Unele păsări compun iarna cântece pe care le interpretează primăvara ca să-și atragă iubite…

Se pare că păsările de sex masculin se dedică unor adevărate sesiuni de canto în sezonul de iarnă ceea ce constituie, după părerea cercetătorilor, un fel de practică pentru perioada în care vor flirta odată cu venirea primăverii!

Majoritatea acestor păsări asupra cărora s-au realizat cercetări sunt păsări migratoare. Din această observație a apărut și întrebarea pusă de Marjorie Sorensen de la Universitatea Goethe din Frankfurt: „De ce fac acest lucru atunci când ele se află la mii de kilometri de orice posibilă oportunitate de reproducere?”.

Testele au arătat că aceste triluri speciale consumă cu aproximativ 50 procente mai multă energie decât orice altă activitate desfășurată de respectivele păsări. Plus că atunci când aceste sunete ies din pieptul lor, există și riscul de a fi descoperite de prădători. Și totuși, nevoia de exercițiu este mai importantă. Este ca un cantonamet înainte de marea finală!

Biologii se așteptau ca această extravaganță muzicală de iarnă să fie de fapt o practică pentru apărarea teritoriului. Dar păsările exersează pur și simplu variante ale serenadelor, în loc de imnuri teritoriale mai scurte. Acest lucru a fost raportat de Sorensen și colegii săi în revista de specialitate American Naturalist.

Ca o explicație alternativă, Sorensen și colegii săi sugerează că piesa muzicală de iarnă este clar o practică. Femelele preferă primăvara masculii care au melodii mai elaborate. Printre păsările cercetate de Sorensen și echipa sa în Africa, cele care au cântat sofisticat și au avut cântece deosebit de complexe, au reușit mult mai repede să își găsească o pereche de sex feminin.

Concluzia finală a cercetării reliefează că dacă muzicalitatea trilurilor acestor păsări contează atât de mult în procesul lor de împerechere și nu numai, înseamnă că și practica este foarte importantă, ba chiar de bază. Tocmai de aceea, perioada migrației și repaosul pe timp de iarnă sunt folosite cu mult sârg pentru aceste exerciții de perfecționare.


Citiți și
Fabulos. Ce păsări zboară zece luni fără oprire 

Copacii şi păsările combat depresia şi stresul 

Din misterele naturii: animale care sunt jumătate femelă, jumătate mascul

 

yogaesoteric

25 noiembrie 2018

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More