Uniunea Europeană – un nou val de cenzură asupra internetului peste trei luni, potrivit noii legislaţii adoptate în aprilie

Din august, orice platformă cu peste 45 de milioane de utilizatori va avea obligaţia să se implice activ în eliminarea a ceea ce politrucii de la Bruxelles ar putea socoti „dezinformare” sau „discurs al urii”. Regulile sunt vag precizate, dar amenzile potenţiale sunt uriaşe, de până la 6% din venituri, ceea ce în cazul Facebook înseamnă cam 5 miliarde de euro.

Sunt vizate în principal reţelele de comunicare virtuală și platforme video, dar nu numai. Dintre reţele, sunt incluse Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, site-uri video ca YouTube. Dar atenţie, și Wikipedia sau căutarea pe Google va urma să aibă filtre suplimentare în acord cu adevărul de la Bruxelles și în consecinţă nu va mai indica linkuri către site-urile care contrazic linia oficială a Sovietului European, nici la o căutare explicită din partea cuiva.

Criteriul de 45 de milioane de utilizatori e atât de uşor de atins pentru corporaţiile internetului, încât sunt vizate de noua lege orice, de la sisteme de operare ale telefoanelor mobile ca Android de la Google, la iOS de la Apple, la Google Maps și site-uri de vânzări ca Amazon. (Implicit, sunt „arse” din librăriile virtuale cărţile care contravin adevărului oficial.)

Nu se precizează dacă WhatsApp va fi necesar să cenzureze și convorbirile private 1 la 1, performanță pe care nu o atingeau nici comuniştii ‒ care, cel mult, puteau asculta unele convorbiri, nu să le oprească în timp real între emiţător și destinatar.

La mustaţă a scăpat Tinder, care nu are încă atâţia clienţi. Dar, dacă se mai dezvoltă, ajungem la realitatea distopică în care o să i se impună cote de diversitate și lupta contra rasismului sau a homofobiei și pentru persoanele cu care îţi dai întâlnire. Îți cauţi o prietenă și te trezeşti că te întreabă Mircea Toma pe ce criterii discriminezi. Ajungi în pat cu ea și apare Norica Nicolai între voi: „cunoaşteţi amendamentul meu la legea lui Iulian Bulai despre dating…?

Exceptând TikTokul chinez, majoritatea platformelor sunt americane. Digitalul e singurul domeniu în care UE se războieşte birocratic cu Marele Licurici și îi mai aplică, din când în când, amenzi. Dar după cum observăm, o face în linia aripii mai radicale a stângii americane. Astfel, cenzura ar putea ajunge pe usa din dos și în America. Pentru că există deocamdată un avantaj american în privinţa libertăţii de exprimare, dat fiind că există nişte amendamente constituţionale și o grupare politică favorabilă libertăţii. Unele afirmații sau aspecte care se pot spune în America se pedepsesc deja cu închisoarea în țări ale Europei. Dar dacă firmele vor fi nevoite să îşi cenzureze conţinutul pentru piaţa europeană, vor căuta să nu rişte și vor aplica aceleaşi filtre și celui produs în SUA.

Citiți și:
Legea privind „prevenirea difuzării conținutului terorist” amenință direct libertatea de exprimare
De ce se tem cenzorii de libertatea de informare
SUA pregătește un nou Big Bang pe internet!

 

yogaesoteric
23 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More