Suedia. Scrisoare deschisă semnată de zeci de medici: Vaccinați doar persoanele cu factori de risc sau cei care au vârsta peste 65 de ani

Peste 25 de medici din Suedia, între care și un doctor de origine română, au semnat o scrisoare deschisă adresată autorităților în care „sugerează cu fermitate” ca vaccinarea anti-covid să se facă doar pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani sau cei care prezintă factori de risc.

În textul scrisorii, publicat de prestigiosul cotidian Göteborgs Posten, se arată că în anul 2009, în timpul gripei porcine, 60% din populația suedeză a fost vaccinată, dar efectele nu au fost cele scontate.

Dimpotrivă, scriu medicii, câțiva ani mai târziu, atât Suedia cât și Norvegia – țări care au vaccinat în masă împotriva gripei porcine – au ajuns să aibă sezoane gripale mult mai severe.

În anul 2009, 60% din populația suedeză a fost vaccinată împotriva gripei porcine. Profesorul Hans Rosling a numit pandemia un «media hype» (manipulare media) și imunologul Ann-Cathrin Engwall a avertizat că vaccinarea în masă ar putea face mai mult rău decât bine [1,2]. Cel puțin 350 de copii și adulți suedezi au dezvoltat narcolepsie de la vaccinul Pandemrix, care conținea noi componente care nu fuseseră utilizate anterior în acest context [3].

Câțiva ani mai târziu, Suedia și Norvegia, care și-au vaccinat în masă populația împotriva gripei porcine, au ajuns să aibă sezoane gripale mai severe decât în alte țări. Acest fapt sugerează că efectul protector oferit de vaccin a fost în cel mai bun caz temporar și a dus la lovirea mai puternică a acestor țări atunci când virusul gripei porcine s-a transformat ulterior într-un virus sezonier [4]. Multe dintre persoanele vaccinate nu au dezvoltat o imunitate mai largă, pe bază de celule T împotriva proteinelor virale, ceea ce le-a făcut să devină mai susceptibile la variantele virale. Urmează să facem aceeași greșeală din nou în 2021?”, scriu medicii.

Ei arată că principalele victime ale covid-19 sunt persoanele care au mai multe boli și în special cei foarte bătrâni. Doctorii arată că în grupa de vârstă 0-19 ani, rata este de 1 deces la 500.000 de oameni.

Semnatarii consideră că „Vaccinarea în masă în timpul unei pandemii de coronavirus în curs de desfășurare în afara grupurilor de risc este, în opinia noastră, inadecvată și oferă un beneficiu mic în raport cu riscurile pe termen scurt și lung”.

Dorința noastră este ca factorii de decizie să cântărească mai atent beneficiile versus riscurile posibile, pe baza datelor cunoscute. Vă sugerăm cu fermitate ca numai cei cu vârsta peste 65 de ani sau cei cu factori de risc să fie pre-vaccinați. În caz contrar, riscăm să repetăm greșelile grave care au fost făcute în 2009, când ne-am vaccinat în masă împotriva gripei porcine”, se încheie textul semnat de cei 28 de medici. Printre ei, se află și doctorul Dinu Dusceac, de origine română, specialist în cardiologie.

Iată textul integral tradus:

„În anul 2009, 60% din populația suedeză a fost vaccinată împotriva gripei porcine. Profesorul Hans Rosling a numit pandemia un «media hype» (manipulare media) și imunologul Ann-Cathrin Engwall a avertizat că vaccinarea în masă ar putea face mai mult rău decât bine [1,2]. Cel puțin 350 de copii și adulți suedezi au dezvoltat narcolepsie de la vaccinul Pandemrix, care conținea noi componente care nu fuseseră utilizate anterior în acest context [3].

Câțiva ani mai târziu, Suedia și Norvegia, care și-au vaccinat în masă populația împotriva gripei porcine, au ajuns să aibă sezoane gripale mai severe decât în alte țări. Acest fapt sugerează că efectul protector oferit de vaccin a fost în cel mai bun caz temporar și a dus la lovirea mai puternică a acestor țări atunci când virusul gripei porcine s-a transformat ulterior într-un virus sezonier [4]. Multe dintre persoanele vaccinate nu au dezvoltat o imunitate mai largă, pe bază de celule T împotriva proteinelor virale, ceea ce le-a făcut să devină mai susceptibile la variantele virale. Urmează să facem aceeași greșeală din nou în 2021?

În peste 85% din cazuri, mortalitatea prin covid-19 este legată de una sau mai multe boli subiacente și se adresează în primul rând celor foarte bătrâni [5]. În grupul cu vârste cuprinse între 90 și 99 de ani, 1 din 30 a murit în populația suedeză. În grupul cu vârsta cuprinsă între 70 și 79 de ani, 1 din 420 a murit. În grupul cu vârsta cuprinsă între 0 și 19 ani, acest număr este 1 din 500.000 [6].

