Ultima lovitură de la Bruxelles pe LGBTQ: Vă obligăm

Comisia Europeană a propus recent ca fiecare ţară din UE să fie obligată să recunoască dreptul referitor la filiaţie acordat de un alt stat membru, un plan ce ar proteja copiii din familiile homoparentale, dar a cărui adoptare va depinde de un acord unanim al celor 27, relatează France Presse conform Agerpres.

Deocamdată, ILGA, o coaliţie internaţională de asociaţii LGBTI, a salutat progresul major în a pune capăt „poverii” asupra familiilor „curcubeu”.

Va fi o uşurare. Astăzi, o familie poate înceta să mai fie una trecând o graniţă”, a reacţionat europarlamentarul Pierre Karleskind (Renew, liberali), membru al intergrupului LGBTI din Parlament. Textul „ar permite «familiei curcubeu» să iasă din purgatoriul administrativ”, a adăugat în ecou vicepreşedintele grupului S&D (social-democrat) Gaby Bischoff.

Propunerea executivului european, care va fi discutată de europarlamentari şi ţările membre, urmăreşte crearea „unui certificat european de filiaţie” cu un model armonizat şi a cărui valabilitate ar urma să o accepte toţi cei 27.

Copiii sau părinţii lor „ar putea cere acest certificat de la statul membru care a stabilit filiaţia şi să-l folosească pentru a dovedi relaţia lor în toate celelalte state membre”, iar „filiaţia stabilită într-un stat membru ar urma să fie recunoscută în toate celelalte fără o procedură specială”.

Ideea este de „a proteja drepturile fundamentale ale copiilor” şi de a oferi securitate juridică „tuturor tipurilor de familii atunci când se deplasează dintr-un stat membru în altul pentru a călători sau a locui acolo”, subliniază Comisia.

În prezent, legislaţiile naţionale variază în funcţie de statele membre”, în special în ceea ce priveşte drepturile familiilor homoparentale, „ceea ce poate crea obstacole juridice, obligând uneori familiile să iniţieze proceduri administrative sau chiar juridice pentru recunoaşterea filiaţiei, proceduri lungi şi costisitoare cu un rezultat incert”, deplânge executivul european.

Dincolo de libera circulaţie, textul propus ar permite copiilor, oriunde s-ar afla în UE, „să beneficieze de drepturile care decurg din filiaţie în domenii precum moştenirea, obligaţiile de întreţinere, drepturile de încredinţare sau dreptul părinţilor de a acţiona ca reprezentanţi legali în chestiuni educaţionale sau medicale”.

Un obiectiv anunţat de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen din septembrie 2020: „Dacă eşti părinte într-o ţară, eşti părinte în toate ţările”, a declarat ea în faţa eurodeputaţilor.

Cu toate acestea, adoptarea textului va necesita unanimitatea statelor membre, o provocare într-un moment în care mai multe state – cu Polonia şi Ungaria în frunte – îşi manifestă ostilitatea faţă de drepturile LGBT+, notează AFP.

Nu dorim să schimbăm competenţa naţională, nu este vorba de modificarea modului în care fiecare stat defineşte ceea ce constituie o familie” sau adopţia, ci de „protejarea drepturilor copilului”, a pledat comisarul pentru justiţie Didier Reynders.

Dacă unanimitatea nu poate fi obţinută, Bruxellesul va căuta „să consolideze cooperarea” între state, a subliniat el.

Această propunere a Comisiei urmează unei hotărâri a Curţii de Justiţie a UE, care a estimat în decembrie 2021 că Bulgaria a încălcat drepturile fundamentale ale fiicei apatride a unui cuplu de lesbiene care trăieşte în străinătate, refuzând să-i elibereze o carte de identitate, aminteşte AFP.

Citiți și:
UE va impune ideologia LGBT chiar trecând cu bocancii peste democrație
LGBT, Soros și NATO

 

yogaesoteric
26 ianuarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More