea deciziilor, îndepărtează anxietatea, îmbunătăţeşte starea corpului şi a minţii. De asemenea, este antianemic, antisclerotic, cicatrizant, depurativ, diaforetic, febrifug, hemostatic, hipotensiv, insecticid, tonic.

Datorită proprităţilor sale, acest ulei esenţial este indicat în: răceli, gripă, dureri de gât, pierderea vocii,  infecţii, răni, febră, constipaţie, indigestie, congestie hepatică, infecții parazitare, acţiuni de detoxifiere, obezitate, muşcături de insecte, seboree, acnee, păr gras, circulaţie slabă, varice, artrită, gută, riduri, îndepărtarea celulitei, abceselor, arsurilor, carbunculelor, oboseală generală, anxietate, insomnie, probleme de memorie, stres, depresii, lipsă de energie.

Acest ulei esenţial cu miros proaspăt şi înviorător, pe lângă numeroasele efecte curative generate în întregul organism, are o influență benefică și în plan psiho-mental, ajutând la luarea deciziilor şi îmbunătăţind concentrarea mentală. Uleiul de lămâie elimină aciditatea crescută din organism și ajută sistemul circulator, îmbunătăţind fluxul sanguin, scade tensiunea arterială, ajută la oprirea sângerărilor nazale. Ajută la scăderea febrei, la îndepărtarea infecţiilor gâtului, a bronşitei şi a gripei. Stimulează sistemul imun şi curăţă organismul. De asemenea, îmbunătăţeşte funcţiile sistemului digestiv, fiind de ajutor în constipaţie, dispepsie şi celulită.

Ajută la diminuarea şi îndepărtarea durerilor de cap şi migrenelor, prin acţiunea profund limpezitoare pe care o are. Este de ajutor în caz de reumatism şi artrită, diminuând inflamaţia şi ajutând la eliminarea toxinelor. Ajută la îndepărtarea acneei, curăţarea pielii grase şi a părului gras, ca şi la îndepărtarea celulelor moarte de pe piele. Prin proprietăţile sale astringente, ameliorează congestia pielii. Proprietăţile antiseptice îl fac extrem de util în caz de tăieturi, arsuri şi răni minore. Este hrănitor pentru unghii şi luptă împotriva micozelor apărute la acest nivel. Dacă aplicaţi uleiul pe păr şi apoi mergeţi la soare, culoarea părului dumneavoastră se va deschide. 

Uleiul de lămâie ajută la lupta împotriva infecţiilor, fiind util pentru vindecarea ulcerelor bucale, a herpesului şi a muşcăturilor de insecte. Câteva picături de ulei de lămâie puse în apă caldă vor genera o apă de gură foarte bună pentru gargară şi pentru îndepărtarea ulceraţiilor bucale şi a mirosului urât. Împotriva insectelor puteți pulveriza pe piele câteva picături de ulei esențial puse în apă, într-o sticlă cu pulverizator. Timp de 12 ore după aplicaţia pe piele a uleiului de lămâie nu trebuie să vă expuneţi la soare. Aceste proprietăți erau cunoscute încă din antichitate, de către romani, care foloseau cojile de lămâie pentru a se feri de insecte şi pentru a împrospăta hainele.

Uleiul de lămâie îndepărtează durerile generate de expunerea prelungită la frig. Mai este folosit pentru ameliorarea problemelor musculare.

De asemenea, este de ajutor în munca intelectuală intensă datorită capacităţii sale de a îndepărta iritarea, de a ajuta la îmbunătăţirea concentrării, a stării de spirit, de a purifica mintea şi de a ajuta la luarea deciziilor. În Japonia, acest ulei este folosit în aromatizoarele de cameră din bănci, pentru a reduce erorile de muncă. Este purificator, limpezitor şi aduce stare de bucurie şi speranţă. Datorită proprietăţilor sale reîmprospătătoare şi tonice pentru minte, corp şi spirit, uleiul esenţial de lămâie era simbolizat la romani de zeița tinereţii, Juventas.

În combinaţie cu ulei esenţial de rozmarin, uleiul de lămâie creşte memoria, concentrarea şi aduce claritate gândirii.

Uleiul de lămâie își găsește utilitatea și în gospodărie. 1-2 picături de ulei esenţial puse pe o lavetă ajută la îndepărtarea petelor de grăsime, adezivi, lipici sau creion de pe majoritatea suprafeţelor. 2-3 picături de ulei esenţial amestecate cu apă ajută la curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor. De asemenea, poate fi pulverizat în cameră pentru dezinfectarea aerului. Câteva picături puse pe un tampon de vată, plasat în frigider, ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute din acesta.

Uleiul voaltil de lămâie se amestecă bine cu uleiul de lavandă, trandafir, santal, eucalipt, geraniu, fenicul, ienupăr, neroli, elemi,  muşeţel, tămâie, lichen, ylang ylang.

 
Citiţi partea a zecea a articolului


Citiţi şi:

Terapia cu elemente minerale naturale şi utilizarea lor în vederea accelerării evoluţiei spirituale a fiinţei umane, în lumina tradiţiei orientale
12 uleiuri volatile naturale şi efectele lor asupra minţii

 

yogaesoteric
9 octombrie 2013

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More