Un fenomen banalizat în capitalismul contemporan: atomizarea

Pe canalele de propagandă rusești de pe Telegram se face bășcălie la greu de procesul de recrutare din Ucraina, fiind prezentate zilnic filmări cu oameni luați cu japca de pe stradă de patrulele comisariatelor militare.

Cel mai interesant aspect mi se pare însă altceva.

Aceste filmări care în viitor vor intra, fără îndoială, într-un muzeu al războiului ruso-ucrainean, surprind excelent un fenomen banalizat în capitalismul contemporan: atomizarea.

Uitați-vă la instantaneul de mai jos, pe care l-am extras dintr-un recent filmuleț: oamenii se uită idiotizați cum este luat cu forța de pe stradă semenul lor, dar nimeni nu intervine. Gig economy își vede de treabă în continuare: în timp ce un ucrainean se pregătește să meargă la tocător în Bahmut, altul cară ciorbițe cu Glovo. În continuarea filmulețului se văd trecând mașini, oameni pe stradă. Unii nici nu întorc capul, se fac că nu văd. Nimeni nu intervine să le ardă o lopată în cap brutelor lui Zelenski. Fiecare e cu treaba lui.

Imaginea îmi amintește de unele imagini ireale din timpul campaniilor de vaccinare, când circulau filmulețe cu câte unii scoși pe targă din centrul de vaccinare, dar șocant nu era neapărat că a pățit vreunul o reacție adversă, ci că toți ceilalți rămâneau cuminți cu mânuța întinsă, fiecare în pătrățica lui, și nimeni nu se ridica să plece. Adică unul o mierlise nasol, totul se petrecuse sub nasul lor, dar oamenii erau convinși că lor PERSONAL nu li se poate petrece nimic.

Ruperea legăturilor dintre oameni se numește „atomizare”, este unul dintre motoarele capitalismului financiarizat contemporan și este un fenomen destul de bine studiat și comentat. Atomizarea este absolut necesară atât pentru ca opoziția societății să fie frântă și Puterea să-și poată construi apoi în voie falși oponenți și o falsă opoziție („cu voie de la stăpânire”) cu care să mimeze dezbaterea democratică, dar și pentru ca mediul economic să rămână în continuare funcțional la cote maxime chiar dacă una dintre verigile sale – în cazul de față, un viitor soldat – dispare brusc din peisaj. Adică da, a dispărut, și?… „Circulați, nu e nimic de văzut aici.” Oamenii nu se pot opri din ceea ce fac pentru a da o mână de ajutor pentru că fiecare, la nivel particular, o fi fost momit cu credite, are facturi de plătit, datorii la bancă, un copil care este necesar să fie îmbrăcat și trimis la școală etc.

Și nu se vor opri.

Autor: Lucian Sârbu

Citiți și:
Neobrăzata Ucraină: Comunicatul impertinent al Ambasadei Ucrainei la București referitor la legea privind minoritățile din această țară
Batalionele Azov și Aïdar – Formațiuni paramilitare ucrainene de extremă dreapta naziste. Cu ei Ucraina vrea în UE și NATO

 

yogaesoteric
28 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More