Factorii de risc cunoscuți și diferența clară de vârstă ar fi necesar să direcționeze contramăsurile utilizate pentru combaterea bolii [7]. Vaccinarea în masă a unei populații tinere și sănătoase nu este justificată din punct de vedere medical, ci, dimpotrivă, este asociată cu unele riscuri. Tulburările fatale de coagulare pe care le-am văzut recent sunt doar un exemplu [8]. Prin urmare, ar fi indicat să îi vaccinăm numai pe cei cu vârsta peste 65 de ani, precum și pe cei cu factori de risc identificați pentru deces și complicații grave în caz de infecție. Persoanele care au fost infectate și s-au recuperat ulterior din covid-19 au o imunitate naturală și nu beneficiază de pre-vaccinare.

Pentru SARS-CoV-2, există mai multe mecanisme care contribuie la protecția personală, cum ar fi:
1. Mecanisme de apărare înnăscute care reacționează la anumite caracteristici ale virusului [9];
2. Imunitate încrucișată dobândită prin infecții anterioare cu virusuri similare [10],
3. Imunitatea dobândită prin infecția covid-19;
4. Imunitatea dobândită prin pre-vaccinuri.

Ca exemplu al mecanismelor de apărare înnăscute, un studiu internațional a descoperit că unul din trei europeni poartă probabil o variantă genetică moștenită de la neandertali, care îi ajută să descompună genomul virusului mai eficient [9].

Îmbolnăvirile anterioare de răceală comună cauzate de alte coronavirusuri pot oferi, de asemenea, o protecție imunitară parțială împotriva SARS-CoV-2. Un studiu a arătat că persoanele care au fost infectate cu SARS în 2003 erau imune la noul coronavirus șaptesprezece ani mai târziu. Țările afectate de epidemiile MERS și SARS au cunoscut de această dată o situație mai puțin severă, probabil din cauza imunității parțiale a populației [10]. În general, studiile din întreaga lume arată că 25-50% din populația globală are imunitate încrucișată [11,12,13].

Cercetătorii de la Institutul Karolinska au arătat că persoanele fără anticorpi detectabili și care nu au prezentat niciun simptom pot avea totuși imunitate bazată pe celulele T la noul coronavirus. Nivelul imunității la covid-19 din populație este, prin urmare, probabil mult mai mare decât am putut măsura până acum [14]. Imunitatea după infecție este puțin probabil să difere faţă de alte virusuri respiratorii, ceea ce înseamnă că reinfecția este rară, iar atunci când apare, va avea ca rezultat doar simptome ușoare [15,16].

Epidemiologul John Ioannidis a estimat că până în februarie 2021, 19-25% din populația lumii a fost infectată [17]. Deoarece nu a fost pus în aplicare niciun lockdown în Suedia, spre deosebire de alte țări, proporția persoanelor infectate și, prin urmare, imune în țara noastră este probabil mare.

Pre-vaccinurile sunt un nou tip de vaccin. Sistemul imunitar este activat, iar efectul vaccinului este atins numai după ce celulele noastre au preluat șablonul vaccinului și au produs și expus proteina virală spike pe suprafețele lor. Aproximativ unul din trei suedezi a primit acum cel puțin o doză de pre-vaccin [18]. Persoanele cu factori de risc sunt deosebit de bine reprezentate în rândul celor care au fost deja vaccinați. Aceasta înseamnă că rata mortalității cauzată de virus va fi aproape sigur foarte scăzută în viitor.

Vaccinarea în masă în timpul unei pandemii de coronavirus în curs de desfășurare în afara grupurilor de risc este, în opinia noastră, inadecvată și oferă un beneficiu mic în raport cu riscurile pe termen scurt și lung. Utilizarea pre-vaccinurilor trebuie considerată experimentală, întrucât studiile clinice au publicat până acum doar două luni de date de urmărire de calitate, iar studiile mai au mai mult de un an până la finalizare. Aceasta înseamnă că spectrul efectelor secundare rare și întârziate nu este încă pe deplin cunoscut, după cum este exemplificat recent de tulburările letale de coagulare.

Dorința noastră este ca factorii de decizie să cântărească mai atent beneficiile versus riscurile posibile, pe baza datelor cunoscute. Vă sugerăm cu fermitate ca numai cei cu vârsta peste 65 de ani sau cei cu factori de risc să fie pre-vaccinați. În caz contrar, riscăm să repetăm greșelile grave care au fost făcute în 2009, când ne-am vaccinat în masă împotriva gripei porcine.

