Unele orașe din Suedia interzic purtarea măștii de protecţie

În primul an de pandemie, autoritățile suedeze au fost vehemente împotriva purtării măștii de protecție, ca mai apoi, în decembrie 2020, să o recomande ca măsură de prevenție. Chiar şi după aceea, la nivel local, s-au făcut în continuare recomandări anti-mască, informează The Conversation.

Oficialii dintr-un oraș din sud-vestul Suediei au impus unui profesor să își dea masca jos, interzicând mai apoi purtarea acesteia și folosirea oricărui alt mijloc de protecție în școli. Autoritățile au explicat că nu există dovezi științifice cu privire la eficacitatea purtării măștii, citând Agenția de Sănătate Publică Suedeză.

Pentru majoritatea statelor europene, purtarea măștii a devenit o obișnuință, Centrul European pentru Controlul Bolilor recomandând pentru prima dată purtarea măștilor în aprilie, iar Organizația Mondială a Sănătății oferind propria recomandare abia în iunie. În schimb, situația în țara scandinavă este diferită, persistând în a spune că măștile nu sunt eficiente și că folosirea lor incorectă ar putea duce la creșterea transmiterii virusului.

În iulie 2020, ministrul sănătății Lena Hallengren a explicat că guvernul nu are obiceiul de a lua decizii pe tema articolelor de protecție, precum măștile, așa că nu va contrazice poziția Agenției de Sănătate Publică. În aprilie, epidemiologul-șef Anders Tegnell a mers chiar până acolo încât a scris un mesaj către Centrul European pentru Controlul Bolilor în care i-a avertizat pe oficiali să nu recomande purtarea măștilor.

În august 2020, Tegnell susținea aceeași poziție, spunând că dovezile privind eficiența măștii sunt „foarte slabe” și că purtarea lor ar putea să crească transmiterea virusului.

Citiți și:
Și dacă măștile nu doar că nu ajută, dar chiar dăunează? Ce spun unele studii și unii medici despre purtarea măștilor pentru combaterea epidemiei
Suedia. Scrisoare deschisă semnată de zeci de medici: Vaccinați doar persoanele cu factori de risc sau cei care au vârsta peste 65 de ani
Studiu: «Cu atenția pe coronavirus, cazurile de tuberculoză nediagnosticate și netratate vor provoca peste 1 milion de decese»

yogaesoteric
14 iunie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More