SUA pregătește un nou Big Bang pe internet!

Curtea Supremă a Statelor Unite revizuiește o lege care a protejat companiile de tehnologie timp de peste un sfert de secol de a fi date în judecată pentru conținutul postat de utilizatorii lor. Această decizie ar putea revoluționa internetul.

Înalta Curte dedică două audieri unor procese intentate de victime ale atacurilor jihadiste care acuză Google și Twitter că au „ajutat” gruparea Statul Islamic prin difuzarea propagandei sale.

Până la 30 iunie, va fi necesar să definească domeniul de aplicare a unei legi din 1996, cunoscută sub numele de „Secțiunea 230” și considerată un pilon al boom-ului internetului. Textul stipulează că societățile de tehnologie nu pot fi considerate „editori” și nu se pot bucura de imunitate juridică pentru conținutul postat pe platformele lor.

Ideea parlamentarilor a fost de a proteja sectorul, pe atunci aflat la început, de o cascadă de procese, permițându-i să se dezvolte, încurajându-l în același timp să elimine așa-numitul conținut „problematic”.

Dar această dispoziție nu se mai bucură de consens: democrații le reproșează giganților din domeniul tehnologiei că se ascund în spatele acestei imunități pentru a permite proliferarea mesajelor rasiste și conspiraționiste; republicanii, indignați de interzicerea accesului lui Donald Trump pe mai multe rețele de comunicare virtuală, le acuză de „cenzură” sub pretextul dreptului lor la moderație.

Având în vedere aceste perspective divergente, eforturile legislative de modificare a textului nu au fost niciodată încununate de succes.

Reforma ar putea veni de la Curtea Supremă, care, pentru prima dată, a fost de acord să ia în considerare un caz care pune în discuție domeniul de aplicare al „Secțiunii 230”. Perspectiva îi îngrijorează pe jucătorii din industrie.

O decizie care subminează protecția oferită de secțiunea 230 ar putea avea un impact catastrofal asupra tuturor serviciilor web”, a declarat pentru AFP Matthew Schruers, președintele asociației profesionale CCIA. „Ar putea modifica radical experiențele noastre online”.

YouTube „detestă terorismul”

Curtea va examina o plângere depusă de rudele unei tinere americane ucise în atentatele din noiembrie 2015 de la Paris, împotriva Google, compania mamă a YouTube, pe care o acuză că a sprijinit dezvoltarea grupării Statul Islamic sugerând videoclipurile sale anumitor utilizatori.

Plângerea lor a fost respinsă până acum de instanțe în temeiul articolului 230, dar în recursul la Curtea Supremă susțin că Google nu este un „editor” protejat de acest regim, întrucât a „recomandat” videoclipurile SI prin intermediul algoritmilor săi. YouTube „detestă terorismul”, a replicat Google într-un argument trimis instanței. Recomandările sunt însă „esențiale” pentru a face ordine în „500 de milioane de tweet-uri, 294 de miliarde de e-mailuri, 4 milioane de gigabiți de date pe Facebook și 720.000 de ore de conținut YouTube generate în fiecare zi”, a adăugat, negând că ar fi vorba de o „muncă editorială”.

Twitter, „complice” la atac

Ca dovadă a importanței mizei aflate în joc, fiecare parte a obținut sprijin.

Google poate conta pe asociațiile de apărare a libertăților de exprimare, atât de stânga (ACLU), cât și de dreapta (Cato Institute), precum și pe întregul sector tehnologic, inclusiv pe rivalii săi.

Expunerea serviciilor online la procese din cauza recomandărilor lor le-ar expune la plângeri permanente”, a avertizat Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) într-un document trimis instanței.

De partea cealaltă, aproximativ treizeci de state, atât democrați cât și republicani, precum și asociații de protecție a copiilor și de poliție, au cerut instanței să pună companiile de internet în fața responsabilităților lor.

Înalta Curte va examina un caz care opune Twitter familiei unei victime a atacului dintr-un club de noapte din Istanbul, comis la 1 ianuarie 2017, dar care pune o întrebare separată.

Fără a intra în dezbaterea privind secțiunea 230, o curte de apel a decis că rețeaua de comunicare virtuală ar putea fi urmărită în temeiul legilor antiteroriste și considerată „complice” la atac, deoarece eforturile sale de a elimina conținutul grupului Stat Islamic nu au fost suficient de „viguroase”.

Twitter s-a adresat Curții Supreme pentru a anula această decizie. În caz contrar, „ne întrebăm ce vor putea face companiile pentru a evita urmărirea penală în temeiul legilor antiteroriste”, au scris avocații săi, „chiar dacă urmăresc să elimine conținutul, un reclamant ar putea totuși să le acuze că nu au făcut suficient”.

Citiţi şi:
Cenzură planetară: ONU cere guvernelor lumii să „pună capăt libertății de exprimare” pentru a „combate dezinformarea”!
Trudeau, marioneta lui Schwab WEF Young Global Leader, este pe cale să preia controlul asupra internetului din Canada și să cenzureze tot ce se opune narațiunii sinistre a instituției
Tolontan: Cred că monopolul Google și Facebook asupra presei a ajuns să fie mai periculos decât amenințarea guvernelor

 

yogaesoteric
9 aprilie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More