Semnează,
Sven Román MD, specialist în psihiatrie pediatrică
Nils Littorin MD PhD
Sebastian Rushworth MD
Ann-Cathrin Engwall PhD în biologia celulelor moleculare cu accent pe imunologie
Ragnar Hultborn MD PhD, specialist în oncologie, profesor emerit
Sture Blomberg MD, specialist in anesteziologie și terapie intensivă, profesor asociat
Ralf Sundberg MD, specialist in chirurgie, profesor asociat
Lilian Weiss MD, specialist in chirurgie, profesor asociat
Susanna Hartmann-Petersen MD PhD, specialist în dermatologie
Dinu Dusceac MD PhD, specialist în cardiologie
Anna Maria Wiedemann MD PhD, specialist în medicina familiei
Boris Klanger MD, specialist în medicina familiei
Olga Lundberg MD, specialist în medicina familiei și recuperare
Ludwig Hellmundt MD, anestezist
Robert Svartholm MD, specialist în medicina familiei
Hans Zingmark MD, specialist în medicină internă și pneumologie
Carina Ljungfelt MD, specialist în medicina familiei
Christina Malm MD, specialist în medicina familiei
Fritz Probst MD, specialist în medicina familiei
Kristian Holmberg MD, specialist în medicina familiei
Magnus Burling MD, specialist în medicina familiei
Nina Yderberg MD, specialist în psihiatrie pediatrică
Sven Meenen MD, specialist în medicina familiei
Margareta Andersson MD, specialist în medicina muncii
Maria Papadopoulou MD, specialist în oftalmologie
Ida Höglund MD, specialist în chirurgie
Hans Sjögren MD, specialist în anesteziologie și terapie intensivă
André Marx MD

Referinţe:
1. Allerstam L. Professorn: Svininfluensan en “mediahype”. Sveriges Television. Rapport. 9 maj 2009. LinkedIn.
2. Vaccin kan göra med skada än nytta. Svenska Dagbladet. 9 aug 2009.
3. Narkolepsi. Socialstyrelsen 2018-11-20.
4. Linde A, Englund H, Hederström P, et al. Influensan 2012–2013 visar behovet av skydd för riskgrupper i alla åldrar. Vaccination kan rädda liv. Läkartidningen. 2014; 111:CP14.
5. Avlidna i covid-19. Socialstyrelsen.
6. Unik kartläggning: Här är de som dött i covid i Sverige. Dagens Nyheter. 22 mars 2021.
7. Kulldorff, M. COVID-19 Counter Measures Should be Age Specific. 10 april 2020. Linkedin
8. AstraZeneca’s COVID-19 vaccine: EMA finds possible link to very rare cases of unusual blood clots with low blood platelets. European Medicines Agency. 7 april 2021.
9. Schou S, Butler-Laporte G, Nakanishi T, et al. A Neanderthal OAS1 isoform protects individuals of European ancestry against COVID-19 susceptibility and severity. Nature medicine. 2021; 27:659-667.
10. Le Bert N, Tan A, Kunasegaran K, et al. SARS-CoV-2-specific T cell immunity in cases of COVID-19 and SARS, and uninfected controls. Nature. 2020; 584:457-462.
11. Henrik Brändén, H. Immunförsvaret och viruset. Att förstå coronapandemin. Lund. Celanders förlag. 2021
12. Sette A, Crotty S. Pre-existing immunity to SARS-CoV-2: the knowns and unknowns. Nature Reviews Immunology. 2020;20:457-458.
13. Mateus J, Grifoni A, Tarke A, et al. Selective and cross-reactive SARS-CoV-2 T cell epitopes in unexposed humans. Science. 2020;370;89-94.
14. Sekine T, Perez-Potti A, Rivera-Ballesteros O, et al. Robust T Cell immunity in Convalescent Individuals in Asymptomatic or mild COVID-19. Cell. 2020; 183;158-168.
15. Bred immunitet mot covid-19 efter 9 månader. Danderyds sjukhus. 16 februari 2021.
16. Jane Hall V, Foulkes S, Charlett A, et al. SARS-CoV-2 infection rates of antibody-positive compared with antibody-negative health-care workers in England: a large, multicentre, prospective cohort study (SIREN). The Lancet. 2021; 397:1459-1469.
17. Ioannidis, J. Reconciling estimates of global spread and infection fatality rates of COVID‐19: An overview of systematic evaluations. European Journal of Clinical Investigation. 2021; 51:e13554.
18. Statistik för vaccination mot covid-19. Folkhälsomyndigheten.

Citiţi şi:
Vaccinarea vârstnicilor împotriva covid-19 este prea riscantă. Zeci de bătrâni au murit după ce au primit vaccinul
Vaccinezi mai mult, crește numărul cazurilor de covid și mortalitatea

yogaesoteric
28 mai 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More