Undele cerebrale pot fi controlate prin implanturi

 

Undele cerebrale sunt fluctuații ale potențialului energetic între diferitele părți ale creierului. Undele Delta corespund stării de somn profund fără vise. Undele Tetha în principal dar și undele Alpha corespund stării onirice. Fenomenele psi se produc la frontiera dintre starea de veghe și cea de vis.

Electromagnetismul creierului este influențat de activitatea geomagnetică, de cea solară sau de cea a planetelor.

Specialiștii au reușit o performanță care este considerată de excepție. O femeie paralizată de 55 de ani a reușit să controleze un avion de luptă F-35, cu ajutorul minții, într-un simulator de zbor.

Jan Scheuemann a atins această performanță după doi ani de antrenament în cadrul Programului de Protecție Revoluționară al Agenției de Cercetare Avansată, DARPA.

Femeia a paralizat complet în anul 2003 din cauza unei boli neurodegenerative. Cercetătorii i-au montat doi electrozi pe cortexul motor, acea parte a creierului care controlează membrele superioare.

Toate părţile creierului comunică una cu cealaltă, iar aceasta se face prin intermediul unui ansamblu foarte vast de mici „staţii” electrice – neuronii. Membrana lor prezintă pe faţa externă o încărcătură electrochimică pe care o eliberează, din nou şi din nou, sub forma a ceea ce se numeşte „potenţial de acţiune”.

Acesta călătoreşte apoi de-a lungul prelungirilor neuronale numite axoni şi dendrite, până la alţi neuroni. Celulele nervoase acţionează la unison pentru a genera gânduri şi mişcări, iar informaţia se răspândeşte prin reţele foarte fine, între diferitele părţi ale creierului şi spre organele de acţiune.

În prima fază, Jan Scheuemann a învățat cum să controleze un braț robotizat cu ajutorul minții. După doi ani, a reușit să piloteze un avion de vânătoare în același mod.

DARPA a investit 70 de milioane de dolari în acest proiect. Cercetătorii au creat un implant cu ajutorul căruia au putut urmări activitatea creierului în timp real.

Astăzi, peste 100.000 de oameni trăiesc cu un asemenea implant, cu care fac față bolii Parkinson.

Citiți și:

Undele cerebrale şi stările de conştiinţă

Cu un CIP în creier: Implanturi de inteligență artificială testate pe oameni pentru combaterea bolilor psihice și neurologice

 

yogaesoteric
26 iulie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More